Dit is geen fata morgana, noch een versterkte dijk die te wijten is aan het waanidee van een natuurbeschermer. Het is een geologische curiositeit, een spectaculaire uitspatting van de natuur, waar je vlak boven het water kunt lopen en genieten van de beschermde flora. Deze legendarische plaats is ook een paradijs voor strandvissers.
Klik, doe inspiratie op en start…
Ontvang de nieuwsbrief over Bretagne!
Ontdekken Le Sillon de Talbert
De Sillon de Talbert is net een uitroepteken dat is getekend op het schiereiland van Tregor en zich 3 km voorzet in een zee bezaaid met rotsen. De 35m lange, smalle strook van zand en strandkeien is gevormd door de tegengestelde stromen van de Trieux en de Jaudy. Deze minerale spits vormt niet alleen een beschutting voor de vele vogels en een weg voor de wandelaars, het beschermt ook de vaargeul tussen Paimpol en Bréhat. Een bijzondere plek!
Op de route van de legendes
Als verklaring voor de vorming van de Sillon kan de voorkeur worden gegeven aan een romantische verklaring boven een geologische verklaring. Een van de verklaringen is dat Merlijn deze weg heeft gemaakt door miljoenen stenen te storten om bij de fee Viviane te komen. Een andere verklaring is dat Morgane, op het eiland Talbert, gecharmeerd was van koning Arthur. Om bij hem te komen, gooide zij keien naar de kust die zich vermenigvuldigden in miljoenen strandsteentjes.
Van groene kool tot azuurblauw
Natuurliefhebbers en vrijheidsgenieters houden van dit stuk land midden in de zee. Met de neus in de wind kom je er de blauwe distel tegen, de kool en de zeeradijs. Je ziet zeevogels die hier een perfecte broedplaats hebben, maar ook dwergsternen, wulpen, “tourne-pierres” ofwel draaisteenvogels… Het Conservatoire du Littoral zet zich in om de afbraak van het gebied te beperken.
Wist Je Dit?
Waarom ligt er zeewier op de bloemkolen?
Het op de zandplaat geoogste zeewier wordt in april en in het najaar over de akkers verspreid zodat de grond vochtig blijft. In de buurt van Sillon du Talbert wordt kalium toegevoegd aan de bloemkool, waardoor deze er zo royaal en smetteloos uitziet.
In je mandje!
Op het ritme van de getijden komen sommige zeeboeren hier nog zeewier oogsten om de velden op het land te verbeteren. De strandvissers geven tussen de getijden door op het natte strand de voorkeur aan zeevruchten: mosselen, kokkels, garnalen, krabben. Als je je geluk wilt beproeven, geven de oogsters van schelpdieren je graag advies, maar ze zullen je niets vertellen over hun eigen geheime plekken.