151a6373 2151a6373 2
©151a6373 2|Noémie Lefèvre

Helemaal weg: 4 avontuurlijke minivakanties in Bretagne

48 uur samen naar Bretagne voor een minivakantie in korte broek!

Op vakantie tijdens je vakantie in Bretagne? Twee of drie dagen in de Bretonse buitenlucht: niets werkt beter om je hoofd leeg te maken en de batterij weer op te laden. Wij selecteerden vier minivakanties: spring in de trein, pak de fiets en weg ben je. Echt helemaal weg!

In één oogopslag

1. Ontspannen op avontuur door het dal van de Oust

Fietsen en kanoën tussen Questembert en Île aux Pies

Ekstereiland: de naam alleen al geeft zin om het te gaan ontdekken. Op pad dus naar dit deel van het kanaal van Nantes naar Brest. Op het programma staan: sluizen, fietsen en peddelen, ongerepte natuur zoveel je wilt, en een beetje (maar niet al te veel) inspanning. Overtuigd? Bij het station van Redon spring je op je huurfiets en dan begint het avontuur, op weg naar Île aux Pies, de Bretonse hotspot voor klimmers. Daar aangekomen wordt de plaats van handeling een tweepersoonskano, met uitzicht op de granieten kliffen die steil oprijzen uit het water. En terwijl de slagen steeds gelijkmatiger worden, wordt de rivier breder. Drie uur later, onderweg aangemoedigd door reigers en ijsvogels, kom je aan bij de camping! De volgende ochtend mag de roei-fietsploeg weer aantreden, nu voor een kalme fietstocht van 40 km naar Questembert.


2. Bivak en kajak op Groix

Een rondje rond het eiland Groix, voor de kust van Larmor-Plage

Je hoeft geen prof te zijn om de peddel te pakken! Bij de haven van Larmor-Plage zorgt gids Vincent ervoor dat iedereen in badkleding klaarstaat voor het avontuur. Daarna ga je op weg naar Groix, dat je « aan de overkant » ziet liggen. Anderhalf uur rustig doorroeien en je bent er. Dan is het tijd voor een lunchpauze op het strand van Les Grands Sables, het langste convexe strand van Europa – alsof je op de Seychellen bent. Terug aan boord van je kano vaar je langs de ongerepte kust, in gezelschap van honderden vogels en dolfijnen. Vervolgens heerlijk overnachten en ontbijten alsof je alleen op de wereld bent, met uitzicht op de opgaande zon. Terug naar de oceaan: misschien willen je spieren eerst niet zo meewerken, maar als je een paar uur later achter een gigantisch bord zeevruchten zit, heb je nergens last meer van!

3. Ontdekken: coasteering in Côtes d’Armor

Fietsen en canyoning langs de kust, van Saint-Brieuc naar Lannion

Coasteering, ooit van gehoord? Het is een mix van zwemmen, klimmen en springen die helemaal afgestemd is op Bretagne. De sport is afgeleid van canyoning en wordt beoefend rond de kliffen aan de kust. Het is zo’n beetje de ster van deze minivakantie! Voordat je je eraan waagt, mag je eerst opwarmen tijdens een fietstocht langs de Baai van Saint-Brieuc. Nu weet je ook waarom er zo veel goede wielrenners uit deze omgeving komen: hier krijg je sterke benen van! Aangekomen bij de kliffen van Plouha, ga je springen en klimmen, onder leiding van Pierre-Yves en Gérard, de twee instructeurs. Vanaf een hoogte van 2 tot 8 m spring je in het water, bezoek je de grotten en met een beetje geluk kom je oog in oog te staan met een zeehond. Neem je de moeite om bij de kliffen te klimmen, dan word je rijk beloond met een fantastisch uitzicht en een klein restaurant aan zee. Maar je hebt geen tijd om in te zakken: in de verte lonken het eiland Bréhat, de Côte de Granit Rose en vooral het ijsje met drie bolletjes in de haven van Paimpol!

4. Trail langs de Rance

3 dagen wandelen en kajakken tussen Dinan en Saint-Malo

Om te genieten hoef je je heus niet te richten op de Ultra Trail van de Mont-Blanc! Hardlopen langs de Bretonse paden is een uitstekende manier om je benen te testen met een nieuwe uitdaging. De proef op de som is de afdaling langs de Rance, die tussen Dinard en Saint-Malo uitmondt in het Kanaal. Op het programma staat 54 km: door het bos en over jaagpaden, tot aan de monding. Onderweg heb je alle gelegenheid om de batterij weer op te laden en te genieten van het beste van Bretagne: een schotel zeevruchten, galettes, kouign amann, pareltjes van Bretons erfgoed, gastvrijheid – en zelfs een kajaktocht om bij te komen en de bijzondere, op palen gebouwde hutten van de vissers te zien. Bij de finishlijn zie je aan de ene kant Dinard met zijn chique strandvilla’s en aan de andere kant Saint-Malo met zijn overbekende vesting. Kun je je een beter ontvangstcomité voorstellen?

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten