presqu-ile-de-crozon-5.jpg
©Alexandre Lamoureux

Camaret-sur-Mer en Crozon

Een verzameling rotsachtige uitlopers in zee

Het schiereiland Crozon ligt als een enorm kruis in het Mer d’Iroise. Eigenlijk heeft het alles wat Bretagne te bieden heeft, maar dan in een notendop. Het is een landschap waarin spectaculaire kliffen, heidevelden, de blauwgroene oceaan en heerlijke stranden elkaar afwisselen. Twee prima uitgangspunten om de streek te ontdekken zijn de havenstadjes Camaret-sur-Mer en Morgat.

Ontdekken Camaret-sur-Mer en Crozon

Op de uiterste westpunt van het schiereiland ligt Camaret, een karakteristiek havenstadje, waar je heerlijk kunt wandelen over kaden met hun gezellige drukte en kleurige huizen. Op het havenhoofd ligt de kapel van Notre Dame de Rocamadour, beroemd vanwege de scheepsmodellen die er een plaats kregen als ex-voto. Als je verder wandelt, kom je bij de Tour de Vauban, vanwege zijn oker kleur ook vaak de gouden toren genoemd. De toren, die vroeger de Sillon de Camaret en de toegang tot het nauw van Brest bewaakte, staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De Cap de la Chèvre, uitzicht tot de horizon

Kliffen die zo’n 100 m hoog uit de zee oprijzen, uitzicht op de baaien van Douarnenez en Morgat… een indrukwekkend panorama. Bij helder weer kun je verschillende eilanden zien liggen: Ile de Sein, Ile d‘Ouessant en Ile de Molène. Omringd door zeelucht en zeewater, vergeet je de wereld om je heen en ervaar je het bijzondere van deze unieke plek. Het kustpad slingert door heidevelden en tussen pijnbomen door en geeft steeds een ander uitzicht. Het beste bezoek je deze plek buiten het seizoen of ‘s morgens vroeg, wanneer de rust door niemand verstoord wordt.

Een stevige wandeltocht over de « pointes »

Wie van wandelen houdt, mag de Tour du Cap de la Chèvre niet missen. De tocht, van Morgat naar het kasteel van Dinan, is bewegwijzerd en voert op heenweg langs het kustpad en terug door het binnenland. Je moet er een dag voor uittrekken. Wat je niet mag missen: de Pointe de Saint-Hernot, de schitterende baai van Porz Créguen en de klif boven het strand van La Palue. Ook de GR 34 loopt hier, over de « pointes » van Grand Gouin en die van Toulinguet, die altijd een indrukwekkend schouwspel opleveren. Onze tip: de Pointe de Pen-Hir, met de 4 eilandjes die de Tas de pois, de berg erwtjes, worden genoemd. Deze uitloper is met zijn 70 m hoogte de meest bijzondere.

Wist Je Dit?

Menhirs bij de vleet!

Dit gebied heeft zo’n 100 menhirs, waarvan de belangrijkste de Alignements de Lagatjar zijn. De groep menhirs, waarvan sommige meer dan 3 m hoog zijn, werd in 1928 gerestaureerd. Wat dit monument zo bijzonder maakt, is dat het bestaat uit haaks op elkaar geplaatste rijen.

Oprijzende wanden van zandsteen, overhangende rotsen en uitzicht op zee

Vanuit de haven van Morgat worden in de zomer boottochten georganiseerd met aandacht voor de legenden rond de grotten van de Cap de la Chèvre. Op het programma staan onder meer de 80 m diepe « Grotte de l’autel » (altaargrot) en de schitterende baai van het Ile Vierge. Een tocht die een andere kijk geeft op deze magische plek, die zeelieden, wandelaars en manhaftige klimmers weet te fascineren.

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten