Sables d'OrSables d'Or
©Sables d'Or|LAMOUREUX Alexandre

Sables-d’or-les-pins

Badplaats met vele gezichten en een unieke geschiedenis

De naam van de badplaats roept meteen de gedachte op aan het strand, aan een zacht klimaat, een unieke omgeving, het onveranderlijke chic. Deze fraaie plaats ontstond midden in de ‘roaring twenties’, door het ingrijpen van de mens in het schitterende kustlandschap. Daardoor kunnen we nu nog genieten van dit fraaie erfgoed, een historische badplaats met heel veel buitenactiviteiten langs een authentiek stuk kust. Na de eerste kennismaking wachten vele verrassingen.

Ontdekken Sables-d’or-les-pins

Tussen 1922 en 1924 zagen twee vastgoedontwikkelaars kansen op het strand van Minieu. Ze zochten de harmonie en vonden die in de combinatie van duinen, zee en bossen. En zo verrezen in de jaren twintig hier, langs de kust de huizen, in twee verschillende bouwstijlen die vandaag nog te herkennen zijn. Wandel langs de straten en je kunt de charme van de Anglo-Normandische stijl vergelijken met die van de art-decostijl. Dennen, muurtjes, uitspringende lijsten, mozaïeken en ronde erkers trekken je aandacht. Het openluchttheater werd in de zomer bezocht door grote beroemdheden. Grote herenhuizen, villa’s en tuinen gaven de beroemdheden van vroeger de kans om ongestoord vakantie te vieren, de zee met zijn talrijke eilanden voor de deur.

Het strand, het mooiste onderdeel van een bezoek aan de stad

De grootste vedette is ongetwijfeld nog steeds het immens grote zandstrand, een van de mooiste van Bretagne. Het ontstond door een samenspel van wind, golven en menselijk ingrijpen en is nu een plek waar je rustig kunt nadenken of actief kunt zijn. Omdat het zo groot is en omdat bochten de kracht van de golven remmen, is het een schitterende plek voor strandzeilen, surfen en kitesurfen. Leuk om te doen of om naar te kijken vanaf het strand of vanaf het blauw-groene water. Het strand loopt uit op een lange, zandige en rotsige landtong die het vasteland verbindt met Saint-Michel, een eilandje waarop een kapel staat. Bij laag water kun je erheen lopen.

Een brug met uitzicht over de lagune

Al wandelend en fietsend ontdek je andere schoonheden langs de kust, of verborgen achter een coniferenhaag. Allerlei routes lopen weg van de kust en laten je akkers en heidevelden ontdekken. Voie Verte V4 volgt de oude spoorbaan Erquy – Matignon en brengt je op een bijzondere plek. Even voorbij het geordende stratenplan ligt de lagune, waar het murmelende water de getijden volgt. Het lijkt op een zoutwatermeer, afgesloten door zandbanken. In dit bijzondere stuk natuur ontdek je een vegetatie die geheel eigen is voor dit gebied. De Pont du Marais geeft een uniek uitzicht over de lagune.

Wist Je Dit?

Een ode op de vakantie

Toen Étienne Daho, een zanger uit Rennes, in 1985 zong over « Sables d’Or près des dunes » zong hij inderdaad over deze badplaats in Côtes d’Armor. Een duidelijk bewijs dat dit echt een plek is die de sfeer ademt van vakantie, een plek met een romantisch en chique tintje.

Tot aan de kapen!

Wandelend over de GR 34, op de fiets of met een e-bike langs kleine weggetjes en de Voie Verte, ontdek je kleurrijke landschappen. Dorpen, roze geaderde rotsen, een azuurblauwe horizon en witte duinen in de zon trekken aan je voorbij. Bij Cap d’Erquy en Cap Fréhel krijgt de kust een andere dimensie. Hoge kliffen rijzen op uit de zee en nodigen je uit om te genieten van een spectaculair uitzicht dat je deelt met de vogels die hier leven.

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten