Centre ville de MalestroitCentre ville de Malestroit
©Centre ville de Malestroit|Emmanuel Berthier

Malestroit

De Parel van de Oust

Malestroit, een « Petite cité de caractère » (karakteristiek stadje), is dankzij zijn geschiedenis en zijn handelsgeest meer dan het op het eerste gezicht lijkt! Vanaf de oevers van de Oust lopen de oude straatjes met aan weerszijden natuurstenen gevels en vakwerkhuizen naar het oude centrum. Op allerlei plaatsen zie je bijzonder beeldhouwwerk: een bewijs van een veelbewogen geschiedenis en een rijk verleden als handelsstad.

Ontdekken Malestroit

Malestroit, gelegen in een bocht van de Oust, ontstond in de 11e eeuw, op korte afstand van een mottekasteel, later vervangen door een burcht, die gebouwd was op een eilandje tussen twee rivierarmen. Van hieruit werd de toegang tot de rivier bewaakt. In de 16e eeuw werden twee schutsluizen gebouwd die tot de eerste in Frankrijk behoren. Door deze sluizen ontstond er een vaarverbinding tussen Malestroit en Redon. Aan de bloeiende handel die vervolgens ontstond, dankt de stad haar rijkdom. Rond het oude stadscentrum en de overblijfselen van de vestingwerken ontstonden vier nieuwe wijken. Via smalle straatjes loop je zo naar het Kanaal van Nantes naar Brest, naar de sluis en de jaagpaden.

Wist Je Dit?

« Quae numerat nummos non malestricta domus »: Wie uit Malestroit komt, is niet zuinig. Met die wapenspreuk laat de stad zien dat er waarde wordt gehecht aan een goede ontvangst.
Middenin het centrum, in een 15e-eeuws gebouw, is La Maison des Lapins Crétins gevestigd. Je kunt er Raving Rabbids en andere personages uit de wereld van tekenfilms en videospellen kopen.

Beeldhouwwerken met een glimlach

In de 15e eeuw werd de stad een van de negen baronieën van Bretagne. Er werden verdedigingswerken aangelegd waarvan nu nog resten te zien zijn. Als je bent neergestreken op een terrasje op de Place Bouffay hoef je alleen omhoog te kijken om de sporen te zien die herinneren aan een verleden van kruistochten en bloeiende handel. Behalve indrukwekkende huizen van bewerkt graniet staan er prachtige vakwerkhuizen met bijzondere figuren die ontleend zijn aan de fabliaux, middeleeuwse anekdotische vertellingen: een spinnende zeug, een doedelzakspelende haas, een pelikaan… Aan de andere kant van het plein staat de kerk, gewijd aan Saint-Gilles en gebouwd in de 11e tot 16e eeuw. Onlangs zijn op de gewelven bijzondere schilderingen ontdekt.

Wat je niet mag missen

  • Place du Bouffay (huizen uit de 15e en 16e eeuw)
  • Het Île Notre-Dame
  • De kerk, gewijd aan Saint-Gilles (11e tot 16e eeuw)
  • De Chapelle de la Madeleine
  • Het augustijnerklooster
  • De Rue du Général de Gaulle, Rue Sainte-Anne en de Rue des Ponts (15e- en 16e-eeuwse natuurstenen huizen in o.m. schist in purper-, groen- en blauwtinten, puddingsteen, zandsteen en graniet)
  • De noodoverlaat, de molen en de sluis
  • Vakwerkhuizen
  • Het Maison de l’Eau et de la Pêche
Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten