PleybenPleyben
©Pleyben|LAMOUREUX Alexandre

De religieuze bouwwerken ‘enclos paroissiaux’

Laat de voorstelling beginnen!

Als je de vallei de Elorn doorkruist, biedt het parcours van de ommuurde parochies je een zeer originele kijk op het katholicisme. Op kruisbeelden, triomfbogen en in oksalen komt de vermenging van religie en Bretonse legenden op spectaculaire wijze tot uiting. Laat je verrassen door deze meesterwerken!

Ontdekken De religieuze bouwwerken ‘enclos paroissiaux’

Tussen de baai van Morlaix en de rede van Brest wedijveren prachtige ommuurde parochies met elkaar. Kenmerkend voor de Bretonse stadjes zijn het ossuarium, de kruisbeelden versierd met figuren en de kapellen met triomfbogen binnen ommuurde terreinen. De in steen uitgehouwen scenes verbinden de wereld van de levenden met het hemelse rijk. Deze prachtige in de 15e en 17e eeuw gebouwde monumenten herinneren aan de vurigheid van de streek en aan de welvaart ten tijde van de vroegere textielfabrieken en havens.

Klokkentorens die met elkaar ruziën

Dit zijn de pareltjes op de route: Saint-Thégonnec, Guimiliau en Lampaul-Guimiliau gaan binnen de ommuurde plekken onderling de competitie aan. Het gaat erom wie het meest opmerkelijk en uitbundig is. Saint-Thégonnec heeft talrijke ornamentele rijkdommen, tegen het frivole aan: een kruisweg met drie kruisen, torentjes op de kerk, een bewerkte kansel … Al deze rijkdom, te danken aan de vlaswerken, wordt in pracht en praal uitgedrukt, vanaf de treden van de ingang tot bovenin de klokkentoren. Guimiliau onderscheidt zich door de indrukwekkende kruisweg. Meer dan 200 figuren spelen heel levendig en met veel expressie legendarische en religieuze taferelen na. Verhalen in 3D! Bij het kerkportaal begroet een groep apostelen de bezoekers. Uiterlijk discreter heeft de ommuurde Lampaul-Guimiliau een prestigieuze triomfboog met een veelkleurige, aan drie kanten gebeeldhouwde fries en zes retabels, wat regelrechte geïllustreerde boeken zijn.

Wist Je Dit?

Waarom deze straf?

In Guimiliau en Plougastel-Daoulas wordt de figuur Katell Gollet door de duivel doorstoken, zoals in het verhaal van “Catherine la Perdue”, een weinig eerbaar meisje dat een hostie voor haar minnaar stal.

Elk zijn eigen schat!

Onder de meest rijke ommuringen, zijn er enkele die zeker de moeite van een bezoek waard zijn. Roche-Maurice is indrukwekkend door het kleurrijke oksaal, de overvloed aan figuren en de vreemde dieren. Het stenen kantwerk van de toren is 60 m hoog. La Martyre is de oudste ommuring van de Léon. De rijke voorgevel is bedekt met motieven die aan de dood herinneren. Uit trots heeft Pleyben twee torens aan haar kerk laten “groeien”.

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten