Culinair uitstapje

Smaken van de zee: de regio Abers

Van april tot september

In de regio Abers in Finistère is de geur van de zee alomtegenwoordig. Wandel langs de vloedlijn, klim naar de top van de vuurtorens op Île Vierge en de Pointe Saint-Mathieu, geniet van het schitterende uitzicht over de Iroisezee en proef al die heerlijkheden die de zee oplevert: oesters, zeeoren, zeewier…

Stadium
01 Stadium 01

Ochtend – voel je als Robinson Crusoë in de streek van de Abers

Is het laagtij? Dan kun je een fijne wandeling maken op het Île Wrac’h, bij Plouguerneau. Eerst loop je een kwartier langs de vloedlijn, met overal om je heen krabben en schelpen, dan kom je op dit stukje land met zijn bijzondere lichtval, te danken aan de oceaan. Neem de tijd om stranden en tuinen te bekijken. Ook de wisselende exposities in de vuurtoren zijn het ontdekken waard. Houd wel de tijd in gaten, want drie uur na laagtij moet je weer vertrekken!Wil je optimaal van het uitzicht genieten, ga dan naar de vuurtoren van Île Vierge en beklim de 365 treden. Vanaf die plek kijk je uit over alle Abers en de Côte de Naufrageurs (de schipbreukelingenkust), en al die eilanden, van Batz tot Ouessant: wauw!

Lees ook
De “abers” en de vuurtorenroute

02 Stadium 02

11.00 uur [in en buiten het hoogseizoen] – oesters eten, “made in Plouguerneau”

Zoek een plekje bij de oesterbar van Maison Legris, op het strand van Castel Ac’h in Plouguerneau, en bestel een dozijn “fines de Lilia” of “spéciales de Lilia”. Dat is het echte goede leven, dit soort Creuses eten met uitzicht over de zee en vlak bij de oesterkwekerijen van Aber Wrac’h waar ze zijn geteeld. Proef je die zo karakteristieke hint van kastanje? Op de kaart staan trouwens nog veel meer gerechten waar een echte liefhebber van “seafood” blij van wordt: alikruiken, zeewiertartaar, vis- en schaaldierpaté, langoustines, zeeoren… Trakteer jezelf eens!

 

11.00 uur [alleen in het hoogseizoen] – Een bezoek aan een kwekerij van zeeoren, “de truffel uit de zee”

Ooit gehoord van de term halioticultuur? Daarmee wordt de teelt van zeeoren aangeduid, een soort schelpdier met een prachtige parelmoeren schelp, dat ook wel zeetruffel wordt genoemd vanwege zijn zeldzaamheid. Breng in Plouguerneau een bezoek aan France Haliotis, het enige bedrijf in heel Europa waar zeeoren in zee geteeld worden. Op volle zee, ter hoogte van de vuurtoren van Île Vierge, kun je het broed bekijken, ontdekken hoe de voortplantingscyclus verloopt en hoe de schelpen op natuurlijk wijze langzaam groeien. Deze zeeoren worden gevoed met verse algen en zijn biologisch gecertificeerd. Proef het malse vlees, dat door de beste Franse koks gebruikt wordt, en neem recepten mee om thuis uit te proberen.

Bezoek is gratis, maar je moet je vooraf aanmelden bij het Office de Tourisme des Abers.

03 Stadium 03

14.30 uur – Verdiep je in zeewier en algen uit de Iroisezee

Na de lunch ga je richting Lanildut, de grootste haven van Europa als het gaat om de aanvoer van algen en wieren. Jaarlijks wordt hier zo’n 35.000 ton aan land gebracht, geoogst op een paar mijl afstand in de Iroisezee! Een bezoek aan het Maison de l’Algue levert een schat aan informatie over algen en wieren en over de economische kant van het product. Ontdek de ongelooflijke diversiteit aan algen langs de kust van Finistère (meer dan 700 soorten), maar ook de ontwikkeling van oogst- en verwerkingstechnieken. Na het bezoek kun je in de haven de schepen in bedrijf zien. Het lossen van de schepen is een heel spektakel, leuk om naar te kijken!

04 Stadium 04

16.30 uur – Theepauze tegenover de Molène-archipel

Tea time met een mooi uitzicht over de zee, bij het Chenal in Porspoder. Hier, tegenover de Molène-archipel en tegenover Ouessant, kun je kiezen uit mooie kaart met verschillende zwarte, groene, witte, rooibos en oolong theesoorten, geserveerd in een huiselijke sfeer. Prijzen: €€ – €€€

Eten en drinken – tariefgroepen
Goedkoop €
Redelijk €€
Luxe €€€
Gastronomisch €€€€

05 Stadium 05

18.00 uur – Geniet van het uitzicht vanaf de vuurtoren op de Pointe Saint-Mathieu

Ga naar de Pointe Saint-Mathieu. Dit is het einde… van dit uitstapje, dat zeker, maar ook van Frankrijk, want je staat hier op de uiterste westpunt. Vanaf de vuurtoren met zijn rode lamphuis heb je overdag een indrukwekkend uitzicht over de kliffen, met in de diepte de Iroisezee. Kers op de taart: in de zomer kun je ‘s avonds naar boven!

Lees ookDe Pointe Saint-Mathieu


Aanvulling op het culinaire uitstapje

Onze shoppingtips

Biscuiterie/Pâtisserie
Laat je verleiden door de heerlijk geuren van wat er die dag gebakken wordt bij Terre d’Embruns, in Brest. Kouign-amanns, palets, sacristains, financiers… dat zijn de originele Bretonse producten die hier gebakken worden, met natuurlijke en lokale grondstoffen van uitstekende kwaliteit. Om mee te nemen of ter plekke op te eten.

Zeewier en algen
In Portsall vind je Algo Mann, waar groente verwerkt wordt: zeegroente, om precies te zijn! Wakame, nori, dulse en andere wieren en algen, geoogst in de Aber Benoît en Aber Ildut, worden hier verkocht, bijvoorbeeld als tartaar of mosterd, maar ook in gedroogde vorm, als toevoeging voor salades.

Zeevruchten
Oesters, zeeoren, kokkels, alikruiken, mosselen… Je vindt ze bij de Viviers de Keraliou, in Plougastel-Daoulas, aan het einde van de rede de Brest.

Kaas
Elodie en Ronan verwerken de melk van hun schapen tot allerlei soorten kaas (crottins, palets, tome, brousse) en yoghurt, met de smaak van de boerderij. Te koop op het bedrijf, de Bergerie des Abers. Breng meteen een bezoekje aan de boerderij!

Geldig van april tot eind september

OOK INTERESSANT

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten