tumulus-de-gavrinis-73.jpg
©Les Globe Blogueurs
Ervaar het mysterie van de megalietenMet het hele gezin naar de Golf van Morbihan
Bekijk de video

Ervaar het mysterie van de megalieten

Het is bepaald geen geheim dat de Morbihan een bezit van onschatbare waarde heeft, namelijk ’s werelds grootste concentratie aan megalithische monumenten. En de verhalen en legenden die erbij horen, prikkelen de nieuwsgierigheid, of je nu klein bent of groot.

gavrinis-e-berthier.jpg
©BERTHIER Emmanuel

Carnac, met zijn mysterieuze megalietenrijen

Als je aan komt rijden, word je verrast door de velden met menhirs die zich uitstrekken over een gebied van wel 4 kilometer. In het neolithicum zijn deze stenen hier met opzet zo geplaatst, in keurige rijen. Er hangt een mysterieuze, fascinerende sfeer. In het Maison des Mégalithes kun je een schat aan informatie opdoen: met onder meer exposities, films en interactieve animaties worden de verschillende aspecten belicht. Een rondleiding kan helpen om een beter begrip te krijgen van deze complexe archeologische plek. Kinderen kunnen meedoen aan activiteiten waarbij het dagelijks leven in de prehistorie nagespeeld wordt. Tussen zonsopgang en zonsondergang verandert de sfeer voortdurend en word je steeds weer op een andere manier geraakt door de magie van deze plek.

Megalietenrijen

De menhir van Locmariaquer, een buitenbeentje

Een bezoek aan de megalithische monumenten van Locmariaquer plaatst je voor allerlei vragen. Een van de menhirs, Le grand menhir brisé (de gebroken menhir), trekt in het bijzonder de aandacht. Hij ligt in vier stukken, maar was ooit 20 m hoog, woog 300 ton en maakt nog altijd een enorme indruk op iedereen. Je kunt je niet voorstellen hoe men indertijd deze steen, samen met nog achttien andere enorme stenen, rechtop op hun plaats heeft gekregen! De Table des Marchands (de koopmanstafel) lijkt op een geweldige verstopplek voor kinderen. In werkelijkheid is het een ‘cairn’ en een fraai voorbeeld van een collectief graf, versierd met petrogliefen. Deze steen vormt één geheel met een grafheuvel, de Tumulus d’Er Grah, een indrukwekkend grafmonument waar je stil van wordt.

De menhir van Locmariaquer

De tumulus van Gavrinis, een verborgen schat

Sommige menhirs in Morbihan zijn niet zo makkelijk te vinden. Dat is ook het geval met de tumulus van Gavrinis. Toen hij gebouwd werd, moet hij duidelijk te zien geweest zijn op zijn hooggelegen plek. Nu ligt hij verborgen in een dennenbos en kun je er alleen met de boot komen. Als je hem gevonden hebt, word je ogenblikkelijk getroffen door de schoonheid van de stèles met hun in de steen aangebrachte versieringen. Sommige motieven komen vaker voor, maar elke steen is duidelijk uniek en het werk van één kunstenaar. Een vredige plek, waar het is alsof de tijd geen vat op je heeft en tegelijk is het een geschiedenisles in de praktijk.
Bijzonder: een van de dekstenen van de tumulus is onderdeel van de dolmen La Table des Marchands uit Locmariaquer. Een bewijs dat men ook in die tijd al materialen recyclede…

De tumulus van Gavrinis

Tip in de omgeving: een bezoek aan het Château de Suscino

Een middeleeuws kasteel dat oprijst uit de omringende moerassen: voor gezinnen met kinderen een prachtig uitje. Het kasteel is met zijn tijd meegegaan, want je krijgt er een interactieve presentatie over de lokale geschiedenis en de legenden. Als je wandelend of op de fiets een van de routes volgt die zijn uitgezet in de moerasgebieden rond het kasteel, krijg je een goede indruk van de verrassend rijke flora en fauna.

Château de Suscino

Meer informatie

  • In de zomer vinden er ’s avonds voorstellingen plaats in Carnac en in het kasteel van Suscinio: een andere manier om kennis te maken met het erfgoed.
  • Wie meerdere megalithische monumenten wil bezoeken, kan korting krijgen (megalietenrijen van Carnac, Locmariaquer, Gavrinis, Cairn du Petit Mont en het Musée de la Préhistoire).
  • Er is een mobiele app (iOS en Android) beschikbaar die je een beter inzicht geeft in de megalietenrijen van Carnac – Kennismakingsroute (gratis) of een complete route (€ 1,29) (alignements de Carnac).
  • Je kunt de “Alignements de Carnac” in de zomer alleen bezoeken met een gids.

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten