© Emmanuel Berthier
Op pad langs de vuurtorensOp de bestemming Brest Terres Océanes

Op pad langs de vuurtorens

Of ze nu op het vasteland zijn gebouwd of midden op zee, vuurtorens maken deel uit van het decor in Bretagne en vormen ook een grote trots voor de Bretonse bevolking. ’s Werelds grootste aantal vuurtorens is te vinden langs de Bretonse kust. Niet minder dan 52 vuurtorens sieren de Bretonse kust. Dat is bijna een derde van de Franse vuurtorens! Niet zo gek als je bedenkt dat Bretagne een kustlijn van bijna 2700 km telt. De Finistère heeft het absolute record. Brest – Terre Océanes biedt de mogelijkheid om met behulp van augmented reality kennis te maken met de wachters van de zee: gewapend met een toeristische gids en de app “Sur la route des phares” (Op pad langs de vuurtorens). Van Île Vierge tot de Phare du Stiff, via de Pointe Saint-Mathieu en de vuurtoren van Trézien: 4 vuurtorens die open zijn voor bezichtiging en een bijhorend museum. Klim dus naar boven en geniet van een eindeloos uitzicht!

phare-de-la-pointe-saint-mathieu-plougonvelin-alexandre-lamoureux-crtb-ad4302-.jpg
©Alexandre Lamoureux

Vuurtoren van Île Vierge - reus uit graniet

365 treden, niet één minder! Een flinke klim langs de wenteltrap in het trappenhuis met zijn blauwgroene muren brengt je naar de top van de vuurtoren bij Plouguerneau, op Île Vierge. Deze natuurstenen vuurtoren is niet alleen de hoogste van Europa maar van heel de wereld en is gemaakt uit het lokale Kersanton-graniet. Als beloning voor je klim krijg je de helder witte vuurtorenlamp te zien en vanaf een hoogte van 82,5 m heb je een indrukwekkend uitzicht over het Pays des Abers. Bij aankomst met de boot heb je het gevoel dat er een wisseling van de wacht plaatsvindt, ook al werkt de vuurtoren vandaag de dag helemaal automatisch.


Vuurtoren van Saint-Mathieu - wachter van het einde van de wereld

Zet koers richting het westen! Op de Pointe de Saint-Mathieu, bij Plougonvelin, wacht je een sfeer uit vroeger tijden. Hier rijst de vuurtoren van Saint-Mathieu op uit de ruïnes van een oude abdij. 163 treden brengen je naar boven, waar een gids vertelt over de geschiedenis en de rol van dit fraaie bouwwerk, dat dateert uit 1835. Zijn lichtbundel wijst zeelieden de weg door het Nauw van Brest, een moeilijk traject als het stormt. Bij rustig weer heb je een spectaculair uitzicht van de Pointe du Raz tot Île de Ouessant! De Pointe Saint-Mathieu is tevens een aangenaam vertrekpunt voor wandelingen, bijvoorbeeld over het kustpad de GR34.


Vuurtoren van Trézien - wachter van de Four

De vuurtoren van Trézien verschilt van andere doordat hij weliswaar bij het water staat, maar omringd is door land. Hij staat bij Plouarzel, en leidt de schepen als ze door het Chenal du Four varen, de geul tussen het Île de Béniguet en het vasteland. De toren is gebouwd van graniet uit Aber-Ildut en Lampaul-Plouarzel en staat op 500 m van de kust, niet ver van de Pointe du Corsen, waar het Kanaal en de Atlantische Oceaan elkaar ontmoeten. 182 treden brengen je bij de weergang, die rust op kraagbogen, op 37,2 m hoogte. In de verte zijn de eilanden van de Archipel de Molène en Ouessant te zien.


De Phare du Stiff - de oudste van het gezelschap

Vauban is de ontwerper van deze vuurtoren. De Phare du Stiff, op het eiland Ouessant, bestaat uit twee torens: in de ene bevindt zich de lamp, in de andere de trappen. De vuurtoren doet dienst sinds 1700, en is daarmee de oudste van Bretagne. “Le Stiff” laat zijn licht schijnen vanaf een steile rots, 90 m boven de zee. Onlangs heeft de toren een opknapbeurt gekregen en nu laat hij zijn lichtbundel weer vallen over het Mer d’Iroise. Over de geschiedenis van de toren is een interessante tentoonstelling ingericht. Ook leuk om te bekijken zijn de vuurtorenwachtershuizen en een tentoonstelling van de organisatie die zich inzet voor de bescherming van een bijzondere bijensoort, de zwarte Bretonse bij. Een andere wachter van het eiland Ouessant!


Een museum dat opheldering geeft over vuurtorens en bakens

Ingewikkeld nietwaar, die maritieme bebakening… Wie dat ook zo ervaart en wil weten hoe het zit, moet echt eens naar Ouessant, naar het museum voor vuurtorens en bakens. Het ligt aan de voet van de vuurtoren van Le Créac’h en je kunt er onder meer de reusachtige lamp van die vuurtoren bekijken, en daarnaast ook oude olielampen, Fresnellenzen, elektrische booglampen – in totaal 800 objecten die een idee geven van 300 jaar technische ontwikkeling. Maquettes, foto’s en filmmateriaal geven een beeld van de bouw van een aantal beroemde vuurtorens en van het leven van de vuurtorenwachter. Verhalen die respect afdwingen!

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Onze suggesties