verre-de-whisky-distillerie-warenghem.jpg
©© Distillerie Warenghem

Whisky, likeur & alcoholische dranken uit Bretagne

Yec’hed mat, proost, op je gezondheid! Ontdek het Bretonse vakmanschap dat deze ambachtelijke dranken zo beroemd heeft gemaakt. Deze karakteristieke dranken worden gemaakt met honing, appels, boekweit en karamel van gezouten boter. Ze kunnen worden gedronken als aperitief of digestief. De Bretonse stokerijen openen hun deuren om je een kijkje achter de schermen te geven.

chais3.jpg
©Distillerie des Menhirs

De Pommeau de Bretagne

Dit zoete aperitief (17% vol.), dat een gecontroleerde oorsprongsbenaming heeft gekregen, wordt gemaakt van ongegist appelsap (2/3) en ciderbrandewijn (1/3). Het heeft minstens 14 maanden in eikenhouten vaten kunnen rijpen. De mooie amberkleurige Pommeau met zijn bloemige geur kan als aperitief of digestief worden gedronken, op een temperatuur tussen de 8° en de 10°C. Ieder jaar vervaardigen Bretonse producenten 220.000 flessen Pommeau de Bretagne, waarbij maar liefst 75 verschillende appelsoorten worden gebruikt.

Pommeau de Bretagne

De Lambig of ‘Fine de Bretagne’

De Lambig is een sterke ciderbrandewijn met een hoog alcoholgehalte (40% vol.) die gestookt wordt in een alambiek (in het Bretons vertaald met ul lambig). De Lambig wordt ook wel Fine de Bretagne genoemd en het is de Bretonse tegenhanger van de Calvados uit Normandië. De brandewijn moet minstens twee jaar rijpen in eikenhouten vaten om zijn gecontroleerde oorsprongsbenaming, de BOB, te mogen dragen. Deze drank, met zijn fruitige geur en volle smaak, moet op kamertemperatuur worden gedronken. De Fine de Bretagne wordt ook in de keuken gebruikt bij het flamberen van vlees en zeevruchten waardoor gerechten een extra subtiele smaak krijgen.

Beroemde namen van de Fine de Bretagne:

De Chouchen

De Chouchen is een van de oudste dranken ter wereld en hij wordt gezien als een erfenis uit het Keltische verleden van Bretagne. De drank ontstaat door de fermentatie van honing en water, ook wel mede (en in het Frans hydromel) genoemd. Chouchen is het Bretonse woord voor honing. In het noorden van Bretagne wordt de drank ook wel Chemillard of Chamillard genoemd. Deze goudkleurige drank (alcoholpercentage van 13° vol.) wordt gekoeld gedronken en geserveerd als aperitief of digestief.

Beroemde namen van de Bretonse Chouchen zijn:

  • de Chouchen Melmor, op traditionele wijze gemaakt, en de biologische variant de Héritage des druides van de Distillerie Warenghem;
  • Chouchen is sinds 1960 de specialiteit van Cave du Dragon Rouge die daarvoor meerdere Franse én internationale prijzen ontving.
  • de Hydromelix vervaardigd met de natuurlijke aroma’s van appel, Plougastel-aardbeien, gezouten karamel en kruiden, door distilleerderij Fisselier.

Bretonse whisky

Om te kunnen genieten van een goede whisky hoef je niet per se naar Schotland. In de voetsporen van de Keltische traditie worden in Bretagne whisky’s van uitstekende kwaliteit geproduceerd. Het geheim van een Bretonse kwaliteitswhisky? Eersteklas ingrediënten, erkend vakmanschap, een gunstige luchtvochtigheidsgraad die een langdurige rijping mogelijk maakt, een zorgvuldige keuze van vaten en een nauwgezet gevolgd rijpingsproces.

De Bretonse whisky’s en stokerijen waar ze gemaakt worden:

Bretonse federatie van whiskyproducenten

Likeuren voor fijnproevers

  • Fleur de caramel: een ware delicatesse voor volwassenen! Deze likeur met karamel die gezouten is met Guérande-zout, werd in 1998 ontwikkeld door Maison Fisselier.
  • Le Kremmig van de Cidrerie Kinkiz: een likeur op basis van Lambig de Bretagne die heerlijk smaakt met crushed ice of als topping op een gebakje.

Geniet, maar drink met mate.

Vous aimerez aussi

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten