le-boel-et-la-vallee-de-la-vilaine-6.jpg
©Yannick Le Gal
Het Pays de Redon, langs het water en langs indrukwekkende stenenEen tocht door moerassen, over de heide en langs megalieten
Vakantie-idee

Het Pays de Redon, langs het water en langs indrukwekkende stenen

Wandelen, fietsen en zelfs varen. Drie dagen genieten van de natuur van het dal van de Vilaine – en ook nog eens milieuvriendelijk.

Voor dit idee moet je
3 dagen

In het kort

Welkom voor een korte, 100% natuurvakantie in het Pays de Redon, een streek in het dal van de Vilaine. Het is een omgeving met water, heidelandschap en megalieten. U kunt er heel stilletjes de reigers in de moerassen van Gannedel bekijken. En u komt op de heide van Saint-Just, waar een hele serie dolmens, menhirs, grafheuvels en andere prehistorische monumenten te zien is. Dan is dit het moment. Tot slot kunt u vanuit de haven van Redon nog een tocht maken in een fluisterboot: om echt de trossen los te gooien!

Ontdek het dorp Gannedel en het aangrenzende moerasgebied

Bij het station van Redon stapt u in een elektrische taxi, een Tesla. Na een ritje van 20 minuten komt u bij L’Hôt’Berge, de eerste accommodatie, een longère gebouwd uit blauwe schist, typerend voor deze streek. Laurence ontvangt u met een kop kruidenthee van lokale planten of een verfrissend, huisgemaakt drankje. Daar zegt u vast geen nee tegen!
Spullen uitgepakt en tijd over? Ga dan nog even naar het Marais de Gannedel, een moerasgebied dat aan het dorp grenst. Neem een verrekijker mee: dit natte gebied, een van de meest uitgestrekte in Ille-et-Vilaine, is een paradijs voor trekvogels. Bekijk ze vanuit de observatiehutten die langs de informatieroute staan.
Daarna kunt u het plaatsje Gannedel bekijken, met zijn natuurstenen huizen, overdekte putten, zijn broodoven…
Bij terugkomst staat er een heerlijke maaltijd klaar, natuurlijk met biologische streekproducten. Denk er wel aan dat u de maaltijd van tevoren moet reserveren!

 • Daar waar in het Marais de Gannedel de Vilaine en de Canut samenkomen, huist de grootste reigerpopulatie van Bretagne.
 • Als u nog wat tijd over hebt, kunnen de eigenaars voor fietsen zorgen, waarmee u het jaagpad langs de Vilaine kunt volgen.

Op de fiets naar de heide en de megalieten bij Saint-Just – yoga terwijl u loopt

Uitgerust? Dan kan de dag beginnen met een zeer royaal ontbijt. Op het menu: ambachtelijke vleesspecialiteiten, regionale kaassoorten, huisgemaakte jam en yoghurt, fruit uit de tuin. Verrukkelijk!
Met een goed gevulde maag stapt u op de fiets en gaat op weg naar de heide bij Saint-Just, een afstand van 12 km. Daar vindt u de op een na belangrijkste concentratie van megalieten in Bretagne. Over een gebied van 6 km lengte vindt u menhirs, grafheuvels, cairns, ganggraven etc. In het Maison Mégalithes et Landes is allerlei informatie over deze monumenten te vinden.
’s Middags kunt u onder leiding van Peggy een YogiWalkie®-sessie doen, yoga in de natuur en terwijl u in beweging bent – het concept is bedacht in Redon. Dit is een echt zenmoment!
Hebt u nog energie over? Dan moet u gaan kijken bij Les Corbinières, een kleine kloof, uitgesleten door de Vilaine, met beboste hellingen en met soms hoogteverschillen van wel 70 m. Mis in geen geval het schitterende uitzicht vanaf het spoorwegviaduct, het is indrukwekkend!

 • Hebt u geen zin in yoga? Dan kunt u kiezen voor een wandeling met een ezel langs de menhirs, grafheuvels en gewijde stenen in het heidelandschap rond Saint-Just, aangeboden door La Ferme des Galopins.
 • Het Maison Mégalithes et Landes heeft in elk jaargetijde een wisselende expositie. Tijdens de vakanties zijn er ook archeologieworkshops voor kinderen.

Een bezoek aan Redon, waarbij u het roer in handen krijgt van een e-boot

Deze laatste ochtend mag u de tijd nemen om wakker te worden. Als u na aankomst nog niet in het moerasgebied van Gannedel geweest bent, dan kan dat nu.
Aan het einde van de ochtend komt de Tesla-taxi u weer afhalen bij L’Hôt’Berge en brengt u naar Redon voor de lunch. U bent vrij om zelf een restaurant te kiezen. Om u te helpen, hebben we een paar adressen geselecteerd.
De middag kunt u besteden aan het bekijken van Redon: slenteren door de steegjes van de oude stad, de sfeer opsnuiven van het havenkwartier: met zijn deftige redershuizen en zoutpakhuizen vormt het haast een eiland binnen de stad.

 • Van april tot oktober kunt u vanuit Le Repaire des Aventuriers een idyllische tocht over de Vilaine maken in een fluisterboot
 • Tijdens de vaartocht kunt u uw bagage achterlaten bij Le Repaire des Aventuriers of bij het Office de Tourisme.

Aanraders!

 • De haast dorpse sfeer proeven in het havenkwartier van Redon, een plekje zoeken op een caféterras, kijken naar skaters en petanque, nog wat wandelen of fietsen langs de jaagpaden…
 • In het heidelandschap rond Saint-Just de slingerende, met gaspeldoorn begroeide rotskam volgen en uitkijken over al die verschillende prehistorische monumenten als steenrijen, halve steencirkels, heuvels, grafheuvels en allées couvertes.

Accommodatie

L’Hôt’Berge in Gannedel

L’Hôt’Berge houdt het midden tussen een herberg en een B&B. De eigenaars hebben gekozen voor een milieuvriendelijke aanpak. Het gebouw ligt in een rustig dorp in de buurt van La Chapelle-de-Brain en is van onder tot boven gerenoveerd met gebruik van natuurlijke materialen. Er zijn vier kamers, elk met een thema dat associaties oproept met verre oorden: la Felouque, la Pirogue…

Zonder auto naar uw accommodatie

Na aankomst op het station van Redon wordt u verder vervoerd in een elektrische taxi (Tesla). De reis duurt circa 20 minuten. Neem van tevoren contact op met de eigenaar van de accommodatie zodat hij/zij de taxi kan reserveren bij partnerbedrijf Nor & Via.
Als u aankomt op het station Gare de Massérac kan de eigenaar van de accommodatie u vandaar komen ophalen. Vergeet niet de eigenaar van de accommodatie te melden wanneer u aankomt.

Download het reisdagboek

Alle informatie van de website én meer in één pdf.

Alle ondernemers die betrokken zijn bij “Bretagne zonder auto” (En Bretagne sans ma voiture) zetten zich in voor Duurzame Ontwikkeling.

Dat betekent dat ze:

 • actief bijdragen aan de lokale economie;
 • actief bijdragen aan de lokale economie;
 • hun personeel opleiden op het gebied van duurzame ontwikkeling;
 • hun personeel opleiden op het gebied van duurzame ontwikkeling;
 • hun energie- en waterverbruik terugdringen;
 • hun gasten en bezoekers kunnen helpen bij vragen over duurzaam vervoer.
Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten