1-parc-de-brire-emmanuel-berthier-2.jpg
©Emmanuel BERTHIER
Tochten door de moerasgebieden van BretagneDe indrukwekkende Grande Brière en het vredige Marais de Redon

Tochten door de moerasgebieden van Bretagne

Het natuurreservaat Parc Régional de Brière is een uniek beschermd landschap, dat zich uitstrekt van de vestingwerken van Guérande tot de buitenwijken van Saint-Nazaire, een plek waar de mens in harmonie leeft met de ongerepte natuur. Datzelfde geldt ook voor het moeras van Redon, waar de Vilaine doorheen kronkelt.

Van de muren van Guérande tot de heuvels van Béganne

Zonsopgang en zonsondergang, dat zijn de mooiste momenten om te kijken naar het strijklicht, in een platbodem je weg te zoeken door de kanalen of op de fiets van het ene charmante gehucht met rietgedekte huisjes naar het andere te fietsen. Vogelaars kunnen hun geluk niet op met alle verschillende soorten vogels die hier in de moerassen beschutting zoeken. Het dorp Kerhinet, het eiland Fedrun en de klokkentoren van Saint-Lyphard horen tot de bezienswaardigheden die je niet mag missen. Even magisch (en vlakbij) liggen de zoutmoerassen van Guérande, met een oppervlak als een zilveren kaleidoscoop, nauwelijks verstoord door de reiger die opvliegt of de statige bewegingen van de paludier die het witte goud van deze streek oogst: de fleur de sel, het fijnste zeezout dat je je kunt denken. De middeleeuwse vesting Guérande zou je het Carcassonne van het noorden kunnen noemen.

Het Marais de Redon, dat ligt waar de Oust en de Vilaine samenvloeien, ademt een totaal andere sfeer. Hier wordt de rivier begrensd door steile hellingen, terwijl er moerassen te vinden zijn in de bredere dalen, die zich uitstrekken zo ver het oog reikt. Deze landschappen, waar zee en land elkaar ontmoeten, bieden schitterende panorama’s in een natuur die zeer goed bewaard is gebleven. Volg je een van de vele gemarkeerde routes, dan kun je zomaar verrast worden door prachtige dorpen, kerken of monumentale gebouwen. De heuvels van Béganne en Rieux, die als schitterende natuurlijke balkons boven de Vilaine hangen, moet je zeker ook bekijken, net als het 500 ha grote moeras van Gannedel, een vogelreservaat, of het Marais de Glénac, het belangrijkste onderdeel van de Grand site naturel de la Basse Vallée de l’Oust (de benedenloop van de Oust, een natuurlijke bezienswaardigheid van groot belang) waar je heerlijk kunt kanoën.

Makkelijke tochten om nog even langer te genieten

Het grote voordeel van deze moerasgebieden is dat ze vlak zijn! Je hoeft dus niet bang te zijn voor wat grotere afstanden. In Brière liggen heel veel fietspaden, die het makkelijk maken het moerasgebied te verkennen. Wat noordelijker ligt La Roche-Bernard, een plek die beroemd is onder mountainbikers. Kust, bossen, weiden: je kunt uit een twintigtal gemarkeerde routes het landschap kiezen dat je aanspreekt. In totaal ligt er zo’n 550 km aan routes voor ieder niveau. Houd je van kanoën en kajakken, dan moet je naar het Île aux Pies! Vanaf het water kun je genieten van alles wat het indrukwekkende landschap te bieden heeft: rotsige kliffen die loodrecht oprijzen uit de Oust, zeedennen, gaspeldoorn en varens… Wandelaars die de moeite nemen even wat hoger te klimmen in de heuvels van Béganne, kunnen hun hart ophalen aan prachtige uitzichten.

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten