© Alexandre Lamoureux
Een schotel met zeevruchten Schelp- en schaaldieren

Een schotel met zeevruchten

Wat is er heerlijker dan tijdens je vakantie in Bretagne zeevruchten te eten terwijl je geniet van een prachtig uitzicht over zee? De vers gevangen schaaldieren wandelen als het ware uit de zee zo je bord op. Een festijn van zilte smaken om van te genieten op een terras aan de haven of aan het strand.

crtb-ac0300-hamel-franck.jpg © Franck Hamel

Waaruit bestaat een schotel van zeevruchten? 

Ideaal gesproken bestaat een schotel zeevruchten uit gekookte schaaldieren en rauwe en gekookte schelpdieren zoals: spinkrab, krab, garnalen, zeekreeftjes, oesters, alikruiken, wulken, zee-amandelen, venusschelpen, steenmosselen… Wat kun je er het beste bij eten? Lekker roggebrood met licht gezouten boter en een huisgemaakte mayonaise.

Op welk moment van het jaar worden zeevruchten gegeten?

Zeevruchten kunnen het hele jaar door worden gegeten. De samenstelling van een schaal zeevruchten verschilt al naargelang het seizoen. Je zult bijvoorbeeld geen spinkrabben op je bord aantreffen midden in de zomer!

Onze tips om ook thuis te kunnen genieten

  • Verschillende viswinkels leveren vanuit Bretagne gegarandeerd verse visgerechten rechtstreeks aan huis in heel Frankrijk (kant en klare schalen of producten om zelf een schotel samen te stellen): poiscaille.fr, laperledesgreves.com, boutique-paon.fr, luximer.com
  • Leg de zeevruchten liever op een bedje van algen in plaats van op ijsgruis. De zeevruchten behouden zo beter hun smaak.
  • Voor een geslaagde proeverij is goed bestek onmisbaar, zoals een schaaldierkraker en een set van schaal- en schelpdierprikkers. Een kom met water en citroenschijfjes voldoet prima als vingerkom.

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Onze suggesties