Pléneuf - Val-AndréPléneuf - Val-André
©Pléneuf - Val-André |Alexandre Lamoureux

Pléneuf-Val-André

De B van “badplaats” en “blijheid”

Pléneuf is een charmante en bekende badplaats, en een grote speeltuin voor zeeliefhebbers. Genesteld tussen de  baai van Saint-Brieuc en de Cote d’Emeraude (Smaragdkust) liggen hier een aantal badplaatsen bij elkaar die zich wijden aan het plezier van het niks doen, het relaxen en ontdekken.

Ontdekken Pléneuf-Val-André

Het 2,5 km lange zandstrand van Val-André heeft haar plaats veroverd op het podium van mooiste stranden van de noordkust. Met haar goede ligging en bescherming tegen de wind straalt ze rust uit. Zij wordt begrensd door een dijk voor voetgangers. De wandeling leidt naar de punt van de grote Guette, waar je gefascineerd zult raken door de baaien van Saint-Brieuc en Erquy.

Andere mooie wandelingen voeren langs de kade van de terra-neuva’s bij de haven van Dahouët aan de monding van de Flora of volgen de hoger gelegen weg tot aan de zandbank van de Vallées.

Vervolg …

Vanaf Pleneuf-Val-André word je langs de Côte d’Emeraude geleid langs een hele reeks uitzichten en bezienswaardige plekken. Verschillende landhuizen verschuilen zich tussen dichte heidevelden en naaldbossen. Het kasteel van Bienassis, dat voornamelijk imponeert met zijn van kantelen voorziene muren van roze graniet uit Erquy, blijkt in een verfijnde bouwstijl te zijn gebouwd. Van het oorspronkelijke kasteel uit de 15e eeuw is slechts één toren overgebleven. De huidige aantrekkelijke bouwstijl dateert uit de 17e eeuw.

Een “old school” badplaats

De punt van Pléneuf trok in 1822 de aandacht van de firma Cotard. Deze onderneming kocht er land en daarna verschenen de eerste villa’s. Deze vakantiehuizen zijn met hun erkers “so british”! Als op een schaakbord liggen ze verspreid boven de wandeldijk van La Guette. Het eilandje van de Verdelet, gelegen aan het einde van de punt, herbergt een vogelreservaat.

Wist Je Dit?

Wat is er te doen?

Watersporten, zeilbootraces en boottochten zorgen voor levendigheid in deze badplaats. In de zomer staan muzikale avonden en kleurrijke markten op het programma.

Verankerd in de maritieme geschiedenis

Pléneuf domineert met zijn 70 m de baai van Saint-Brieuc. Deze plek, die sinds het Paleolithicum bewoond wordt en in de 5e eeuw gekerstend is door de heilige Symphorien, wordt ingeroepen bij droogte. In de 14e eeuw was de haven van Dahouët, die bij de stad hoort, al heel levendig. In 1509 vormden de kades van de haven het vertrekpunt voor de eerste zeelieden die naar New-Foundland vertrokken. Alles veranderde toen in 1882 de badplaats werd gebouwd. In het begin behoorde de clientèle tot de bourgeoisie en in 1936 bereikte de badplaats haar hoogtijdagen.

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten