cap-2015-laura-aldridge-photo-aurlien-mole-2015.jpg
©Aurélien Mole
10 tips om kennis te maken met moderne kunstAls kunstenaars hun talenten aan het werk zetten op Bretonse bodem

10 tips om kennis te maken met moderne kunst

Bretagne inspireerde niet alleen vroeger vele schilders, het trekt nu nog steeds het talent van de toekomst aan. Er zijn talloze ongewone plekken waar een steeds diverser publiek kennis kan maken met hedendaagse kunst. Kunstroutes, exposities, bijzondere fondsen… Ontdek de moderne kunst in Bretagne!

muse-des-beaux-arts-de-rennes-art-contemporain-noe-c-photography.jpg
©Noe C. photography

Als kunstenaars hun talenten aan het werk zetten op Bretonse bodem

FRAC Bretagne

Het Fonds régional d’art contemporain Bretagne (regionaal fonds voor hedendaagse kunst) heeft zich in 2012 in Rennes gevestigd. Het is gevestigd in een toepasselijk gebouw en speelt een rol als drijvende kracht achter de kunst in Bretagne. De Frac heeft een veelzijdige collectie van meer dan 4000 werken, maar heeft daarnaast ook een educatieve taak die zich richt op een zeer breed publiek. Daarvoor kan gebruik gemaakt worden van een documentatiecentrum dat meer dan 17.000 werken bevat.

 

Bekijk de website (FR)


Het Cultuurfonds Hélène et Édouard Leclerc in Landerneau

Sinds 2012 heeft het Cultuurfonds Hélène & Édouard Leclerc de beschikking over een voormalig klooster met een oppervlakte van 1300 m². Jaarlijks worden er twee exposities ingericht, waarbij het fonds de nadruk wil leggen op de figuratieve kunst uit de jaren ’40 tot nu. Er zijn overzichtstentoonstellingen geweest van het werk van Gérard Fromanger, Yann Kersalé en Joan Mirò en een expositie rond het thema stripverhaal.

 

Bekijk de website (FR)


Exporama in Rennes

Het centrum van Rennes wordt voortaan in de zomer de plek waar hedendaagse kunst alle ruimte krijgt. Overal heerst koortsachtige activiteit: in musea, galerieën, maar ook in straten en tuinen, en op muren… Ontmoetingen met kunstenaars, bijzondere bezoeken, fietsroutes, performances: de kunst stelt zich open voor u, ligt voor uw voeten, binnen uw gezichtsveld. Een evenement dat u niet mag missen!

Exporama


Het Domaine de Kerguéhennec: een beeldentuin die je beslist moet zien

Stap binnen in een internationaal beroemde wereld! In het landgoed rond het kasteel ligt de beeldentuin van Kerguéhennec, met een oppervlakte van 45 ha een van de grootste van Europa. Tegenwoordig staat er een twintigtal werken van belangrijke kunstenaars. Gedurende het hele jaar zijn er in het Centrum voor hedendaagse kunst -gevestigd in het kasteel- verschillende tijdelijke exposities.

 

Bekijk de website (FR)


L’Art dans les Chapelles in het dal van de Blavet

Kunst in de kerk, dat is het doel dat de organisatoren van L’Art dans les Chapelles zich gesteld hebben: religieuze ruimtes in centraal Bretagne worden plaatsen waar moderne kunstenaars kunnen werken en exposeren. Kunstenaars en beeldhouwers vinden een plek in meer dan 20 kerken die verspreid rondom Pontivy liggen, in het dal van de Blavet: een bijzondere ontmoeting tussen religie en moderne kunst, in een bijzonder landschap.

 

Bekijk de website (EN)


De Jardin des Arts in Châteaubourg

Als sinds 2006 zijn er ieder jaar een vijftiental enorme sculpturen te zien, her en der in het grote park van Ar Milin in Châteaubourg. Deze reusachtige werken van steen of van plantaardig materiaal kunnen gerealiseerd worden dankzij de financiële steun van 18 bedrijven. Het thema ‘verbinding’ vertaalt zich door de relatie die bestaat tussen geldschieters en kunstenaars, tussen beeldhouwers en publiek, tussen kunst en natuur.

 

Bekijk de website (FR)


Een oude school wordt galerie

Een oude gemeentelijke meisjesschool met uitzicht over het Forêt de Huelgoat, met een ruimte van 2000 m² bestaande uit het voormalige internaat en de klaslokalen, is omgetoverd tot een ruimte die helemaal gewijd is aan kunst. Van juni tot september is de Espace d’Art de l’Ecole des Filles de plek in Bretagne waar schrijvers, kunstenaars en bekendheden bij elkaar komen, hun werk laten zien en in contact komen met het publiek.


Bretonse kunstcentra

De kunstcentra zijn plaatsen waar onderzoek gedaan wordt en waar kunst ontstaat, het zijn echte springplanken voor kunstenaars in wording. Er zijn ondertussen drie centra in Bretagne en ze geven een steeds groter wordend publiek de kans om kunstenaars te ontmoeten. De Passerelle in Brest, Le Quartier in Quimper en La Criée in Rennes organiseren het hele jaar door exposities, lezingen, discussiebijeenkomsten, maar ook workshops voor kinderen.

 

Bekijk de website (EN)


Pont-Scorff, kunst- en cultuurstad

In deze stad aan de oevers van de Scorff, is kunst alomtegenwoordig. Het Atelier d’Estienne, een centrum voor hedendaagse kunst, heeft al sinds 2006 een jaarlijks programma met exposities. Het Cour des métiers d’art is gewijd aan decoratieve kunst, terwijl de Espace Pierre de Grauw het legat van de deze kunstenaar voor de stad beheert. Tot slot is er de kunstroute L’art, Chemin faisant… die je langs allerlei interessante plekken in de stad leidt.

 

Bekijk de website (FR)


De Abdij van Bon Repos: kunst in een historisch kader

In de loop van de jaren is gebleken dat de cisterciënzer abdij een speciale aantrekkingskracht heeft voor moderne kunst en een prachtige omgeving vormt voor de werken die er tentoongesteld worden. De tweejaarlijkse tentoonstelling Murmures vindt er plaats, gewijd aan het thema geluid, en wordt afgewisseld met de Sculptures d’ailleurs, sculpturen van elders, een symposium rond beeldhouwkunst dat zich vooral op Afrika richt. Artists in residence laten ook werk zien dat in harmonie is met de omgeving.

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne