Le phare de la pointe du Petit Minou et la rade de BrestLe phare de la pointe du Petit Minou et la rade de Brest
©Le phare de la pointe du Petit Minou et la rade de Brest|BERTHIER Emmanuel

Brest

De stad die aan het einde van de wereld lijkt te liggen

Vergeet wat je denkt te weten over Brest. Kom deze hartelijke en steeds levendiger stad aan zee ontdekken, in een van de mooiste reden van Frankrijk. Op het programma staat: naar beneden lopen in rue de Siam waarbij je de indruk hebt dat je de rede in duikt, een prachtig aquarium, mooi omgebouwde locaties…. En dat alles te voet, op de fiets, met de bus of tram of zelfs met de kabelbaan!

Brest ontdekken

Brest is ten eerste een grote haven, in een baai en aan de rand van de Atlantische Oceaan. De stad werd in 1944 grotendeels gebombardeerd en is vervolgens opnieuw uitgevonden. Nu is de stad een prachtige combinatie van moderne, neoklassieke, art nouveau en art déco stijlen.  Het label Ville d’art et d’histoire staat garant voor een steeds veranderend programma vol cultuur en erfgoed. Gericht op de toekomst, verfrist door het stuifwater, dit is een stad die zich in de voorhoede bevindt…. in alle opzichten!

Tussen twee oevers

Deze heuvelachtige stad, een soort Bretons San Francisco, heeft 7 wijken en net zoveel stadscentra. In het midden de rivier: de Penfeld. Op de linkeroever ligt het Conservatoire botanique dat tot aan het kasteel loopt via de wijk waar zich de faculteit geneeskunde bevindt, een gebouw met een zeer kleurrijke voorgevel, voor een feel good gevoel, en rue de Siam. Je moet echt even stoppen bij PAM, een levendige third place voordat je de Penfeld via de lucht en in de kabelbaan oversteekt. Een prachtig uitzicht over de havens en de Recouvrance-brug. 3 minuten later bevind je je in les Capucins, een plek vol energie en vlak bij de leuke straat rue Saint-Malo. Je zult weinig overtuiging nodig hebben!

Nieuwe leuke adresjes

Aan de monding van de rivier staat het middeleeuwse kasteel, het prachtige museum Musée de la Marine en de marina. Bars, restaurants (Oyster Bar, RemorKeur…), overheerlijke adressen in een levendige handelshaven. We proosten op de 2 schepen waar de inwoners van Brest apetrots op zijn: la Recouvrance en l’Abeille-Bourbon. Een beetje meer naar het noorden liggen hippe bistro’s en leuke adressen richting rue de Lyon. Peck&Co. is een aparte vermelding waard evenals  Hinoki, een van de weinige sushimeesters van Frankrijk, een ex-surfer…. En als je later op de avond nog door wilt feesten: le Vauban, le Quartz, la Carène.

Op de fiets, in de trein of per boot

Van de stad naar de vuurtorens, richting de eilanden, de stranden en naar een andere stad van kunst: geen probleem. De stranden zijn eenvoudig bereikbaar op de fiets. Richting het oosten gaan we naar Moulin Blanc, de bruggen van de Iroise, Albert-Louppe en la Cale du Relecq-Kerhuon, richting het prachtige Daoulas of Landerneau – en dit alles binnen 15 minuten met de trein. En als je naar het westen gaat? Dan kom je bij het strand van Sainte-Anne-du-Portzic en de vuurtoren Petit Minou, aan de rand van de rede: de eerste vuurtoren van een hele serie die je vanaf het land of op de Iroise Zee kunt bewonderen. De zee lokt… vaar naar Molène of Ouessant… waar andere avonturen je te wachten staan.

“Gericht op de toekomst, verfrist door het stuifwater, dit is een stad die zich in de voorhoede bevindt…. in alle opzichten! “

Wist je dat…

Een van de grootste aquaria van Frankrijk

Océanopolis is een unieke plek in Europa waar bezoekers de oceanen kunnen ontdekken en aanschouwen. Het aquarium is zowel binnen als buiten te bezoeken; in les Capucins organiseert de 70.8 ook een parcours om de oceaan aan het wateroppervlak en in de diepte te verkennen.

Uniek in Europa

We wandelen verder. De lange dijk van de handelshaven brengt je bijna aan de voet van het kasteel en het museum Musée de la Marine. Maar verlaat Brest niet zonder een bezoek aan Océanopolis. Deze prachtige locatie gewijd aan de ontdekking van de oceanen en uniek in Europa, heeft enorme aquaria en een kliniek voor zeehonden. Je kunt er zelfs bepaalde zeedieren aanraken! En als deze duik in de wereld van de oceanen naar wens was, neem dan de tijd de wereld van planten te bezichtigen in de Conservatoire botanique. Slenter door 30 hectare tuin waar wilde planten en exotische bloemen vredig samenleven. Een oasis van rust en een weldaad voor je zintuigen!

Vervoer naar en op de plaats van bestemming

Hoe reis je naar Brest ?

Vliegen is een goede optie als je naar Brest wilt. Vanaf Amsterdam kun je in minder dan 4 uur naar Brest vliegen, met een overstap in Parijs. Met de trein reis je in 3 uur en 20 minuten van Amsterdam Centraal naar Parijs (Paris-Nord). De hogesnelheidtrein (LGV, dagelijks 11 ritten) doet er vervolgens 3 uur en 25 minuten over vanaf treinstation Paris-Montparnasse. Met de auto moet je vanaf Amsterdam rekenen op ongeveer 11 uur en 15 minuten.
Goedkoop reizen kan met de langeafstandsbussen van Flixbus en BlaBlaBus.

 

 

Vervoer in Brest en omgeving

Er rijden de hele dag door shuttlebussen tussen luchthaven Brest-Guipavas en het stadscentrum. Die rit duurt maar 10 minuten. In Brest kun je je gemakkelijk verplaatsen: je kunt lopen of je koopt een Bibus-kaartje, waarmee je gebruik mag maken van zowel bus als tram. Brest heeft zelfs een kabelbaan, die het Quartier Siam verbindt met het Quartier des Capucins. Het schitterende uitzicht over Brest en de rede dat je dan krijgt, mag je eigenlijk niet missen! Wil je rustig reizen in je vakantie, dan kun je gebruik maken van de bussen van busmaatschappij Penn-ar-Bed, met lijnen door het hele departement Finistère.

Van april tot september kun je tijd besparen door de boot te nemen naar het schiereiland Île de Crozon: de veerboten van Le Brestoâ verzorgen de verbinding tussen Brest en Le Fret met overtochten in de ochtend en aan het einde van de middag. Wil je graag de open zee op, dan kun je vanaf de haven van Brest de veerboot nemen naar de eilanden Ouessant, Molène en het Île de Sein.
Voor een zorgeloze vakantie; de BreizhGo rijden door heel Bretagne.

In de omgeving

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten