1-crtb-ac3342-berthier-emmanuel.jpg
©BERTHIER Emmanuel

Menez-Hom

De magische berg van de Kelten

Zoek de hoogte op: met zijn 330 m is Menez-Hom een van de hoogste plekken van Bretagne. Deze uitloper van de Montagnes Noires kijkt uit over de Baai van Douarnenez. Na een makkelijke beklimming heb je een uitzonderlijk uitzicht op de omgeving. Tegenwoordig is deze voormalig heilige berg zeer populair onder paragliders.

Ontdekken Menez-Hom

Het beschermde natuurmonument Menez-Hom domineert de omgeving. Vanaf de top is het uitzicht op de baai van Brest, de baai van Douarnenez, de punt van Pen-Hir en de Monts d’Arrée, adembenemend. Wist je dat deze uitloper van het bergketen Montagnes Noirs een van de heilige bergen van Armorica was? Een strategisch punt op het schiereiland Crozon, van waaruit de hele omgeving bewaakt kon worden, maar ook een plek waar bepaalde rituelen werden uitgeoefend, zoals blijkt uit de megalieten en een stapel stenen.

Een koning met paardenoren

De berg is doordrenkt van verhalen. Marc’h, de legendarische koning van Cornouailles (“paard” in het Bretons), werd als gevolg van een vloek met paardenoren uitgedost. Eenmaal verlost van deze attributen en vastbesloten om te trouwen, stuurde hij zijn neef Tristan op pad om voor hem de mooie Isolde te veroveren. Dit het begin van het verhaal, zoals we die nu kennen, over een onmogelijke liefde.

Wist Je Dit?

Gooi er stenen naar toe

Volgens de legende zou de ziel van koning Marc’h bevrijd worden op de dag dat de stapel stenen op zijn graf, gelegen op de heuvel, hoog genoeg zou zijn om vanaf de top van de kapel van de Heilige Maagd, gezien te kunnen worden. Sindsdien is het gebruikelijk geworden om een steen te gooien naar de buurtschap Bern-Mein. Vergeet het niet!

Wandelen maar!

Het grote aantal paden met bewegwijzering biedt de mogelijkheid om de uitgestrekte ruige berg te ontdekken. Breng tijdens je wandeling ook een bezoek aan de kapel Sainte-Marie. Haar ommuurde parochiekerk is opmerkelijk, binnen zijn de retabels uit de 18e eeuw en de beelden uit de 16e eeuw zeker de moeite waard.

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten