crtb-ab8999-gouniot-marie-julie.jpg
©Marie-Julie Gouniot

Langoest

Naar Bretagne gaan en geen langoest eten? Dat bestaat gewoon niet! Het vlees van deze schaaldieren, die ook wel “Demoiselles de Loctudy” worden genoemd, is zeer verfijnd. Het is een gezonde mix van eiwitten, mineralen en oligo-elementen. En je kunt ervan eten zoveel je wilt!

crtb-ab8613-bourcier-simon.jpg
©Simon Bourcier

Waar wordt op langoest gevist?

Rond de Bretonse havens, en dan vooral Le Guilvinec en Lorient (Frankrijks belangrijkste haven voor levende langoesten), maar ook Loctudy en Lesconil. Je kunt getuige zijn van het binnenbrengen van de vangst van de kustvisserij. Het informatiecentrum voor de zee, Haliotika in Le Guilvinec, organiseert bezoeken aan de visafslag waar de schaaldieren verhandeld worden.

 

 

Wanneer kun je langoest eten?

Het hele jaar door wordt er op langoest gevist; het hoogseizoen duurt van april tot oktober.

Hoe bereid je langoest?

Een eenvoudige tip om te zorgen dat het vlees mooi blank en stevig blijft: breng een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook en voeg de langoesten pas toe als het water kookt. Zodra ze weer aan het oppervlak komen, haal je ze uit het water. Heerlijk met een zelfgemaakte mayonaise! Grote langoesten kun je ook bakken op de barbecue.

Adressen om te onthouden

  • Virginie Giboire van restaurant Racines in Rennes heeft een gedurfd recept van langoesten met yoghurtijs, komkommer en munt.
  • In de haven van Brest, bij Le Crabe Marteau, worden langoesten gecombineerd met hun beroemde krab.

Waar koop je verse langoest direct bij de visser?

Aan het eind van de dag, als de boten binnenlopen, kun je zo van de boot levende langoest kopen die net gevangen is! Wil je langoest meenemen? Vishandel La Cotriade, in de Hallen van Audierne, stoomt ze gratis voor je! Vraag of ze ze in een warmhoudbak willen verpakken.

Praktische tip
Er gaan ongeveer 20 tot 30 langoesten in een kilo; eet ze binnen 24 uur.

Wist je dit?

La Fête de la langoustine

Elke twee jaar is Lesconil in augustus het toneel van La Fête de la langoustine, waar meer dan 15.000 mensen op af komen! Een mooie kans om kennis te maken met de lokale eetcultuur en deel te nemen aan een enorme proeverij van langoest. Verder staan op het menu: boottochten over zee aan boord van een kotter, concerten met Bretonse muziek, kennismaking met Bretonse dans, voorstellingen en optochten van bagads (Bretonse blaasorkesten) en folkloristische groepen.

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten