VannesVannes
©Vannes|LAMOUREUX Alexandre - Golfe du Morbihan Vannes tourisme

Vannes

Kunst, energie en geschiedenis

De mist ingaan, daar is Vannes goed in! Aan de rand van de Golf van Morbihan, 2u30 van Parijs, ligt Vannes, een middeleeuwse en zeer geanimeerde stad met een jachthaven die een tikje opstandig is. Lekker eten, veel cultuur, mooie architectuur. Iedereen is het eens over het uitzonderlijke erfgoed van deze stad, net als over de energie die hier het hele jaar duidelijk voelbaar is. En voor de rest….is deze stad gewoon uniek!

Vannes ontdekken

Ommuurd, mooi behouden, een stad van kunst en geschiedenis waar het erfgoed centraal staat. De stadsmuren en de prachtige bloementuinen, het centrum waar vrijwel geen auto’s te zien zijn, de steegjes en ongebruikelijke beelden van graniet, de vakwerkhuizen, place Henri IV…. tijd voor koffie? En buiten het zomerseizoen kun je nog meer genieten van dit alles.
En buiten het zomerseizoen kun je nog meer genieten van dit alles.

De M.U.R., zeker geen muurbloempje !

500 jaar later neemt urban art nog steeds een belangrijke plek in en duidelijk aanwezig. Vannes mag dan een rustige en discrete stad lijken, er zijn talloze muren, met name de M.U.R. waar kunstenaars zich kunnen uitdrukken maar ook street art, van het Palais des Art tot aan de linkeroever van de haven. Het artistieke café BREF is dé culturele plek met concerten en dj’s en achter het station vind je Le Hangar, een nieuwe locatie voor kunst en cultuur. Er is altijd wel een fototentoonstelling te bezichtigen in de Kiosque, altijd een verrassing achter de deuren van la Cohue waar moderne kunst hoogtij viert met speciale vermelding van het prachtige kunstwerk van Geneviève Asse, een lokale artiest.

Veel energie, het hele jaar door

Elk seizoen z’n eigen licht. Nieuwe smaken en wensen. Van de herfst tot het voorjaar: ontdek culinaire bestemming Vannes! Maak een food tour op de markten: les Lices, le Poids Public, les Halles… voor een heerlijke lunch uit het vuistje met de beste ingrediënten van het land en uit de zee. Het hele jaar door oesters uit de golf, bij Marcelle,  boekweit façon street food of een roomsoes bij Nuages de Gégé. We zijn ook fan van de concept stores voor mode en decoratie, van de sfeer in Village de Saint-Patern, de oudste wijk van de stad en bezaaid met restaurants, terrassen, nachtclubs…. en winkels!

“Vannes, een middeleeuwse en zeer geanimeerde stad met een jachthaven die een tikje opstandig is. “

Wist je dat…

Rotonde Danielo, uniek in Frankrijk!

Naast de kathedraal Saint-Pierre ligt aan de noordkant de ronde kapel, ook wel Rotonde du Saint-sacrement genoemd: dit is één van de eerste gebouwen in renaissance-stijl op Frans grondgebied. Gewoonweg uniek.

Het ruime sop kiezen

De achtergrond voor de meeste evenementen die het hele jaar door worden georganiseerd, is de haven. Achter de bars en terrassen kun je langs de kades slenteren en een frisse neus halen. Loop tot het schiereiland van Conleau, een natuurlijk zwembad met zeewater in de sfeer van een badplaats. Met de fiets en per boot kun je de streek verder ontdekken: richting het schiereiland van Séné of naar Saint-Armel, langs de golf, of zet je fiets op de boot Le Petit Passeur. Een kort boottochtje en vervolgens fiets je tussen kleine vissershuisjes, langs gezellige uitspanningen… Goedkoop, lekker rustig en een prachtige omgeving.

Wat je echt niet mag missen

  • Wandeling langs de vestingwerken en de tuinen
  • De oude voorstad Saint-Patern, met 18e-eeuwse Saint-Patern-kerk
  • Het havenkwartier
  • De oude ommuurde stad: vakwerkhuizen en fraaie herenhuizen, rijk gemeubileerde kathedraal Saint-Pierre, La Cohue (Museum van Schone Kunsten)
  • Château-Gaillard, geschiedkundig en archeologisch museum

Vervoer naar en op de plaats van bestemming

Hoe reis je naar Vannes ?

Dagelijks rijden er 8 TGV’s (hogesnelheidstreinen) tussen Paris-Montparnasse en Vannes. In 3 uur en 20 minuten reis je met de Thalys van Amsterdam naar Parijs.

Vannes ligt op 450 km van Parijs (via de A11, L’Océane, is dat ongeveer 5 uur rijden) en op 957 km van Amsterdam (9 uur en 40 minuten); het ligt op 110 km van Nantes en Rennes (via de snelweg).

Vanaf Amsterdam kun je naar het nabijgelegen Lorient vliegen in 3 uur en 30 minuten, met een overstap in Parijs.

Wil je goedkoop reizen, dan kun je kiezen voor de langeafstandsbussen van Flixbus of BlaBlaBus, die vanuit een heel aantal grote steden vertrekken.

Vervoer in Vannes en omgeving

Vannes is een stad waar je je uitstekend lopend, fietsend of met de bus kunt verplaatsen. Voor de afstand treinstation-centrum van de stad moet je rekenen op 20 minuten lopen of 5 minuten met de bus van Kiceo. Elektrische deelfietsen van Vélocéo zijn per dag te huur.
De veerterminal naar de eilanden in de Golf van Morbihan liggen op 10 minuten met de bus van het centrum van de stad.
Nieuw: Met de City Pass Golfe du Morbihan Vannes, kun je het netwerk van de Kiceo-bussen gebruiken en toegang krijgen tot 30 bezienswaardigheden, tegen gereduceerd tarief. De pas is verkrijgbaar voor 24 uur, 48 uur of 72 uur.

 

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten