2-le-faout-site-de-la-sainte-barbe-alexandre-lamoureux2.jpg
©Alexandre Lamoureux
De acht mooiste kerken en kapellen van BretagneOntdek 8 authentieke en betoverende plekken

De 8 mooiste kerken en kapellen van Bretagne

Wat zou Bretagne zijn zonder al die kleine kerkjes, verscholen in het landschap of verstopt achter een bocht in de weg? Vaak zijn ze eeuwen oud en staan ze in een prachtige, goed bewaarde omgeving. Dat gegeven, maar ook de rijkdom die binnen hun muren te vinden is, maakt ze aantrekkelijk: indrukwekkende doksalen, ontroerende fresco’s en bijzondere gebrandschilderde ramen. Hieronder vind je een selectie van acht van die kerkjes, boordevol charme.

chapelle-notre-dame-du-crann-spzet-ig-m-tugores-berthou.jpg
©Région Bretagne - Service de l'inventaire du patrimoine culturel - M. Tugores Berthou

De overdadige rijkdom van Sainte-Barbe

Le Faouët (56)

Als je bang bent voor onweer, dan is een bezoek aan de kapel van Sainte-Barbe iets voor jou: je wordt er beschermd tegen bliksem en donder! De heilige Barbara wordt namelijk gezien als beschermheilige tegen brand en bliksem. Haar naam is verbonden aan de kerk van Le Faouët, gebouwd in opdracht van een edelman die ternauwernood een noodweer overleefde. De omgeving is ronduit sprookjesachtig: de kapel met zijn prachtige stenen trappen ligt eenzaam, midden in het bos. Neem ook een kijkje binnen: de 16e-eeuwse gewelven en gebrandschilderde ramen zijn zeker de moeite waard.


Chapelle Saint-Fiacre: een van de mooiste doksalen van Bretagne

Le Faouët (56)

Tot in de jaren ’80 kon je de kerk alleen bekijken als je de sleutel haalde bij een buurman, een heel eind verderop. Hij was de enige die de sleutel had. Tegenwoordig kun je gewoon naar binnen en kunnen groepen een rondleiding krijgen. Als je houdt van de flamboyante gotiek zit je hier goed: het polychrome houten doksaal van Saint-Fiacre behoort tot de fraaiste van Bretagne.

 

Bekijk de website


Een indrukwekkende dodendans in Kermaria-an-Iskuit

Plouha (22)

De kapel van Kermaria an Iskuit werd gebouwd in 1240. Het is een nationaal monument dankzij een huiveringwekkende dodendans, bestaande uit 47 fresco’s. Een koning, een geliefde, een arts, een burger, de paus: de dood drijft de spot met ze, houdt ze bij de hand en voert ze mee in zijn dans… Kermaria an Iskuit, in gothische stijl gebouwd, blijft boeien

 

Bekijk de website

 


Uitgehakt in de rots: de kapel van Saint-Gildas

Bieuzy les eaux (56)

Langs de rivier de Blavet, die naar het zuiden stroomt, richting Lorient, vind je de kapel van Saint-Gildas, gebouwd onder een indrukwekkend grote en massieve rots. Volgens de legende vestigden de heiligen Gildas en Bieuzy zich op deze plek, waar in de 6e eeuw alleen maar een natuurlijke rots te vinden was. Een boeiende en bijzondere plek, die je tijdens het festival Art dans les chapelles kunt bezoeken.

 

Bekijk de website


Een typisch Bretonse kapel: Notre Dame de Carmès

Neulliac (56)

Deze kapel is een nationaal monument en behoort tot de meest spectaculaire van het departement Morbihan. Bij de Kelten was de bron die hier ligt bekend om zijn geneeskrachtige werking. Maar daarnaast heeft Notre Dame de Carmès veel meer moois te bieden! De kapel heeft twee beschilderde houten gewelfplafonds uit de 15e en 18e eeuw. Ook het houten gebint is bijzonder fraai bewerkt.


Notre Dame du Crann: gebrandschilderde ramen en een pardon

Spézet (29)

De 16e-eeuwse Notre Dame du Crann werd gebouwd in opdracht van een plaatselijke machthebber. Het was een eerbetoon aan Maria, omdat hij een pestepidemie had overleefd. Nu, vele eeuwen later, kun je als bezoeker genieten van de prachtige gebrandschilderde ramen. Je ziet onder meer de geboorte van Jezus, de opstanding en natuurlijk de maagd Maria afgebeeld. Een mooie gelegenheid om de kapel (nog eens) te bezoeken is het jaarlijkse Pardon: de inwoners van Spézet komen op zondag Trinitatis bijeen om de Maagd een fraai gebeeldhouwd stuk boter aan te bieden.

 

Bekijk de website


Kerfons, gotiek en renaissance in één gebouw

Ploubezre (22)

Een kapel met een verrassende bouwstijl! Tijdens Bretonse successieoorlogen van de 14e eeuw werd Kerfons verwoest, maar tijdens de 15e en 16e eeuw werd de kapel in volle glorie herbouwd, in een combinatie van flamboyante gotiek en renaissancestijl. In de kapel is een fraai polychroom houten doksaal te zien. In het gebied rond de kerk liggen vele wandelroutes.

 

Bekijk de website


De liggende Maagd in Notre Dame du Yaudet

Ploulec’h (22)

Nadat de kapel van Yaudet verwoest was, verzocht de familie Kerninon in 1860 om toestemming voor herbouw. Het bijzondere van dit gebouw is dat het een van de drie kerken in Bretagne is waar een beeld van de liggende Maagd te vinden is. Hier ligt een gebeeldhouwde Maria op een bed, drie meter boven de grond en boven het altaar. Als je de kapel verlaat, merk je dat je vlakbij het water bent: je staat namelijk bij de monding van de Yaudet. Hier, waar het lijkt of de tijd heeft stil gestaan, kun je heerlijk wandelen.

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne