Culinair uitstapje

De heerlijkheden van de Golf van Morbihan

Van maart tot november

Heerlijk om te proeven en een lust voor het oog! De Golf van Morbihan is niet alleen rijk aan bijzondere landschappen, maar ook aan heerlijke producten uit de zee en van het land. Boerenkaas van het schiereiland Rhuys, oesters regelrecht van de kweker, verse vis en groente uit de buurt, dat alles staat op de kaart van de locavore restaurants van Vannes. Smullen maar!

Stadium
01 Stadium 01

Lunch – Geef toe aan de verleiding van de Tome de Rhuys, op de kaasboerderij zelf

Ken je de Tome de Rhuys? In Bretagne is dit echt dé kaas! Gemaakt van de melk van Pies Noires, een Bretons runderras, op de Ferme Fromagère de Suscinio in Sarzeau, in het regionaal natuurpark Golf van Morbihan. Je kunt hem proeven, vers van de boerderij, geserveerd op de grote houten tafels van het Pie Noire Café. Eenvoudig, met brood en boerenboter, of gegratineerd op een tosti “Croqu’en Rhuys” of zelfs in Bretonse cassoulet, wat je maar wilt. Eerder in de ochtend kun je kijken hoe de kaas gemaakt wordt. Een van de geheimen van de unieke smaak is het gebruik van Guérande-zout!
Tarieven
 : €€ – €€€

Kaasmaken om 10.30 uur (bel +33 6 60 73 59 12 voor informatie over de dagen waarop kaas gemaakt wordt). Rondleidingen van april tot oktober.

Ferme Fromagère de Suscinio

02 Stadium 02

14.00 uur – Wandelen over het schiereiland Rhuys, langs de oceaan of langs de Golf

Na de lunch is het tijd voor een wandeling (goed voor de spijsvertering) in de buurt van het Château de Suscinio, in Sarzeau. Volg het pad door de moerassen tot aan het strand en loop langs de oceaan tot aan de Pointe de Penvins. Dat is nog eens genieten, die frisse zeelucht! Alternatief: volg met auto of fiets de toeristische route langs de Golf. Je komt langs baaien en inhammen, door havens en dorpjes en zo ontdek je de Morbihan, “de kleine zee”, in al zijn charme!

Lees ookSuscinio en het Schiereiland Rhuys

03 Stadium 03

18.00 uur – Oesters eten, met uitzicht op de Golf

Geen twijfel aan: oesters smaken nog beter als ze direct van de kweker komen en je ze eet met uitzicht op de Golf! Als het tijd is voor het aperitief, ga ja naar Séné om op het strand een bord oesters te eten van La Belle d’Illur. De naam van deze oesterkwekerij verwijst naar het eiland hier vlak voor de kust, waar de oesterbanken liggen. Proef je dat ze een beetje naar algen smaken? Die smaak is karakteristiek voor oesters uit de Golf van Morbihan, waar het water rijk is aan plankton. Geniet van het stevige vlees, en eet ze met vers brood en een glas witte wijn. Zo hoort het!

Bekijk hier de openingstijden en -data.

La Belle d’Ilur

04 Stadium 04

20.00 uur – Dineren in Vannes, perfect verzorgd en met seizoensproducten

Aan de schitterende Place Valencia, in de oude binnenstad van Vannes, mag je je laten verleiden door de inspiratievolle keuken van L’Empreinte. De kaart is kort, en ook vlees, vis en groente hebben maar een korte weg afgelegd en worden met zorg verwerkt door chef-kok Baptiste. Preise : €€€€

Na eten wandel je nog even door de straten van Vannes, naar de kathedraal Saint-Pierre. Romaans, neogotisch… in de loop van de eeuwen zijn er aan het gebouw veranderingen in allerlei stijlen aangebracht. Mis vooral de Rotonde Danielo niet: een ronde kapel die tegen de kathedraal aan is gebouwd, uniek voor Frankrijk. Het is ook een van de eerste voorbeelden in Frankrijk van deze schitterende renaissancestijl.

Eten en drinken – tariefgroepen

Goedkoop €
Redelijk €€
Luxe €€€
Gastronomisch €€€€


Aanvulling op het culinaire uitstapje

Onze shoppingtips

Koekjesfabriek
Je moet ze echt proeven, de P’tits Vénètes, koekjes gemaakt van boekweitmeel en Saint-Armelzout, een 100% biologische specialiteit van de Biscuiterie des Vénètes, in Le Hezo. Met karamel of chocolade, voor bij de thee of koffie en in een hartige variant voor bij de borrel!

Zalm
Vul je voorraden aan bij Le Fumage Artisanal d’Arzon: gerookte zalm, maar ook filets van sardines, of makreel, inktvis, ingemaakte vispastei in potten… De smaak van de zee in geconserveerde vorm!

Zout
Breng smaak in je leven met dit zout, het Sel d’Armel! Het wordt gewonnen in de zoutpannen van Lasné, en is te krijgen in allerlei vormen: fleur de sel, grof of fijn, op smaak gebracht met kruiden of groente… Verkrijgbaar bij Biscuiterie des Vénètes, La Maison du Cidre en La Ferme fromagère de Suscinio.

Cider
In Sulniac kun je de Distillerie du Gorvello bezoeken en de producten proeven: biologische cider, maar ook gedestilleerde dranken als pommeau, Fine de Bretagne en huisgemaakte blends, zoals de Petit Prince de Guillevic (cider en brandewijn) of de gloednieuwe gin “Heol An orient 1672”.

Proef de stevige, ambachtelijk boerencider, met een fruitige, lichtzure smaak, van de Cidrerie de Rhuys NICOL, in Surzur. Dit bedrijf produceert ook een cremant, de Royal Guillevic, prachtig helder van kleur en met een mooie, fijne bubbel, waaraan hij bijnaam “Bretonse champagne” dankt. In Le Hézo is La Maison du Cidre gevestigd, waar al drie generaties lang cider gemaakt wordt. Hier kun je precies bekijken hoe cider gemaakt wordt.

OOK INTERESSANT

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten