Saint-Malo - La jetéeSaint-Malo - La jetée
©Saint-Malo - La jetée|VERNEUIL Teddy - LEZBROZ

Saint-Malo

Al het licht dat we kunnen zien

Als een stenen schip steken de stadsmuren van Saint-Malo trots boven de haven en de stranden uit. Een uniek silhouet! En ongeacht het seizoen, hier ruikt het altijd naar avontuur. Deze stad aan de zee staat bekend om zijn geschiedenis, als badplaats, als havenstad en om de geweldig sfeer!

Saint-Malo ontdekken

Stad van graniet, mooi en trots, met zicht op zee. Eén blik en je bent verkocht… Duik in het centrum van de stad en laat je verleiden door de charme van deze plaats. Het historisch centrum bestaat al sinds de 12e eeuw en is omgeven door de stadsmuur, heeft smalle straatjes en is werkelijk betoverend. Ga de stad binnen via de Saint-Vincent poort, na een rondje langs en over de stadsmuren om op te warmen en begin te genieten van de geweldige taferelen. Prachtige architectuur en leuke adresjes, van rue de l’Orme tot in de steegjes…. met een dolce vita pauze op place Chateaubriand natuurlijk!

Een ongelooflijk maritiem epos

Saint-Malo, al 500 jaar een drukke havenstad. In de 14e eeuw viert de handel hoogtij en in de 16e eeuw ging Jacques Cartier uit Saint-Malo op ontdekkingsreis naar Newfoundland. In die tijd vertrokken vele vissersboten richting Canada vanuit Saint-Malo. Stad van reders met prachtige huizen…. en natuurlijk zeerovers! De verhalen zijn eindeloos. Surcouf kijkt uit op zee en staat altijd klaar om te vertrekken…. Deze kaperkapitein uit Saint-Malo die een onbevreesd leven leidde is hier geboren: in de golven waar avontuur en vrijheid lokten.

Het hele jaar door levendig

De echte geheimen van Saint-Malo ontdekken, dat doe je buiten het zomerseizoen. Mooie natuur langs de kustlijn, prachtig licht op de golfbrekers van het strand van Sillon: één en al emotie! Watersporten kunnen het hele jaar door beoefend worden. En in de winter is Saint-Malo dé plek voor het spektakel van de getijden waarbij de kustlijnen getransformeerd worden. Deze bestemming is ook een uitstekend adres voor kuuroorden en een inspirerende plek voor artiesten n creatieve chef-koks die de stad het hele jaar door op artistiek en culinair gebied op de kaart zetten. Kom je in september naar de festivals Vent en Poulpe of Baisers volés ?

Mooi en trots, één blik en je bent verkocht!

Wist je dat…

De tijd van zeerovers is voorbij…. maar Saint-Malo blijft een gewild vertrek- en aankomstpunt voor zeilwedstrijden.

Watersport zit hier in de genen. Route du Rhum, Transat Québec/Saint-Malo, elke 4 jaar staan we op de uitkijk om de deelnemers aan de wedstrijden goede reis te wensen of te verwelkomen na een lange tocht.

Buiten de stad

Het centrum is een must maar ook de omgeving rondom Saint-Malo is absoluut de moeite waard!  Kilometers fijn zandstrand, het pad Sentier des Douaniers dat langs de Smaragdkust loopt richting cap Fréhel, maar ook kortere wandelingen zoals de promenade d’Alet, via Tour Solidor naar de wijk Saint-Servan. Street art kleurt de haven. Op de fiets naar de punt van Rotheneuf om de rotsbeelden te ontdekken, zeer vroege land art, over de Rance en dan 10 minuten op de boot om naar Dinard, te gaan!

Wat je echt niet mag missen

  • De vestingwerken: verdedigingsmuren rond de stad bestaande uit torens (14e en 15e eeuw), weermuren (courtines) en bastions uit de 17e en 18e eeuw
  • Het kasteel: de grote donjon (1424), La Générale (een toren uit 1475), de Tour de Quic-en-Groigne (1498 – 1501), de Tour des Dames en de Tour des Moulins (16e eeuw)
  • Het nationale fort, gebouwd onder Vauban en Garangeau (1689)
  • Le Petit Bé (“het beste en mooiste van al onze forten”, Vauban 1695)
  • De kathedraal Saint-Vincent (12e eeuw) met prachtige glas-in-loodramen
  • Le Grand Bé en het graf van Chateaubriand
  • De Tour Solidor, een drievoudige donjon uit de 16e eeuw
  • Het Fort de la Cité d’Alet uit de 18e eeuw
  • Sainte-Croix en Saint-Ideuc (twee kerken)

Vervoer naar en op de plaats van bestemming

Hoe reis je naar Saint-Malo ?

Spring op de trein en zet koers naar het kapersnest! Saint-Malo heeft het voordeel dat het een directe hogesnelheidstreinverbinding (TGV) heeft met Paris-Montparnasse (ongeveer 2 uur en 20 minuten). Met de Thalys reis je in 3 uur en 20 minuten van Amsterdam Centraal naar Paris-Nord. Vanaf Rennes moet je rekenen op ongeveer 55 minuten reistijd met de regionale trein (TER) of met de auto. Vanaf Amsterdam rijd je in ongeveer 9 uur naar Saint-Malo, via Le Havre en Caen. Ga je liever met het vliegtuig? Met lijndiensten en lowcostmaatschappijen kun je vliegen op Dinard, dat op 13 km van Saint-Malo ligt.

 

Vervoer in Saint-Malo en omgeving

Wil je op je gemak de stad ontdekken, parkeer je auto dan aan de rand van de stad. Met een dagkaart voor parking relais Paul Féval (een P+R-voorziening) krijg je 5 plaatsen in de shuttlebus die je naar het historisch centrum van de stad brengt.

De hele Côte d’Emeraude is te bereiken met de bussen van het MAT-netwerk. Heb je echte zeebenen dan kun je gebruik maken van een bootverbinding vanuit Saint-Malo: Compagnie Corsaire brengt je naar Cancale,Saint Cast-le-Guildo of Dinan. Van april tot oktober vaart er een watertaxi, die bus de mer genoemd wordt. De hele dag door zijn er regelmatige diensten waarmee je in 10 minuten de oversteek maakt tussen Dinard en Saint-Malo.

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten