crtb-ae06069_BERTHIER-Emmanuel.jpg
©Emmanuel Berthier

Top 10 van trailrunroutes in Bretagne

Hardlopen in de buitenlucht

Strand of bos, wat kies je? Zin om in de nacht te lopen of een heel weekend lang? Bepaal in welk landschap, tijdens welk seizoen en in wat voor sfeer je wilt lopen en kies je trail. Je kunt in Bretagne natuurtrails kiezen van verschillende afstanden.

In één oogopslag

1. Trail Glazig

Midden in de winter

Februari – Plouhan (Côtes-d’Armor) – Baai van Saint-Brieuc – Paimpol – De Kapen

De eerste trail van het seizoen vormt wat weer betreft een uitdaging en loopt door een landschap op de grens van land en zee. Op de rotspaden langs de kust, op het strand bij eb en langs holle wegen in het binnenland loop je je weer warm. En waag je met een hoofdlamp op ook eens aan deze trailrun in het donker!

Trail Glazig

TRAIL GLAZIG
TRAIL GLAZIG
TRAIL GLAZIG

Rennes Urban Trail : Making Of 2019
Rennes Urban Trail : Making Of 2019
Rennes Urban Trail : Making Of 2019

2. Rennes Urban Trail

Eersterangs stadsroutes

April – Rennes (Ille-et-Vilaine) – Rennes en de toegangspoorten van Bretagne

De jongste aanwinst op het gebied van urbain trailruns (2017) loopt dwars door de Bretonse hoofdstad en doet daarbij de belangrijkste monumenten aan. Een parcours met bijzondere kronkels die je op atypische plaatsen brengen als een metrostation, een winkelcentrum, een bank, of een stadion. Er zijn drie parcoursen door de stad: de langste is 24 km lang met 1500 treden!

Rennes Urban Trail

3. Trail des Ebihens

Bijna een eiland

Mei – Saint-Jacut-de-la-Mer – Saint-Malo en de Baai van Mont-Saint-Michel.

Voor de kust van het schiereiland Saint-Jacut-de-la-Mer ligt de ongerepte eilandengroep Les Ebihens, die bij laag water te voet bereikbaar is. Een uitdaging voor echte sportievelingen, deze 20km lange trail van vasteland naar eilanden, die over strand en paden voert. Ideaal als je van zilte zeelucht en algen houdt.

Trail des Ebihens


4. Trail de Guerlédan

Rond het meer

Mei of juni – Guerlédan (Côtes-d’Armor) – Het Hart van Bretagne

Een veeleisende natuurloop die start bij de abdij van Bon-Repos, waarna de route rond het grootste kunstmatige meer van Bretagne kronkelt. Er zijn drie parcoursen van 13 tot 58 km, die langs soms lastige wandelpaden gaan, met flinke hoogteverschillen. Een speelveld van hoog niveau voor de beste sporters in deze discipline.

Trail de Guerlédan

5. Raid Golfe du Morbihan

177 km: wie gaat daar overheen?

Eind juni – begin juli – Vannes (Morbihan) – Zuid-Bretagne – Golf van Morbihan

De langste van de zware Bretonse trails is een ronde om de Golf van Morbihan, met halverwege een oversteek in een opblaasboot. Het parcours over wegen en paden bestaat uit een enkele etappe, die dag en nacht doorgaat. Je hebt 42 uur om weer veilig bij het startpunt te arriveren. Alleen geschikt voor de echte diehards!

Raid Golfe du Morbihan


Trail du bout du Monde 2018
Trail du bout du Monde 2018
Trail du bout du Monde 2018

6. Trail du Bout du Monde

Het puntje van het vasteland, met de meest westelijke vuurtoren

Juli- Plouzané (Finistère) – Brest terres océanes

Net buiten Brest zijn in de vrije natuur 4 parcoursen uitgezet van 20 tot 57 km, richting de kust; ze volgen het wandelpad GR34, ook wel het Douanepad genoemd. Baaien en stille inhammen wisselen elkaar af met spectaculaire uitzichten over de Mer d’Iroise. Nadat je het Vauban-fort van Bertheaume en de vierkante vuurtoren van Kermorvan gepasseerd bent, ga je op weg naar de schitterend gelegen finish, hoog op de kliffen van de Pointe Saint-Mathieu.

Trail du Bout du Monde


7. Belle-Île en trail

Een rondje zee

September – Zuidelijk Bretagne – Golf van Morbihan

Eens in de twee jaar krijgen trailrunners alle ruimte langs de kust en op de binnenwegen van Belle-Île-en-Mer, het grootste eiland van Bretagne. Het langste parcours (83 km) loopt helemaal rond het eiland, over de stranden, over de paden en door het heuvellandschap vlak langs zee, met een paar aardige omwegen door het binnenland en langs de havenplaatsen. Een mooie manier om te checken of Belle-Ile echt zo mooi is als de naam doet beloven.

Belle-Île en trail


8. Legendes van Brocéliande-Trail

Een feeërieke sfeer

September – Iffendic (Ille-et-Vilaine) – Bestemming Brocéliande

Deze trail door de natuur van het land van koning Arthur voert door schitterende bossen en heidegebieden en gaat langs indrukwekkende rotspartijen: de legendarische achtergrond van de verhalen van de Ridders van de Ronde Tafel. Er zijn drie parcoursen van 11 tot 41 km, die door heuvelachtig gebied gaan en je op plekken brengen als het recreatiegebied van het Domaine Trémelin, de archeologische site van het Château de Boutavent en de Chambre au Loup, een kleine canyon. En wie weet vang je onderweg nog een glimp op van de tovenaar Merlijn…

Legendes van Brocéliande-Trail


9. Trail à travers l’Estran

Tussen eb en vloed

September – Trévou-Tréguignec (Côtes-d’Armor) – Roze Granietkust – Baai van Morlaix

De ‘estran’, Frans voor het intergetijdengebied, is het gebied dat bij vloed onder water staat, maar bij eb droogvalt. Er zijn drie parcoursen van 14, 32 of 50 km, over zand, grind of keitjes en door de modder. Je loopt door een geweldige omgeving en doet bovendien tegelijk iets goeds, want de opbrengst van de run komt ten goede aan een organisatie die zich inzet voor kinderen met een handicap. Onderweg kom je langs de mooiste plekken, met namen als La Casse pattes, l’Enfer, le Gouffre…

 

Trail à travers l’Estran


10. Trail de la vallée du Scorff

Vijftien jaar ervaring

Oktober – Cléguer (Morbihan) – Zuid Bretagne – Golf van Morbihan

Deze herfstrun door twee departementen gaat over rivieren en door dalen, met bossen, tuinen en weiden als achtergrond. De trail, de oudste in Bretagne, geeft keus uit vijf parcoursen met lengtes tussen 4,5 tot 45 km. Je kunt ook in het donker lopen: de parcoursen voeren over de hellingen van Sainte-Anne, de Côte à Mémé of de heuvel van Saint-Yves.

Trail de la vallée du Scorff

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten