SeinSein
©Sein|Yannick Derennes

Sein

Een eiland vol emoties

Vlak boven de oceaan belooft het Ile de Sein je tal van bijzondere ontmoetingen. Een ontmoeting met jezelf op een strand vol keien, ontmoetingen met de natuur op de door de wind geteisterde heidevelden en ontmoetingen met de hartelijke eilandbewoners die ongedwongen omgaan met de bezoekers die voet aan land hebben gezet op de met kleurrijke huizen omzoomde kades.

Ontdekken Sein

Op 8 kilometer voor de kust bij de Pointe du Raz  zie je een eenvoudige dubbele streep aan de horizon van slechts 1,8 kilometer. Toch blijft Ile de Sein niet onopgemerkt. Het moet gezegd worden: Enez-Sun heeft een sterk karakter. Het is een unieke en bijzondere plek waar de tijd en de wereld geen vat op hebben, die zwaar op de proef wordt gesteld door de wind en de golven en in de zomer door de felle zon. Als kokkels houden de eilandbewoners echter vast aan deze plek, daarbij getuigend van een onafhankelijke geest en een gulle solidariteit.

Het stenen veld

De bewondering slaat al toe voordat je voet aan wal zet bij de groen-witte vuurtoren. Tijdens de tocht vanaf Audierne langs de kliffen van Cap-Sizun, zie je de Pointe du Raz vanuit een andere hoek en laat je de vuurtoren van de Vieille achter in het woelige water. Eenmaal aan wal wordt je aandacht eerst getrokken door de roze, gele en blauwe gevels van de kade van Paimpolais. Op sommige gevels wordt reclame gemaakt voor een authentieke bistro, waar kreeft met de handen wordt gegeten. Achter de dijk en de eerste vestingmuur kruipen de huizen weg in kronkelige straten om de wind te misleiden. Sommige steegjes zijn niet breder dan 85 cm.
Buiten de haven strekt het heidelandschap zich uit. Het hoogste punt is 6 meter, dus het is niet verrassend dat het bij hoge waterstanden soms onder water komt te staan. In deze lage vegetatie groeit geen enkele boom. Alleen stenen muurtjes steken uit, ter bescherming van de minuscule gewassen. De vuurtoren Le Grand Phare steekt uit bij rotsen die zijn uitgehouwen door erosie en lijkt te waken over de prachtige kapel St-Corentin. In deze kapel bevond zich vroeger een beeld van een heilige waarvan de zeelieden de staaf draaiden in de door hen gewenste windrichting.

Wist Je Dit?

Wie betaalt wat?

Minister Colbert stelde de inwoners van Sein vrij van onroerendgoedbelasting; hij was van mening dat zij al genoeg problemen hadden door de woeste natuur van het eiland.

Alledaagse helden

De eilandbewoners die zich dapper weren tegen de elementen van de natuur, die behendige zeelieden zijn en veel waarde hechten aan hun vrijheid, hebben al deze eigenschappen actief ingezet bij reddingen… en in de Résistance (het Verzet). Na de oproep van 18 juni 1940 voegden 150 dappere eilandbewoners zich bij Général de Gaulle. Bijna een kwart van de eerste vrijwilligers!

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten