broceliande-6.jpg
©Yvon Boelle
Tochten in het Forêt de BrocéliandeEen bos boordevol legenden

Tochten in het Forêt de Brocéliande

Het mythische Forêt de Brocéliande is onlosmakelijk verbonden met de legende van koning Arthur. Het is het rijk van de Ridders van de Ronde Tafel, een schitterend stuk natuur met een rijk historisch erfgoed. Ontdek het bij het licht van de legenden.

Eeuwenoude bomen en verhalen

Ooit was hier het hoofdkwartier van de Ridders van de Ronde Tafel. Het verhaal van Lancelot, Arthur en Viviane, een verhaal van liefde en avontuur, is verbonden met de eeuwenoude bomen van dit grootste bosgebied van Bretagne (7.000 ha). Het vaak glooiende boslandschap vertelt een verhaal waarin verbeelding vervlochten is met de werkelijkheid. De Fontaine de Barenton? Als er een druppel op zijn stenen valt, barst er een geweldig onweer los. Die grote rechtopstaande steen daar? Dat is de plek waar de tovenaar Merlijn begraven ligt. Maar behalve vele legenden kent het Forêt de Brocéliande ook een rijke biodiversiteit. Grote zoogdieren, vooral herten en reeën, wonen in deze bossen, naast eekhoorns en egels, en er zijn ook vele soorten vogels. Met de seizoenen verandert ook de kleur en de sfeer in het bos: van geheimzinnige nevel tot stralend goud. Het licht geeft pracht aan de hooghoutbossen, het droge heidelandschap en heuvels van schist. Je komt er ogen en oren tekort. Natuur is hier in overvloed, maar Brocéliande vertelt ook het verhaal van de mens die hier de natuurlijk hulpbronnen vond en benutte. De oude ijzersmelterijen van Paimpont illustreren dat industriële verleden: niet ver van het water liggen de ovens, gebouwd rond een harmonieus geheel van oude natuurstenen huizen en werkplaatsen. Ook aan het water ligt het kasteel van Comper, dat omgebouwd is tot een centrum waar de mythische wereld van Arthur centraal staat. De Porte des Secrets (poort der geheimen) in de abdij van Paimpont houdt de wacht over deze wondere wereld, zelfs als hij op een kiertje staat…

Makkelijke en afwisselende tochten

Brocéliande is een uitstekende bestemming voor wandelaars en fietsers die van halfschaduw en boslucht houden. Door het gebied lopen bijna 200 gemarkeerde routes voor wandelaars, fietsers en ruiters. De GR© 37 loopt door een interessant deel van het bos. Op zoek naar legenden kom je langs holle wegen, bospaden en zelfs langs jaagpaden. Omdat er weinig hoogteverschil is, zijn deze routes heel geschikt voor gezinnen met kinderen.

Wil je niets missen van wat er onderweg te zien is, maak dan een wandeling met een gids. In het Forêt de Brocéliande zijn de gidsen niet alleen vertellers, ze dansen ook en voor de gelegenheid zijn ze geschminkt als vrolijke bosgeest of als vrouwe in het wit. Zo voegen dans en vogelgezang zich hier bij het gesproken woord.

 

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten