presqu-ile-de-crozon-5.jpg
©Alexandre Lamoureux
GR® 34, het douanepad: een iconische wandelroute in BretagneWandelen langs de gehele Bretonse kust

GR® 34, het douanepad: een iconische wandelroute in Bretagne

Dit is de vedette van de GR-routes, een route waarin geschiedenis, zee en zout sleutelwoorden zijn! En het is de publiekslieveling van de Fransen, die hem aanwezen als hun meest geliefde GR: welkom op het Douanepad, het Sentier des Douaniers! Meer dan 2000 km lang -van de Mont-Saint-Michel tot de brug van Saint-Nazaire- volgt hij de Bretonse kustlijn. De rood-witte tekens wijzen als de steentjes van Klein Duimpje de weg en wie de route loopt, krijgt zeewind en geweldige uitzichten cadeau. Zoek een etappe uit en laat de charme van de route zijn werk doen: zeker weten dat er binnenkort een vervolg komt!

Wandel de Ronde van Bretagne

Een opeenvolging van mooie plaatjes

Aan je rechterkant zie je rotspunten, woeste kusten, duinen, stranden en inhammen. Aan je linkerkant moerassen, een gevarieerde flora en fauna, rijk historisch erfgoed… En steeds de zee of de oceaan als achtergrond. Lopen langs de GR® 34, dat is van het ene mooie plaatje in het andere stappen. Het betekent de geest van Bretagne vatten, het al lopende in je hart sluiten, terwijl de zeewind je kracht geeft. De Baai van Mont Saint-Michel, de Côte d’Emeraude en de Côte de Granit Rose, de Abers van de Pointe du Finistère, het schiereiland Crozon, de Côte de Cornouaille en de Pointe du Raz, de zuidelijke Finistère, de Golf van Morbihan, de moerassen en kustwegen van de Côte d’Amour in de Loire-Atlantique… Het is één grote uitspatting van groen en blauw, bereid je er maar op voor!

Een route met geschiedenis

Het pad ontstond in 1791 en werd gebruikt door patrouillerende douaniers – vandaar de naam – die smokkelaars moesten onderscheppen. Om smokkel en plundering van wrakken te voorkomen, liepen ze dag en nacht en door weer en wind langs deze paden: denk daar maar eens aan als je kinderen de moed dreigen te verliezen! Begin 20e eeuw raakte het pad in onbruik, maar in 1968 kreeg het een tweede leven, toen enkele enthousiastelingen besloten dat het een langeafstandspad moest worden. Vlak bij Lannion zie je de eerste beroemde rood-witte tekens: het begin van de GR® 34! Tegenwoordig loopt het pad rond de hele Bretonse kust, van de Mont-Saint-Michel tot de brug van Saint-Nazaire. Op de wandelaars laat het een onuitwisbare indruk na.

Wie meer wil weten

  • Mon GR® : de belangrijkste website, gewijd aan de GR® en aan langeafstandswandelen (FR)
  • Itirando:handig als je een trektocht langs het Douanierspad maakt

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten