crtb-ac0296-hamel-franck.jpg
©HAMEL Franck

Gezouten boter

Boter is een onmisbaar onderdeel in de Bretonse keuken en er zijn dan ook maar weinig gerechten en gebak waarin geen boter gebruikt wordt. Boter haalt de geur en de smaak van ingrediënten naar boven zonder ze te verdringen en maakt gerechten zacht en smeuïg, waardoor je er nog meer van geniet.

gamme-10-beurres-125-nus.jpg
©Martin Boudier

Waarom wordt er in Bretagne gezouten boter gebruikt?

Bretagne onderscheidt zich door het gebruik van boter die meestal gezouten is, vaak met zout uit Guérande. Maar waarom is dat? Boter is eigenlijk melk, om precies te zijn de room van de melk. Bretagne is een belangrijke melkproducent waar men vroeger geen belasting hoefde te betalen op zout. Met room en zout kon boter gemaakt worden die veel langer houdbaar is. Zo komt ook de echte smaak van de melk waarvan de boter gemaakt is, naar voren.

Bestaan er meerdere soorten boter?

Fijne of extra fijne boter (beurre fin / extra fin) wordt gemaakt van gepasteuriseerde room, terwijl rauwe boter (beurre cru) wordt gemaakt van ongepasteuriseerde melk. Deze laatste soort heeft een rijker smaakpalet, maar is minder lang houdbaar. Karnboter (beurre de baratte) wordt op de traditionele manier gemaakt: de room wordt geslagen in een houten karnton. Afhankelijk van het zoutgehalte heet de boter licht gezouten (demi-sel, tussen 0,5 en 3%) of gezouten (salé, meer dan 3% – en deze boter kan ook zoutkristallen bevatten).

Speciale koeienrassen voor een ongeëvenaarde smaak

De Bretonse boter dankt zijn beroemdheid aan de speciale koeienrassen, die werden gekozen vanwege de kwaliteit van hun melk. Zo staat bijvoorbeeld de melk van het ras Pie Noire, dat in de jaren ’70 vrijwel verdwenen was, bekend vanwege zijn unieke smaak, en levert de melk van de Froment de Léon boter met een bijzondere oranjeachtige kleur.

Hoe eet je boter?

Je kunt Bretonse boter op allerlei manieren gebruiken, koud of warm (tussen 40°C en 120°C)! Als je de boter gebruikt voor koek of gebak, zul je merken dat de boter tijdens het bakproces zijn kwaliteit houdt en niets van zijn smaak verliest. Als je verantwoorde hoeveelheden boter gebruikt, is boter ook niet slecht voor je lijn. Verder is boter gezond vanwege de vitamines die erin zitten (A, D en E).

De beste producten op basis van Bretonse boter

Het is niet zo verwonderlijk dat boter overal is te vinden in producten uit de Bretonse keuken, die immers bekend staat vanwege zijn gebruik van boter. In sommige specialiteiten is het zelfs het hoofdbestanddeel, zoals in de beroemde kouign-amann, (letterlijk: boterkoek), karamel met gezouten boter of de Bretonse koekjes, de palets bretons.

Adressen waar Bretonse boter de hoofdrol speelt

  • Het Maison du Beurre in Saint-Malo: meesterbotermaker Jean-Yves Bordier is een van de weinigen die boter maakt met behulp van oude technieken. Hij onderscheidt zich door zijn verschillende soorten boter met een smaakje: met algen, met boekweit en zelfs met frambozen! Naast zijn winkel vind je Bistro Autour du Beurre, waar boter en producten van zee en land inspireren tot bijzondere gerechten.
  • Boter van Couleur Froment: Stéphane en Maëve Terlet zijn verliefd geworden op het koeienras Froment du Léon en hebben er op hun biologische boerderij in Midden-Bretagne hun specialiteit van gemaakt. Nicolas Adam, sterkok van La Vieille Tour, aarzelt niet om hun boter te kwalificeren als “een van de beste ter wereld”.
  • De beurre du Ponclet: David Akpamagbo, afgestudeerd econoom, heeft zijn talent in dienst gesteld van de productie van melk en vlees. Op zijn boerderij in Locmélar, in de Monts d’Arrée, maakt hij boter van uitzonderlijke kwaliteit.

Wist je dit?

Beeldhouwwerken van boter

In Spézet, in het departement Finistère, kun je tijdens het Pardon de Notre Dame du Crann, (op de zondag na Pinksteren) een prachtig beeldhouwwerk bewonderen, gemaakt uit een enorme klont boter. Het beeldhouwwerk krijgt een plek op het altaar in de kerk.

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten