Port Louis Citadelle Et Plage Thibault PorielPort Louis Citadelle Et Plage Thibault Poriel
©Citadelle et plage - Port-Louis|PORIEL Thibault

Port-Louis

De vestingstad

Als een stenen schildwacht waakt de citadel over de stad en over de parelmoeren wateren van de baai van Lorient. Achter de door de tijd en kanonnen intact gebleven vestingmuren wordt de pracht en praal uit de tijd van de Indische Compagnie gecombineerd met de pittoreske charme van een vissershaven. Een bezichtiging, met de wind in de rug.

Ontdekken Port-Louis

De middeleeuwse vluchthaven Blavet was tevens een doorvoerhaven voor wijn, zout en granen. De Spanjaarden richtten in 1590 een deel van de citadel op. Nadat de mannen van Juan del Aguila vertrokken waren, voltooide Louis XIII de vestingwerken in 1637 en kreeg de stad de naam Port-Louis. De Indische Compagnie vestigde zich in Port-Louis, die in een walm van kruidige geuren een welvarende periode doormaakte. Na de verhuizing van de Compagnie naar Lorient schakelde de stad over op visserij en toerisme.

Je verkeert in goed gezelschap

In de citadel herleef je het boeiende avontuur van de Indische Compagnie, die in 1664 door Colbert is opgericht. Als je de maquettes van de boten aan het bewonderen bent of de nagemaakte toonbanken, de stoffen, specerijen en het porselein, waan je je op de Afrikaanse en oosterse vaarroutes. Voor de bemanning was er niet echt sprake van een luxe cruise. Daarvan getuigen de verontrustende instrumenten van de scheepartsen!

Wist Je Dit?

Gevangenen in de citadel?

In de vestingmuren zijn beroemde gevangenen, waaronder Louis-Napoléon Bonaparte, weggestopt.

Een kasteel uit Spanje

Al sinds zijn oprichting bewaakt de citadel twee bastions met een Iberische allure. Je bereikt de citadel als je een kleine brug en daarna een driehoekig verdedigingswerk, de halve maan, oversteekt. Op de bloemrijke gang langs de borstwering blijven de stille kanonnen gericht op Ile de Groix. Tegenwoordig zijn het enkel vreedzame blikken die zich richten op de Pointe de Gâvres. Bij het braakland waar vroeger een oude legerplaats was gevestigd, kom je via een deur die in de vestingmuur is aangebracht bij het strand Grands Sables.

Wat je echt niet mag missen

  • Vestingwerken (historisch monument)
  • La Grande Poudrière, kruithuis waar het kruit voor kanonnen van landmacht en marine lag opgeslagen (1750-1752)
  • Le Papegaut, bastion uit 1649-1653
  • Saint-Pierre, kerk uit 1553, door brand verwoest en in 1859 herbouwd
  • Notre-Dame de l’Assomption, kerk uit de 17e eeuw
  • Bronnen en fonteinen: Fontaine Notre-Dame, Fontaine de Marolles, Fontaine des Récollets
  • Wasplaatsen: Lavoir des Récollets, Lavoir de Locmalo
  • La Petite Poudrière
  • De citadel, aangelegd door de Spanjaarden en herbouwd onder Lodewijk XIII
  • Museum van de Indische Compagnie en het Marinemuseum
Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten