randonner-dans-les-monts-d-arree-5.jpg
©BERTHIER Emmanuel
Tochten in de Monts d'ArréeEen bergmassief midden in Finistère

Tochten in de Monts d’Arrée

Bergen in Bretagne, wie had dat gedacht? En toch liggen ze er… De Monts d’Arrée hebben alles te bieden wat een wandelaar of fietser zich maar wensen kan: gevarieerde plantengroei, indrukwekkende uitkijkpunten, steile hellingen, ongerepte natuur, wisselend licht en een geheimzinnige sfeer.

Haast onwerkelijke landschappen

De Monts d’Arrée: een droom voor natuurliefhebbers. In dit grootste heidegebied van Bretagne (8.000 ha) wisselen heide, gaspeldoorn, veenmoerassen en rotsige kammen elkaar af zo ver je kunt kijken. In de zomer, als alles in bloei staat, is het er nog mooier! Het gebied maakt deel uit van het natuurreservaat Parc Naturel Régional d’Armorique. Het is een ongerept stuk natuur dat geweldige uitzichten biedt over het omringende landschap. Klim maar eens naar de top van de Mont Saint-Michel de Brasparts. Als je bij de kerk gaat staan, heb je een schitterend panorama over het Lac de Brennilis. Deze streek heeft nog veel meer verrassingen, zoals de Chaos de Huelgoat, een aantal woeste rotsformaties. Volgens de legende was de reus Gargantua woedend over de ontvangst door de bewoners van het woud, en smeet hij vervolgens alle rotsblokken die hij onderweg tegenkwam neer op de plekken waar ze nu nog liggen! Ook de moeite waard: de enclos paroissiaux, ommuurde religieuze bouwwerken die typerend zijn voor deze streek.

De grootste hoogteverschillen in Bretagne

Je vindt hier meer dan 250 km aan uitgezette routes met verschillende moeilijkheidsgraad. Ben je een niet te ontmoedigen wandelaar, dan is de GR 380 iets voor jou: de route loopt rond het hele gebied en is 220 km lang. Er is ook een grote keus aan thematische activiteiten: op één dag kun je een kunstworkshop volgen rond Bretonse legendes en vervolgens kun je gaan goudzoeken in een rivier. Dit is ook het gebied waar mountainbikers helemaal los kunnen gaan: grote hoogteverschillen met toppen van 385 m: de Tuchenn Gador (Botmeur) en de Roc’h Ruz (Plounéour-Ménez). Lastige afdalingen, steile klimmen, beboste dalen en puntige kammen: er is genoeg om van te genieten, op voorwaarde dat je rekening houdt met de kwetsbare natuur. En waarom zou je niet eens meedoen aan het beroemde festijn voor mountainbikers, het Roc’h des Monts d’Arrée? Tot slot is het nuttig om te weten dat de streek zich uitstekend leent voor ritten te paard.

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten