phare-du-creach-ouessant-emmanuel-berthier.jpg
©BERTHIER Emmanuel

Op pad langs de vuurtorens

Op de bestemming Brest Terres Océanes

‘s Werelds grootste aantal vuurtorens is te vinden langs de Bretonse kust, en daarbinnen heeft Finistère het absolute record. De Phare du Stiff op Île Vierge, de vuurtoren van de Pointe Saint-Mathieu en de Phare du Petit Minou: klim naar boven in deze wachters van de zee en je krijgt een geweldig uitzicht, zo ver het oog reikt!

In één oogopslag

1. Reus uit graniet

Vuurtoren van Île Vierge

365 treden, niet één minder! Een flinke klim langs de wenteltrap in het trappenhuis met zijn blauwgroene muren brengt je naar de top van de vuurtoren bij Plouguerneau, op Île Vierge. Deze natuurstenen vuurtoren is niet alleen de hoogste van Europa maar van heel de wereld en is gemaakt uit het lokale Kersanton-graniet. Als beloning voor je klim krijg je de helder witte vuurtorenlamp te zien en vanaf een hoogte van 82,5 m heb je een indrukwekkend uitzicht over het Pays des Abers. Bij aankomst met de boot heb je het gevoel dat er een wisseling van de wacht plaatsvindt, ook al werkt de vuurtoren vandaag de dag helemaal automatisch.

Open van april tot oktober

Vuurtoren van Île Vierge


2. Wachter van het einde van de wereld

Vuurtoren van Saint-Mathieu

Zet koers richting het westen! Op de Pointe de Saint-Mathieu, bij Plougonvelin, wacht je een sfeer uit vroeger tijden. Hier rijst de vuurtoren van Saint-Mathieu op uit de ruïnes van een oude abdij. 163 treden brengen je naar boven, waar een gids vertelt over de geschiedenis en de rol van dit fraaie bouwwerk, dat dateert uit 1835. Zijn lichtbundel wijst zeelieden de weg door het Nauw van Brest, een moeilijk traject als het stormt. Bij rustig weer heb je een spectaculair uitzicht van de Pointe du Raz tot Île de Ouessant!

Het hele jaar open

Vuurtoren van Saint-Mathieu

3. Wachter van de Four

Vuurtoren van Trézien

De vuurtoren van Trézien verschilt van andere doordat hij weliswaar bij het water staat, maar omringd is door land. Hij staat bij Plouarzel, en leidt de schepen als ze door het Chenal du Four varen, de geul tussen het Île de Béniguet en het vasteland. De toren is gebouwd van graniet uit Aber-Ildut en Lampaul-Plouarzel en staat op 500 m van de kust, niet ver van de Pointe du Corsen, waar het Kanaal en de Atlantische Oceaan elkaar ontmoeten. 182 treden brengen je bij de weergang, die rust op kraagbogen, op 37,2 m hoogte. In de verte zijn de eilanden van de Archipel de Molène en Ouessant te zien.

Open van april tot september

Vuurtoren van Trézien


4. Wachter over de rede van Brest

 Vuurtoren van Le Petit Minou

Deze 26 m hoge, natuurstenen vuurtoren, die in het midden van de 19de eeuw gebouwd is op een bochtige uitloper in zee, houdt de wacht bij de ingang naar de rede van Brest. Vanaf deze plek bewaakt hij de smalle ingang van de zeearm die de baai verbindt met de Atlantische Oceaan. Voor je zie je het schiereiland Crozon en Camaret-sur-Mer, meer westelijk de Pointe Saint-Mathieu met zijn kenmerkende vuurtoren. Om daar te komen, volg je het legendarische kustpad, deGR®34. Heb je zeemansbenen, stap dan aan boord van de « Grand Bleu » en ontdek Le Petit Minou vanaf het water. Een must!

Open in juli en augustus 

Vuurtoren van Le Petit Minou

5. In het uiterste westen

Vuurtoren van Kermorvan

Hij straalt betrouwbaarheid uit, deze robuuste vuurtoren, stevig verankerd op een rotsige landtong, helemaal aan het uiteinde van het schiereiland Kermorvan. Geheel geautomatiseerd loodst hij de schepen veilig door het Chenal du Four. Om er te komen, loop je langs het Fort de l’Ilette naar de brug die het vasteland met de rotspunt verbindt. De beloning is een schitterend uitzicht over de haven van Le Conquet met de ría en in het westen de deinende Iroisezee.

Dagelijks open in juli en augustus, in september in de weekenden 

Vuurtoren van Kermorvan


6. De oudste van het gezelschap

Vuurtoren van Stiff

Vauban is de ontwerper van deze vuurtoren. De Phare du Stiff, op het eiland Ouessant, bestaat uit twee torens: in de ene bevindt zich de lamp, in de andere de trappen. De vuurtoren doet dienst sinds 1700, en is daarmee de oudste van Bretagne. “Le Stiff” laat zijn licht schijnen vanaf een steile rots, 90 m boven de zee. Onlangs heeft de toren een opknapbeurt gekregen en nu laat hij zijn lichtbundel weer vallen over het Mer d’Iroise. Over de geschiedenis van de toren is een interessante tentoonstelling ingericht. Ook leuk om te bekijken zijn de vuurtorenwachtershuizen en een tentoonstelling van de organisatie die zich inzet voor de bescherming van een bijzondere bijensoort, de zwarte Bretonse bij. Een andere wachter van het eiland Ouessant!

Open van april tot september

Vuurtoren van Stiff


7. Een verhelderend museum

Een museum dat opheldering geeft over vuurtorens en bakens

Ingewikkeld nietwaar, die maritieme bebakening… Wie dat ook zo ervaart en wil weten hoe het zit, moet echt eens naar Ouessant, naar het museum voor vuurtorens en bakens. Het ligt aan de voet van de vuurtoren van Le Créac’h en je kunt er onder meer de reusachtige lamp van die vuurtoren bekijken, en daarnaast ook oude olielampen, Fresnellenzen, elektrische booglampen – in totaal 800 objecten die een idee geven van 300 jaar technische ontwikkeling. Maquettes, foto’s en filmmateriaal geven een beeld van de bouw van een aantal beroemde vuurtorens en van het leven van de vuurtorenwachter. Verhalen die respect afdwingen!

Het museum gaat dicht voor renovatie en modernisering. Heropening gepland voor 2026

Museum voor vuurtorens en bakens

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten