39-Bretagne-Plage-des-Corbieres-20240627-Tim-Bilman.jpg
©Tim Bilman
Een roadtrip van 5 dagen Ervaar de charme van de Bretonse noordkust: de ultieme reisroute
Vakantie-idee

Een roadtrip van 5 dagen

Buiten het hoogseizoen geniet je in Bretagne van milde temperaturen en hoef je de kustparels enkel met locals te delen. Columbus Travel-fotograaf Tim Bilman deelt zijn favoriete plekken voor een unieke en gevarieerde roadtrip: van historische steden tot oestervelden en van goudgele stranden tot klifwandelingen.

Een roadtrip van
5 dagen

De roadtrip in het kort

Vanuit Nederland reis je in zo’n zes uur per trein naar Rennes, de toegangspoort tot Bretagne, waar je een (elektrische) auto huurt. Overal staan laadpalen. Deze allesomvattende route voert langs aangename kustoorden als Pléneuf-Val-André en Saint-Cast le Guildo en historische steden als Saint-Malo en Dol-de-Bretagne. In het binnenland maak je kennis met producenten van streekproducten. Tot slot bezoek je de oestervelden van Cancale. In Rennes lever je je auto weer in.

Rennes

Het middeleeuwse stadscentrum van Rennes, met zijn pleinen en geplaveide voetgangersstraten, heeft een prettige omvang en vraagt om een slentertocht. Kenmerkend zijn de schots-en-scheve vakwerkhuizen in renaissancestijl. De houten skeletten, gemaakt van hout uit omringende bossen en in vrolijke kleuren geverfd, zijn van buiten zichtbaar en zorgen voor speelse patronen in de gevels. De monumentale en historische binnenstad ziet er weliswaar oud uit, maar heeft een jonge ziel. Vooral in de zomer zorgen studenten en een overvolle evenementenkalender voor leven in de brouwerij.

  • Met meer dan 250 aanbieders is Marché del Lices de op een-na-grootste markt van Frankrijk. De kraampjes – buiten en in de twee overdekte markthallen – liggen vol met biologische streekproducten. Denk aan groentes en verse vis, maar óók aan patisserie, ingemaakte lekkernijen, wijnen en unieke (eet- en drinkbare) souvenirs.
  • Franquettes in Rennes, met zijn stijlvolle interieur en smaakvolle menu-opties, is een perfecte plek voor een speciale date night. Café Breton en Le Bistrot des Remparts zijn juist intieme bistro’s met een grote wijnselectie en verrassende seizoensgerechten.
  • Terwijl je vanuit Restaurant Cap Sud uitkijkt over de haven van Pléneuf-Val-André, proef je traditionele zeegerechten. Aanrader van de chef: geroosterde zeebaarsfilet met citroen-basilicumsaus.

Pléneuf-Val-André, Cap d’Erquy

Weinig wandelroutes in Europa kunnen tippen aan de Sentier des Douaniers of GR34. Dit langeafstandspad volgt de grillige kustlijn van het schiereiland tussen Mont Saint-Michel en Saint-Nazaire. Eén van de mooiste etappes ontspringt in Pléneuf-Val-André en leidt naar de haven van Dahouët. Na een korte klim, voorbij een Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog, word je beloond met een panorama over Val-André en het rotseilandje Verdelet in de verte. Om de hoek stuit je op het verborgen Anse du Pissot. Het pad mondt uit op de quai (kade) van Dahouët. Deze badplaats zelf ontstond in de negentiende eeuw, en was geliefd onder de bourgeoisie.

De gemarkeerde fietspaden die kriskras door de regio lopen, zijn samen goed voor 2700 kilometer aan fietsplezier. Aan de noordkust is Sables d’Or les Pins een goed startpunt, omdat je van hieruit dagtochten kunt maken over La Vélomaritime, een langeafstandsroute langs de Noordzee. Ten westen lonkt Cap d’Erquy. Onderweg passeer je goudgele stranden, waarvan sommige alleen per boot bereikbaar zijn. Ondanks de suizende wind kom je hier volledig tot rust.

  • Geniet van fruits des mer in de gezellige serre – onder lampen gemaakt van omgekeerde wijnflessen – of op het loungeterras van La Table de Jeanne in Erquy.
  • Op Plage du Val André combineer je je stranddag met een slentertocht over de boulevard en etentje in één van de vele restaurants. Aan beide uiteindes kun je rotsbulten beklimmen, zodat je van bovenaf uitkijkt over het strand.
  • Op het brede Plage Saint Michel, aan de noordkant van Erquy, is het eveneens goed toeven. Tijdens laagwater is het strand, middels een bank van kiezelstenen, verbonden met het eilandje Saint- Michel, met een negentiende-eeuws kapelletje erbovenop.
    Voor een snelle lunch klop je aan bij een van de vele lokale bakkerijen, zoals Graine de Sarrasin of Boulangerie du Centre, of crêperies, zoals O’Mat, Les Terres Neuvas, Crêperie chez Sylvie. Ook langs de GR34 kun je stoppen voor een crêpe bij Crêperie du Pêcheur of Crêperie au Jardin.

Saint-Cast-le-Guildo

Yoga is voor veel mensen een manier om te bezinnen. Anderen komen juist helemaal tot rust aan de zee. Élise Beaujean van Bejoy brengt deze twee werelden samen in een unieke activiteit: peddelyoga. Samen met haar en een klein groepje gelijkgezinden peddel je op een sup board over de lagune nabij Sables d’Or of de baai voor Grande Plage in het verderop gelegen Saint-Cast-le Guildo, waarna je een anker uitgooit en al balancerend de juiste houding aanneemt.
Droge keel gekregen van al die buitenactie? Les je dorst met de bieren van La Fréheloise in Fréhel. Het hele assortiment, waaronder de organische bieren uit de Rouanez-serie, zijn te proeven in het eigenzinnige proeflokaal. Benieuwd geworden naar het productieproces? Laat je dan rondleiden door een van de brouwers, gevolgd door een proeverij.

  • Bij La Potinière in Sables D’or Les Pins, een restaurant met een overdekt terras aan de hoofdstraat, ben je aan het juiste adres voor verse streekgerechten met vis of zeevruchten.
  • Het geïsoleerde Plage de la Fosse is een plek die je alleen te voet of fietsend bereikt, en waarvoor je dus moeite moet doen. Rust en ruimte gegarandeerd!
  • Wil jij het strand van Sables d’Or les Pins op unieke wijze ontdekken? Stap dan in een blokart, een kart met drie wielen en een zeil, en laat je voortstuwen door de wind.

Dol-de-Bretagne, Saint-Malo

Klein van stuk, groot van karakter. Dol-de-Bretagne, in het binnenland op een half uurtje rijden van Saint-Malo, is niet voor niets benoemd tot Petite cité de caractère.De majestueuze Kathedraal van Saint-Samson, met zijn massieve gevel en gebrandschilderde ramen, weerspiegelt dit rijke religieuze verleden en is een waar meesterwerk van Bretonse gotiek. Waar de schoonheid van de kathedraal ingetogen is, valt het middeleeuwse centrum op door zijn kleuren. Vanaf de heilige Mont-Dol, een 65 meter hoge rotspartij, kijk je op spectaculair wijze uit over de Baai van Mont-Saint-Michel.
Al ruim vijfhonderd jaar is Saint-Malo een bedrijvige havenstad. Het ommuurde gedeelte wordt Intra-Muros (Binnen de muren) genoemd en gekenmerkt door smalle stegen en fraaie huizen. Voor een optimale ervaring bezoek je Intra-Muros buiten het hoog seizoen.

  • Bekender nog dan de biercultuur, is de aloude cidertraditie. Cidres Sorre, even buiten Plerguer, is één van de voorlopers op dit gebied. Al drie generaties lang wordt hier appelcider geproduceerd. Na de oogst, van september tot de laatste herfst, worden de ciderappels op traditionele wijze verwerkt en gebotteld, en maandenlang in kelders te gisten gelegd. Als bezoeker kun je een kijkje nemen in het moderne ciderhuis, een proeverij doen en een souvenir kopen in de bijbehorende winkel.
  • Komen de stadsmuren van Saint-Malo op je af? Marin Malouin biedt rondvaarten aan op een catamaran. Met Nicolas achter het stuurwiel vaar je door de baai en kijk je uit op de indrukwekkende stadswallen. Daarna vaar je langs verschillende forten en stranden. Ondertussen vertelt de kapitein over de geschiedenis van de stad.
  • Ook buiten het historische centrum van Saint-Malo vind je heerlijke lunchplekken. Zo kun je in Saint-Servan neerstrijken op het gezellige terras van À la Bonheur of de overdekte patio van Le Bulot, en nodigt Les Charmettes in Paramé uit tot een lange tafelsessie met zeezicht.
  • Glas-in-loodramen, kroonluchters en Perzische tapijten; La Corniche is een elegante brasserie aan Plage du Sillon, waar je ook nog eens zalige gerechten met zeevruchten krijgt voorgeschoteld.

Cancale, Saint-Suliac

De Baai van Mont Saint-Michel staat niet alleen bekend om het wereldberoemde abdijcomplex, maar ook om de zeevruchten. Beide worden beïnvloed door eb en vloed. Vrijwel nergens in Europa is het getijdenverschil, dat oploopt tot wel vijftien meter, zo groot als hier. Inga Smyczynski weet er alles vanaf. Ruim tien jaar geleden was ze één van de weinige vrouwelijke oesterwerker in de baai. Nu ze haar gereedschappen heeft opgeborgen, neemt ze geïnteresseerden mee naar de oestervelden van Cancale, die door Unesco zijn benoemd tot immaterieel cultureel erfgoed. De oester die hiervandaan komt is één van de twaalf grands crus, een ondersoort van superieure kwaliteit. Tijdens een tour toont ze hoe de delicatesse wordt geteeld en geoogst. Met laarzen aan je voeten volg je haar door het slijk. De rondleiding eindigt met een proeverij.

Voor een totaal andere wandelervaring volg je de monding van de Rance, bekend om zijn getijdenverschil, naar Saint-Suliac. Dit vissersdorp is de ultieme beloning na een tocht door het rivierlandschap. Vanwege zijn granieten huizen, smalle straatjes of ruettes en authentieke sfeer behoort het tot de mooiste dorpen van Frankrijk.

  • Uiteraard kun je de delicatesse van Cancale, vers of van de barbecue, ook uitproberen op de Marché aux Huîtres, de dagelijkse Oestermarkt in Cancale.
  • Stil je eetlust in de middag met crêpes of grillgerechten in Au Galichon, nabij de kerk, of een snelle hap bij Chez Cloclo aan de Quai de Rance.

Accommodatie

Spa Marin du Val André, Pléneuf-Val-André  
Statig viersterrenresort met nette kamers met een balkon of terras. Verwen jezelf in de hypermoderne spa met talloze ruimtes, baden en behandelingen.

Spa Marin du Val André

Hôtel de Diane, Erquy
Stijlvol jarentwintighotel met artdeco-elementen, op honderd meter van het strand. Het restaurant serveert zalige gerechten en heeft een mooi terras.

Hôtel de Diane

Le Grand Bé, Saint-Malo
Luxehotel in een gerenoveerd historisch pand midden in het centrum, met mooie designkamers en een wellnessruimte.

Le Grand Bé

Hôtel le Magic Hall, Rennes
Eigenzinnig driesterrenhotel in het centrum, met gethematiseerde kamers rond onderwerpen als muziek, dans, film en theater. Een perfecte (en inspirerende) uitvalsbasis.

Le Magic Hall

 

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten