saint-malo-antoine2k-fotolia-5.jpg
©Antoine2k - Fotolia.com
Saint-MaloDe piratenstad binnenvallen!
Bekijk de video

Saint-Malo

Als een stenen schip torenen de stadswallen van Saint-Malo aan de monding van de Rance trots uit boven de stranden en de haven. De gevels en torens die boven de vestingwerken uitsteken, zorgen voor het unieke silhouet van de stad. Het centrum kun je bereiken via de omloop van de vesting vanwaar je een spectaculair uitzicht hebt!

Geschiedenis van een kuststad

Niet ver van de Mont Saint Michel ligt Saint-Malo, een havenstad in het noorden van Bretagne. De kustplaats Saint-Malo ontstond in de 1e eeuw v. Chr. in Alet. De Gallo-Romeinse haven stond haar plek op het podium af aan deze stad, die in de 12e eeuw op een eiland is gebouwd. Haar welvaart heeft de stad te danken aan haar reders die de zeeroutes afstroopten. De reders gedijden goed binnen de dekking van de vestingmuren die door de discipelen van Vauban werden uitgebreid. In de 18e eeuw zorgden de piraten Duguay-Trouin en Surcouf dat Saint-Malo nog meer aanzien kreeg. De vlag van de stad hangt nu boven de Franse vlag.

De piratenstad Saint-Malo

Tegenwoordig staat Saint-Malo vooral bekend als een toeristische kustplaats. Vroeger was de stad echter ook berucht als een belangrijke piratenstad in Frankrijk. De piraten werden beschouwd als de beschermers van de Franse koning. Zo kaapten de piraten van Saint-Malo bijvoorbeeld vrachtschepen uit Engeland en Nederland. Een beruchte piraat uit Saint-Malo is Surcouf. Tegenwoordig zijn nog steeds de invloeden van zeerovers zoals Surcouf terug te vinden in de havenstad. Zo ligt er een replica van een van de piratenschepen van Surcouf in de haven. Een tocht met het bijzondere schip behoort tot de mogelijkheden.

Zeer gastvrije wallen

Een van de populairste bezienswaardigheden van Saint-Malo is de oude stadsmuur. De bijna twee kilometer lange muur werd gebouwd tussen de 12e en 18e eeuw. Vandaag de dag wordt de muur nog steeds goed onderhouden. Een bijzondere activiteit is een wandeling over de stadsmuur. De omloop van de “muren” leidt van bastion naar bastion. Aan de ene kant van de wallen liggen de smalle straten van de stad. Aan de andere kant zijn er schitterende uitzichten over de stranden, de haven en de forten. Bij de poort Saint-Vincent, aan de ingang van de stad, liggen de insteekhavens Saint-Servan. Tussen de bastions Saint-Louis en Saint-Philippe zijn het estuarium en Dinard te zien. De stranden strekken zich aan de voet van de stadswallen uit tot aan de toren Bidouane. Bij eb droogt het zand op tot aan de eilanden van de Grand Bé en Petit Bé. Het grote strand Sillon strekt zich bij het kasteel uit.

Saint-Malo bezienswaardigheden

Het ommuurde gedeelte van Saint Malo wordt ook wel Intra-Muros genoemd, wat letterlijk ‘binnen de muren’ betekent. In het oude stadscentrum vind je gezellige terrasjes en restaurants. Ook is het leuk om door de pittoreske straatjes te wandelen. Een treintje brengt je langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Het is moeilijk te bevatten dat de meeste van deze huizen, met hun grootse allure, na de bombardementen van 1944 opnieuw zijn opgebouwd. Meteen bij binnenkomst is het erg verleidelijk om even te stoppen bij een terras op de Place Chateaubriand. Maar wacht daar even mee, de toren Quic-en-Groigne, het huis Pélicot dat op een kasteel achter op het achtersteven van een schip lijkt, de woningen van de reders en de verdiepingen van Hotel Asfeld wachten op je! Bij eb kun je vanaf Saint-Malo ook naar het eiland Le Grand Be lopen. Hier vind je de begraafplaats van de beroemde Franse auteur Chateaubriand, afkomstig uit Saint-Malo. Het is ook meteen het enige graf op het eiland.
Liefhebbers kunnen een bezoek brengen aan de kathedraal Saint-Vincent. Hier vind je verschillende stijlen terug, zoals Gotische en Romaanse invloeden. Ook kun je hier glas in lood ramen bewonderen. Als je meer te weten wilt komen over de geschiedenis van de stad is een bezoek aan Musée d’Histoire aan te raden. Je leert alles over het verleden met de piraten en over de rol van Saint-Malo tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de omgeving van de stad vind je het Grand Aquarium, een leuk uitstapje voor een dagje uit. Voor gezinnen met kinderen is ook een uitstapje naar Le Labyrinthe du Corsaire aan te raden. Dit is een doolhof van graanvelden met leuke speeltoestellen en spellen.

Fort National Saint Malo

Een andere populaire bezienswaardigheid in Saint-Malo is het Fort National. Dit fort kun je bewonderen op een eiland direct naast de stad. In 1906 werd het fort uitgeroepen tot historisch monument. Het Fort National werd in de 17e eeuw ontworpen door Vauban en gebouwd door Siméon Garangeau. Het fort diende als bescherming tegen de Engelse aanvallen. Als het eb is, kun je naar het imposante bolwerk wandelen. In het Fort National kun je je aansluiten bij een gids. Door middel van een rondleiding leer je alles over de geschiedenis van het monument. Het fort van de Petit Bé en het nationale fort zijn te voet te bereiken en staan op uitzonderlijk mooie plekken. Het onvergetelijke uitzicht vanaf deze eilandjes strekt zich over 360° uit.
Andere mooie verdedigingselementen als het fort van de stad Allet en de Tour Solidor zijn te vinden buiten de stadswallen, op het vasteland. Saint-Servan is ook het vertrekpunt voor een mooie wandeling aan de overkant van de Rance en de ommuurde stad.

Wist je dit?

De tijd van de piraten ligt ver achter ons, maar de inwoners van Saint-Malo zijn op het water nog steeds actief. Logisch dat de zeilwedstrijden Route du Rhum en de Trans-Atlantische wedstrijd Québec/Saint-Malo in deze stad worden gehouden.

Wat je echt niet mag missen

  • De vestingwerken: verdedigingsmuren rond de stad bestaande uit torens (14e en 15e eeuw), weermuren (courtines) en bastions uit de 17e en 18e eeuw
  • Het kasteel: de grote donjon (1424), La Générale (een toren uit 1475), de Tour de Quic-en-Groigne (1498 – 1501), de Tour des Dames en de Tour des Moulins (16e eeuw)
  • Het nationale fort, gebouwd onder Vauban en Garangeau (1689)
  • Le Petit Bé (“het beste en mooiste van al onze forten”, Vauban 1695)
  • Kathedraal Saint-Vincent
  • De Tour Solidor, een drievoudige donjon uit de 16e eeuw
  • Het Fort de la Cité d’Alet uit de 18e eeuw
  • Sainte-Croix en Saint-Ideuc (twee kerken)

Info & reserveren

VVV-kantoren Saint-Malo


Je verblijf voorbereiden

Vervoer naar en op de plaats van bestemming

Hoe reis je naar Saint-Malo?

Spring op de trein en zet koers naar het kapersnest! Saint-Malo heeft het voordeel dat het een directe hogesnelheidstreinverbinding (TGV) heeft met Paris-Montparnasse (ongeveer 2 uur en 15 minuten). Met de Thalys reis je in 3 uur en 20 minuten van Amsterdam Centraal naar Paris-Nord. Vanaf Rennes moet je rekenen op ongeveer 55 minuten reistijd met de regionale trein (TER) of met de auto. Vanaf Amsterdam rijd je in ongeveer 9 uur naar Saint-Malo, via Le Havre en Caen. Ga je liever met het vliegtuig? Met lijndiensten en lowcostmaatschappijen kun je vliegen op Dinard, dat op 13 km van Saint-Malo ligt.

Vervoer in Saint-Malo en omgeving

Wil je op je gemak de stad ontdekken, parkeer je auto dan aan de rand van de stad. Met een dagkaart voor parking relais Paul Féval (een P+R-voorziening) krijg je 5 plaatsen in de shuttlebus die je naar het historisch centrum van de stad brengt.

De hele Côte d’Emeraude is te bereiken met de bussen van het MAT-netwerk. Heb je echte zeebenen dan kun je gebruik maken van een bootverbinding vanuit Saint-Malo: Compagnie Corsaire brengt je naar Cancale, Saint Cast-le-Guildo of Dinan. Van april tot oktober vaart er een watertaxi, die bus de mer genoemd wordt. De hele dag door zijn er regelmatige diensten waarmee je in 10 minuten de oversteek maakt tussen Dinard en Saint-Malo.

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten