Plouescat - Plage de Menfig
©Plouescat - Plage de Menfig |Alexandre lamoureux

Plouescat en de Côte des Sables

De betovering van de grote ruimte en de weidse stranden

Een stukje kust met een geweldige verscheidenheid aan landschappen! De kust bij Plouescat, tussen Roscoff en de abers, bestaat afwisselend uit zandstranden, duinen en grillig gevormde rotspartijen. Wie vanuit de vissershaven en badplaats Plouescat de omgeving gaat verkennen, krijgt een bloemlezing aan landschappen te zien.

Ontdekken Plouescat en de Côte des Sables

Bij de pier van Porsguen liggen rotsen die hun afgeronde vormen danken aan de werking van water en wind. Hier begint een wandeling langs de GR® 34, die vanaf deze karakteristieke havenplaats de 13 km lange kust van Plouescat volgt. Inhammen met de allure van lagunes liggen tussen de duinen en het strand met zijn fijne zand. Met wat verbeelding zie je in de vreemde rotsen allerlei buitenissige dieren en vreemde gezichten, met op de achtergrond steeds het voor de Côte des Sables zo kenmerkende turquoise van de zee. Andere raadselachtige steenformaties zijn door de mens gemaakt, zoals de « allée couverte », een neolitisch grafmonument dat bij laag water te zien is op het strand bij Guinivrit.

Een kust met een bijzondere duinenrij

Bij de duinen van Keremma wordt het geelwit van het zand de overheersende kleur. De duinenrij, met zijn begroeiing van grassen, ziet er verbazingwekkend ongerept uit. Met een lengte van 5 km en een breedte van 500 tot 1000 m is het de langste van Bretagne. In dit weidse gebied valt dus van alles te ontdekken! Informatiecentrum La Maison des dunes et de la randonnée helpt je graag aan informatie over het ontstaan en karakter van dit gebied en over zijn bewoners. Tussen de orchideeën en andere bijzondere planten leven allerlei soorten ganzen, eenden en reigers.

De Halles, monument van gezelligheid

In de badplaats wordt het beeld vooral bepaald door groepen, families, vrienden en stelletjes die met een glaasje in de hand en de voeten in het zand vertoeven op een van de vele gezellige terrassen. De 58 m hoge toren van de kerk, die waakt over de toeristische voorzieningen, is na die van Saint-Pol de hoogste van het Pays de Léon. Niet ver van de kerk staan de Halles, de overdekte markt, ook wel « Cohue », het gewoel, genoemd. Sinds de 16e eeuw biedt het schitterende gebint onderdak aan vele stalletjes.

Wist Je Dit?

Openluchtovens – in een speciale strandversie

Dit deel van de kust was lange tijd het werkterrein van algenvissers. In het heidegebied bij de kust en in de duinen hebben zij ovens gebouwd om de algen te kunnen verbranden tot een « pain de soude », een massief blok soda. Probeer ze maar eens te vinden en te herkennen, die holtes, uitgegraven in de grond en bekleed met steen!

De route van de fars

Honger gekregen van je ontdekkingstocht langs de zee en door het stadje? De traditionele gerechten van deze streek zijn heerlijk. Je bent hier in het gebied waar de “far breton“, die doet denken aan de clafoutis, zijn oorsprong heeft. Het dessert met vruchten, room en eieren, kent verschillende versies: de zoete is smeltend zacht, goed voor zeelui en toeristen. Voor de hartige versie, dekig ha farz, wordt de far van boekweitmeel als een jan-in-de-zak zachtjes samen met een stuk vlees gekookt. Lekker voor fijnproevers en mensen met grote trek!

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten