vannes-5.jpg
©Alexandre Lamoureux
VannesMeerdere genoegens!
Bekijk de video

Vannes

De hoofdstad van de Morbihan, Vannes, is een zeer veelzijdige stad! Jachthaven, vestingstad, middeleeuwse stad, stad van kunst en historie …Van de kaden, omzoomd door bomen, tot de huizen uit de 15e eeuw, alles herinnert aan het goede leven. Kom deel uitmaken van deze sfeer!

Vannes in Bretagne

Bij een bezoek aan Bretagne mag je het pittoreske en veelzijdige Vannes niet overslaan. Deze historische havenstad ligt aan de zuidkant bij de Golf van Morbihan en is gesticht in ’56 voor Christus door Julius Caesar. De bevolking in die streek had de naam Veneti, waarvan de naam van deze stad is afgeleid. De knusse middeleeuwse binnenstad binnen de vestingmuren heeft ouderwetse klinkerstraatjes en kleurrijke vakwerkhuizen waarin allerlei winkels en horecagelegenheden zijn gevestigd. De delicatessenwinkels met kazen en gebak uit de streek zijn een lust voor het oog. Het is opvallend hoe goed de binnenstad gerestaureerd is. Maak ook eens een wandeling over de oude vestingmuren uit de 13e eeuw en door de romantische tuinen aan de voet ervan. Langs de vestingmuren zijn bijzondere washuizen uit de 19e eeuw te zien en een kasteel, chateau de l’Hermine, met een schitterende tuin erbij. Hier woonden vroeger de hertogen van Bretagne.

De talrijke bezienswaardigheden

Een van de opvallendste bezienswaardigheden in het historische centrum van Vannes is de kathedraal Saint Pierre met een indrukwekkend orgel en schitterende glas-in-loodramen. Voor cultuurliefhebbers is er vlakbij aan de Rue Noé in een fraai herenhuis een archeologisch museum met een leuke collectie munten, sieraden en gebruiksvoorwerpen uit de Romeinse tijd. Op de hoek van deze straat zie je de twee vrolijke mascottes van de stad, een echtpaar van steen. In de straatjes en op de pleinen heerst een gezellige sfeer door de kleurige vakwerkhuizen.

Stuurloos slenteren door de straten

Pal in het zuiden, tegenover de haven, heeft Place Gambetta de allure van een badplaats. Maak van de gelegenheid gebruik om even op een terrasje te pauzeren voordat je onder de Porte Saint-Vincent doorloopt voor een bezoek aan de oude stad. Voorbij het voorportaal staan aan weerskanten van de straat huizen uit de 17e eeuw. Rond de Place des Lices, waar in de Middeleeuwen toernooien werden gehouden, staan voorname herenhuizen zij aan zij met vakwerkhuizen. De gevels worden op de maat van de huizenrijen verlicht in vrolijke kleuren. Voorbij de kathedraal en de Cohue en afdalend naar de Porte Prison die toegang geeft tot de schilderachtige wijk Saint-Pagtern, biedt de Rue Saint-Gwénaël een keur aan kruisbreuken en uitkragingen.

Het karakteristieke decor van Vannes

Vanaf de Porte Prison bereik je de promenade van de Garenne, die langs de vestingmuren uit de 13e eeuw loopt. Boven de tuinen in Franse stijl volgen de torens en poorten elkaar in een opmerkelijke harmonie op. Tegen de vestingwerken aangebrachte wasplaatsen, bedekt met lange leien daken, hellen over naar de Marle.

Een ontspannen wandeling

Buiten de vestingmuren maak je een mooie wandeling over de bosrijke ‘Promenade de la Rabine‘. Dorst gekregen? Proef dan een écht Bretons biertje in de kleine brouwerij Awen. Zin in jazz? Ga dan aan boord van de Piano Barge, een boot die is omgetoverd tot een restaurant én jazz club! Zet je wandeling voort tot aan het schiereiland van Conleau waar je een fantastisch uitzicht hebt over de Golf van Morbihan. Een bijzondere plek waar verschillende generaties zeevaarders elkaar ontmoeten.

Strand van Vannes

Op vier kilometer afstand van de stad ligt een fijn strand in een beschutte baai met de naam Conleau Beach. Hier kunnen kinderen veilig zwemmen. Er is veel parkeergelegenheid en naast het zandstrand vind je ook een heuvel met bomen om lekker in de schaduw te kunnen picknicken. Verder zijn er gezellige winkeltjes en terrasjes. Het uitzicht op de Golf van Morbihan is er prachtig. Een wandeling rondom de Conleau, het schiereilandje waar dit strand ligt, is aan te bevelen. In de buurt zijn nog andere baaien wanneer je meer rust zoekt.

Wist je dit?

Waar vind je Vannes en zijn echtgenote?

Op de hoek van de Rue Rogue en de Rue Noé word je begroet door twee vrolijke gedaanten. Uit steen gehouwen vertegenwoordigen zij de heer en meester van dit huis uit de 16e eeuw, en zijn vrouw. Zij zijn de mascottes geworden van de inwoners van Vannes.

Wat je echt niet mag missen

  • Wandeling langs de vestingwerken en de tuinen
  • De oude voorstad Saint-Patern, met 18e-eeuwse Saint-Patern-kerk
  • Het havenkwartier
  • De oude ommuurde stad: vakwerkhuizen en fraaie herenhuizen, rijk gemeubileerde kathedraal Saint-Pierre, La Cohue (Museum van Schone Kunsten)
  • Château-Gaillard, geschiedkundig en archeologisch museum

Info & reserveren

VVV-kantoren Vannes Golfe du Morbihan


Je verblijf voorbereiden

Vervoer naar en op de plaats van bestemming

Hoe reis je naar Vannes?

Dagelijks rijden er 11 TGV’s (hogesnelheidstreinen) tussen Paris-Montparnasse en Vannes. In 3 uur en 20 minuten reis je met de Thalys van Amsterdam naar Parijs.

Vannes ligt op 450 km van Parijs (via de A11, L’Océane, is dat ongeveer 5 uur rijden) en op 957 km van Amsterdam (9 uur en 40 minuten); het ligt op 110 km van Nantes en Rennes (via de snelweg).

Vanaf Amsterdam kun je naar het nabijgelegen Lorient vliegen in 3 uur en 30 minuten, met een overstap in Parijs.

Wil je goedkoop reizen, dan kun je kiezen voor de langeafstandsbussen van Isilines, Eurolines, Flixbus of Ouibus, die vanuit een heel aantal grote steden vertrekken.

Vervoer in Vannes en omgeving

Vannes is een stad waar je je uitstekend lopend, fietsend of met de bus kunt verplaatsen. Voor de afstand treinstation-centrum van de stad moet je rekenen op 20 minuten lopen of 5 minuten met de bus van Kiceo. Elektrische deelfietsen van Vélocéo zijn per dag te huur.

De veerterminal naar de eilanden in de Golf van Morbihan liggen op 10 minuten met de bus van het centrum van de stad.

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten