Pontscorff23@alamoureux D6a1744Pontscorff23@alamoureux D6a1744
©Pontscorff23@alamoureux D6a1744|Alexandre Lamoureux

Pont-Scorff

Een artistieke stad in een oase van groen

Pont-Scorff is de landelijke buurman van de zeestad Lorient en heeft prachtige straatjes die beboste oevers koppelen aan het middeleeuwse hof. Kijk je ogen uit : la Petite Cité de Caractère®, met het label Villes et Métiers d’arts, biedt een unieke collectie aan historische, artistieke en natuurlijke schatten.

Klik, doe inspiratie op en start…
Ontvang de nieuwsbrief over Bretagne!

Pont-Scorff ontdekken

De brug is het beginpunt en het middelpunt! De brug werd in de gallo-romeinse tijd gebouwd en zorgt ervoor dat de weg tussen Vannes en Brest niet onderbroken wordt. De brug is het begin van rijke eeuwen, dankzij de handel, de rechtspraak en marineactiviteiten. In de middeleeuwen is Pont-Scorff een belangrijke en rijke stad zoals het Maison des Princes uit de 16e eeuw bevestigd. Rond het driehoekige plein in de wijk “Haut Pont-Scorff” liggen de herenhuizen. De wijk van de ambachtslieden, molenaars en wasvrouwen was erg actief tot in de 19e eeuw en is te vinden in de wijk “Bas”, dicht bij de rivier. Als je door de stad wandelt wisselen erfgoed, ateliers van ontwerpers en tentoonstellingen elkaar af!

Door de eeuwen heen

“Alle eer aan de heer” La Maison des Princes werd gebouwd voor de familie Rohan-Guémené. Rechtspraak vond plaats achter de gevel versierd met dieren en schilden, daterend uit de tweede Bretonse renaissance. Het pand ligt niet ver van de neogotische kerk Sacré-Coeur met zijn hoge gevel. De reis door de geschiedenis vertrekt vanaf het plein en gaat langs twee Romeinse wegen om aan te komen bij het Cour des Métiers d’Art of het hof van de kunstberoepen. Op dit mooie plekje staan drie gebouwen die architectuur uit de 16e, 17e en 18e eeuw tonen, elk met uitzonderlijke details. Heb je de vorm van het oog van het rund opgemerkt? En de windvaan? Neem de kleine straatjes om de koepel van het atelier van Estienne te zien, een winkel uit de 17e eeuw.

Ontmoeting met ambachtslieden en ontwerpers

Tijdens je wandeling krijg je zeker de neiging de deur van de ateliers en tentoonstellingsruimtes te openen. In het Cour des Métiers d’Art tonen zo’n 70 ontwerpers hun unieke werk en laten zo traditionele kennis voortduren. Glas, leer, hout, keramiek…. De ambachtslieden hebben gouden handen. In de voormalige jongensschool uit de 19e eeuw hebben de werken van de nederlandse schilder Pierre de Grauw de schoolbanken vervangen. In het Atelier van Estienne contrasteert de moderniteit van de tentoonstellingen met het historische gebouw, net als op de zolder van La Maison des Princes. Laat je verrassen!

Tijdens de wandeling krijg je de neiging de deur van de ateliers en de tentoonstellingsruimtes te openen

Wist je dat…

Zalm wordt hier op muziek geëerd

De Scorff is een rivier waar de Atlantische zalm graag komt. Er is zelfs een festival aan gewijd! Al meer dan 30 jaar staat de stad 3 dagen lang in het teken van de vis tijdens het Festival Saumon. Activiteiten in de natuur, voorstellingen en concerten die de lokale biodiversiteit vieren.

Terug naar de natuur en de rivier

Het landhuis van Saint-Urchaut is je positiebepaling om aan de oevers van de Scorff te komen, daar waar de wasvrouwen tot in de jaren 70 werkten voor de burgerij uit Lorient. Het huis werd verhuurd aan handelaren van de Franse Oost-Indische Compagnie in de 17e eeuw en is vandaag de dag een prachtige ruimte voor tentoonstellingen van hedendaagse kunst. Het ligt midden in de groene natuur en is ook een vertrekpunt voor wandelingen om de rivier en de fauna en flora te ontdekken. De Scorff is een zeer gezonde rivier en de Atlantische zalm komt hier dan ook vanuit zee de rivier op zwemmen. Bij Moulin des Princes worden de vissen geteld om zo de migratie te kunnen observeren. Een goede gelegenheid om meer te weten te komen over de rivier, de vissen maar ook over de libellen en de visserij.

Om niet te missen

  • La Maison des Princes
  • Het Atelier van Estienne
  • La Cour des Métiers d’Art
  • L’Espace Pierre de Grauw
  • Het theater van Strapontin
  • De speeltuin La Montagne
  • Het landhuis van Saint-Urchaut
  • Les Terres de Nataé
Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten