Saint-Quay-Portrieux - Plage du PortrieuxSaint-Quay-Portrieux - Plage du Portrieux
©Saint-Quay-Portrieux - Plage du Portrieux |Thibault Poriel

Saint-Quay-Portrieux

Een pleisterplaats tussen havens en stranden

In Saint-Quay- Portrieux spelen zee en zeevaart een belangrijke rol. Als bezoeker zie je dit aan de havens en de visserijactiviteiten. In de 19e eeuw ontwikkelde het plaatsje zich dankzij zijn stranden en eilanden voor de kust tot een vriendelijk badplaatsje, gelegen tegen de rotsige oevers van de Baai van Saint-Brieuc.

Ontdekken Saint-Quay-Portrieux

In de 18e eeuw wordt het drukker in de haven door de schoeners die op Newfoundland varen. De getijhaven, die Pontrieux of Vieux Port wordt genoemd, en de smalle straatjes met hun dicht opeengepakte huizen, bezitten de typische charme van de Bretonse havenstadjes. Tegenwoordig hoeven vissersschepen en plezierjachten niet op hoog water te wachten, maar kunnen ze dag en nacht gebruik maken van de haven van Saint-Quay Port d’Armor, de eerste diepwaterhaven in Noord-Bretagne. Je kunt er heerlijk wandelen over de dijken, met om je heen de geluiden van zeilen die gehesen worden. Vanaf de steigers kun je aan boord stappen van een traditioneel zeilschip en een tocht maken naar het Île de Bréhat of naar de kliffen van Plouha.

De hoofdstad van de sint-jakobsschelp

Als de vangst van de dag, zoals schaaldieren, makreel en baars, wordt uitgeladen, heerst er een levendige drukte in de haven. Maar echt druk is het tussen november en april, als er gevist wordt op de sint-jakobsschelp. Dit weekdier, in het Latijn aangeduid met pecten maximus, staat dan centraal op de visafslag en zeker ook op de kaart van de plaatselijke restaurants. Vissers en koks laten je graag kennismaken met dit bijzondere schelpdier uit de baai. In april wordt er zelfs een feest georganiseerd rondom de sint-jakobsschelp, met boottochten op zee, proeverijen en concerten. Om mateloos van te genieten!

Stranden in allerlei kleuren

Saint-Quay is niet alleen een havenstadje, maar ook een badplaats met mooie zandstranden en rustige kiezelstranden. Het Plage du Casino heeft een stevige reputatie, met zijn steiger en duikplank en zwembad met zeewater. Het Plage du Châtelet ligt verscholen achter een rotsige kaap. Vanaf het strand en vanuit de badhokjes biedt het Plage de la Comtesse een schitterend uitzicht op de schepen en zeilboten die de haven in- en uitvaren. Een interessante bijzonderheid: het zand hier bevat zwarte ilmenietkristallen waardoor het, onder invloed van de getijden en het zonlicht, verschillende kleuren krijgt.

Wist Je Dit?

Vissen op de minuut!

Om de sint-jakobsschelp te beschermen, is de visserij streng gereguleerd: alleen van oktober tot april mag er gevist worden en dan maar 2 keer per week gedurende 45 minuten. Bovendien mogen de schelpen niet kleiner zijn dan 10,2 cm.

Een gebied om te voet of met de boot te verkennen

Tegenover het Plage de la Comtesse ligt het gelijknamige eiland. Het is helemaal begroeid en er zijn resten van een landhuis te vinden. Bij laag water kun je naar het eiland lopen om het te verkennen, een leuk uitstapje. Op het vasteland loopt de GR34 over het hooggelegen kustgedeelte waar de vuurtoren staat en geeft een prachtig uitzicht over de baai. De route gaat in de ene richting verder naar Portrieux en in de andere naar de stranden en het kiezelstrand van Saint-Marc. In het azuurblauwe water van de baai liggen hier en daar eilanden, waar je met boot of kajak naar toe kunt varen. Op het Île Harbour staat een bijzonder vuurtoren-huis. Bij springtij zijn de eilanden bij Saint-Quay erg in trek bij voetvissers. Een gebied dat zeker de moeite waard is vanwege de sfeer en de flora en fauna.

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten