La pointe du Raz avec le phare de la VieilleLa pointe du Raz avec le phare de la Vieille
©La pointe du Raz avec le phare de la Vieille|Fab Lentz on Unsplash

Pointe du Raz – Cap Sizun

Sensatie in het kwadraat

Op deze plek doet de Finistère zijn naam echt eer aan. Het einde van de wereld ontvouwt zich hier als een indrukwekkende aaneenschakeling van ruige klippen en kapen die de oceaan trotseren. Deze kust kent met de mythische Pointe du Raz en de Pointe du Van twee bijzondere hoogtepunten. Achter de uitgestrekte zee onthult het binnenland een vriendelijk landschap.

Ontdekken Pointe du Raz – Cap Sizun

De met het kwaliteitslabel « Grand site de France » bekroonde Pointe du Raz is ongeveer 70 meter hoog. Alleen al deze door oceaan en wind gebeeldhouwde kaap is een bezoek aan de streek meer dan waard. De tegenover de kaap gelegen en in 1887 in gebruik genomen vierkante vuurtoren op het eilandje van de Vieille werd in 1995 geautomatiseerd. Achter de ruige rotsen en de smaragdgroene zee kun je in de verte het Île de Sein bewonderen en bij helder weer zelfs de vuurtoren van Ar Men.

Op weg naar nieuwe indrukken

Een wit huis op de heide, een met mos getooide kapel, een haventje aan de voet van de rotsen… de beveiligde en langs de steile rotswanden gelegen wandelpaden zitten vol verrassingen. De wandeling is vooral interessant als je wilt genieten van de woeste golven die tegen de Pointe du Raz slaan. In Cap Sizun zijn de Pointe du Millier, de Pointe de Beuzec en de Pointe de Brézellec, met uitzicht op de Cap de la Chèvre, ook unieke wandelgebieden. Avontuurlijk ingestelde bezoekers kunnen zich wagen tot de hel, of de Enfer de Plogoff aan de noordkant waar volgens de legende Prinses Dahut zich ontdeed van haar minnaars. Een smalle uitloper steekt hier boven de golven uit. Maar er zijn niet alleen maar steile rotswanden! Fraaie zandstranden nodigen uit om even lekker bij te komen en de Baie des Trépassés (Baai van de Overledenen) is een geliefde plek bij surfliefhebbers.

Landschappen die je vleugels geven

De Cap is tevens de thuisbasis voor talrijke vogels, zoals de beroemde kokmeeuw. De sinds 1996 beschermde Pointe du Raz houdt het ecosysteem van deze vogelsoorten in stand. Vergeet vooral ook niet een bezoek te brengen aan het nog uniekere vogelreservaat van Cap Sizun. Aan deze prachtige met eilandjes bezaaide kust kun je vanaf het wandelpad drieteenmeeuwen, zeekoeten en noordse stormvogels bewonderen. Om alles haarscherp te kunnen waarnemen, staan er speciale kijkers en bij de ingang zijn verrekijkers te leen.

Wist Je Dit?

Onneembare kapen?

In het beschermde natuurgebied Castel Koz op de Pointe de Beuzec vind je nog een zeldzame verstevigde landtong uit het Gallische tijdperk. Van de vestingwerken resten alleen nog wat overblijfselen van een naar de oceaan gekeerde vestingmuur. Een andere vesting bevindt zich in de buurt, in Castel-Meur.

Superleuk!

Zin om iets van het land te zien en mensen te ontmoeten? Op diverse kruispunten van kleine weggetjes verenigen sfeervolle gehuchtjes tal van oude huizen rondom een landgoed of een molen. Aan de oever van de Goyen heeft het plaatsje Pont-Croix een aantrekkelijk middeleeuws erfgoed weten te bewaren dat door drukbezochte markten levendig wordt gehouden. Dit karaktervolle stadje is de perfecte locatie voor een aangename stop.

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten