cap-2015-laura-aldridge-photo-aurlien-mole-2015.jpg
©Aurélien Mole

10 ideeën om kennis te maken met moderne kunst in Bretagne

Waar vind je het Belvédère van de broers Bouroullec, waar maak je kennis met een pionier in street art als Ernest Pignon-Ernest, waar ontdek je het werk van de belangrijkste fotografen van dit moment? In Parijs? New-York? Ja, daar zeker, maar ook heel gewoon in Bretagne. Door de hele regio, in steden maar ook op het platteland, laten kunstencentra, openbare of privé-galerieën en grote manifestaties het publiek kennismaken met de veelzijdige productie van getalenteerde kunstenaars van vandaag en morgen. Kunstroutes, exposities, bijzondere fondsen… volg gewoon de gids!

In één oogopslag

1. De hoofdstad ruimt plaats in voor een wisselende collectie

FRAC in Rennes

Pierre Tal Coat, Camille Bryen, Geneviève Asse, Vera Molnar… die namen zeggen je misschien niet zoveel. Maar na een bezoek aan het FRAC ben je helemaal bij. Voor je binnenstapt, kun je al genieten van de gedurfde architectuur van het gebouw, ontworpen door Odile Decq. Wandel maar eens tussen de pilaren door van een 21e-eeuwse ‘stenenrij’, een werk van Aurélie Nemours dat een eigentijdse echo vormt van de stenenrijen van Carnac. In de zalen van het enorme rood-zwarte gebouw staat een collectie van bijna 5000 werken, verzameld door het Regionale Fonds voor Hedendaagse Kunst (FRAC). Het hele jaar door zijn er thematische en solotentoonstellingen te zien. Lyrische abstractie, reflectie over de relatie kunst-natuur, het vraagstuk van de status van het beeld in de 21e eeuw… Dit zijn onderwerpen waarover je straks kunt meepraten. En wil je een rustige dag, let dan op de online-activiteiten voor kinderen van het FRAC. Wie weet ontstaat hier een roeping!

FRAC Bretagne

Overnachten: Maison d’hôtes Castel Jolly in Rennes


2. Kunst in het klooster

Het Cultuurfonds Hélène et Édouard Leclerc in Landerneau 

Wie had gedacht dat dit kleine stadje in noordelijk Finistère een van de belangrijkste centra zou worden voor hedendaagse kunst? En toch is dat zo! Sinds 2012 is het Cultuurfonds Hélène & Édouard Leclerc gevestigd in het voormalige kapucijnenklooster met een oppervlakte van 1300 m². Er is geen permanente tentoonstelling, maar jaarlijks kan het publiek in twee tentoonstellingen kennismaken met kunst uit de tweede helft van de 20e eeuw tot nu. Een ambitieus programma waar in hun tijd beroemde kunstenaars te zien zijn, met een voorkeur voor figuratieve kunst. Gérard Fromanger, Joan Miro, Enki Bilal of Françoise Petrovitch gemist? Geen paniek! Het FHEL gaat door op het ingeslagen pad en belooft veel meer nieuwe, interessante projecten.

Cultuurfonds Hélène et Édouard Leclerc

Overnachten: Maison d’hôtes l’auberge de Keranden in Landerneau

3. Zomers in het teken van moderne kunst

Exporama in Rennes

In de zomer is het centrum van Rennes voortaan de plek waar hedendaagse kunst alle ruimte krijgt. Overal heerst koortsachtige activiteit: in musea, galerieën, maar ook in straten en tuinen, en op muren… Ontmoetingen met kunstenaars, bijzondere bezoeken, fietsroutes, performances: de kunst stelt zich open, ligt voor je voeten, binnen je gezichtsveld. Een evenement dat je niet mag missen!

Exporama

Overnachten: Hotel Le Saint-Antoine in Rennes


4. Een landgoed waar je heerlijk geniet van kunst

Domaine de Kerguéhennec in Bignan 

Proef het geluk van niets anders dan genieten van een beeldentuin die tot de top van Europa behoort. 45 ha natuur waar je steeds weer verrast wordt. Hout, steen, metaal, klei: hier staan 40 werken van vooraanstaande kunstenaars verborgen in het landschap. In het kasteel is het werk te bewonderen van Pierre Tal Coat, poëtisch en vlammend tegelijk. Hij was een van de grote schilders van de tweede helft van de 20e eeuw; hier staan meer dan 1200 werken van hem. En dat is niet alles! Dwaal door de stallen, de schaapskooi, de kapel: het Centre d’art contemporain zet hier hedendaagse bekende en iets minder bekende kunstenaars in de schijnwerpers. Met daarnaast ook nog voorstellingen, workshops, rondleidingen met gids… Je zou haast verslaafd raken!

Domaine de Kerguéhennec

Overnachten: Maison d’hôtes La lézardière in Pleugriffet


5. Avant-gardistische kerkjes

‘L’Art dans les chapelles’ in het dal van de Blavet 

Wat is er toch zo bijzonder aan die kleine kerkjes die je overal verspreid in de streek rond Pontivy vindt? Nieuwsgierig zijn mag, dus stap gewoon naar binnen. En dan komt de schok! In de ene kerk zwart-witfoto’s op een witgekalkte muur die een wonderlijke tegenstelling vormen met het beschilderde gewelf. In een andere kerk geeft een bos takken de contouren van een apsis een nieuw aanzien. Elke zomer, sinds meer dan 30 jaar, wagen internationaal bekende kunstenaars zich aan deze vruchtbare en bijzondere dialoog tussen een gewijde plek met muren die getekend zijn door de tijd en het eigentijdse kunstwerk dat daaruit zijn inspiratie haalt. Er zijn drie gemarkeerde routes uitgezet langs de deelnemende kerken. En er is steeds een gids aanwezig die uitleg geeft. Een strijd tussen klassieken en modernen, die bestaat hier niet!

L’art dans les chapelles

Overnachten: Hotel Le Rohan in Pontivy


6. Op zoek naar nieuwe werelden

Bretonse kunstencentra 

Deze centra zijn te vinden in de steden, waar ze profiteren van de dynamiek die daar heerst. Voor het publiek selecteren zij het beste werk. Zij, want er zijn vier centra die hun best doen om door exposities, lezingen en debatten moderne kunst binnen het bereik van iedereen te brengen. In La Passerelle in Brest, Le Grand Café in Saint-Nazaire, La Criée in Rennes en GwinZegal in Guingamp borrelt het van creativiteit. Het publiek is welkom om te kijken naar de opkomende kunstenaars. Zo blijf je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en ontdek je de parels van morgen!

Bretonse kunstencentra 

Overnachten:

7. Kunststeden ruimen plaats in voor moderne kunst

Exposities in publieke ruimtes in Bretagne 

De Cités d’Art et d’Histoire (steden met (kunst)historische waarde) zijn vaak eeuwenoud, maar dat betekent niet dat ze geen aandacht hebben voor moderne kunst. Integendeel! De exposities van bijvoorbeeld Galerie de Rohan in Landerneau, Galerie Albert Bourgeois in Fougères en Les 3 Cha in Châteaugiron kunnen gewaagd zijn of heel dichtbij komen, en ze zijn op-en-top 21e-eeuws. Met als extra de aanwezigheid van een cultuurgids. Een must!

 

Overnachten:


8. Kunst overal

Pont-Scorff

Een klein stadje aan de oevers van de Scorff, met de allures van een grote stad. Kunst vind je hier overal. Atelier Estienne heeft een uitstekend programma met exposities en bijeenkomsten, rondleidingen met uitleg, lezingen en ook de zomermanifestatie ‘L’art chemin faisant’. In het Cour des métiers d’art, gewijd aan decoratieve kunst, vind je het werk van zeer geïnspireerde makers. Glaswerk, sieraden, stoffen, keramiek, haast te veel voor één bezoek! L’Espace Pierre de Grauw brengt de erfenis in beeld die deze beeldhouwer naliet aan de stad: figuratief werk, met een diepe spirituele lading, mooi en gedurfd vormgegeven.

 

Overnachten: Maison d’hôtes Le Manoir des éperviers in Queven


9.  Om kennis te maken of kennis te verdiepen

Galerieën in Bretagne die gespecialiseerd zijn in moderne kunst 

Houdt het voor jou op bij Pop Art? Een aantal galerieën helpt je op weg om de talenten van dit moment te leren kennen. Dat kunnen gevestigde namen zijn, maar ook veelbelovende jonge kunstenaars. Stap maar eens binnen bij Le Comoedia in Brest, L’Ecole des Filles in Huelgoat, de Galeries des Petits Carreaux in Saint-Briac of Oniris in Rennes. Wie weet… Het is leuk om iets nieuws te ontdekken en wie weet vind je iets wat meteen je hart steelt.

 

Overnachten:


10. Een kennismaking met de 8e kunst

Galerieën in Bretagne die gespecialiseerd zijn in fotografie 

Fotografie die het dagelijks leven vastlegt, documentaire fotografie, plastische fotografie: fotografie heeft bewezen dat het tot de kunsten behoort. In Bretagne zijn de Imagerie in Lannion, Le Carré d’art in Chartres-de-Bretagne en galerie Le Lieu in Lorient gewijd aan deze kunstvorm. Er worden exposities, manifestaties en workshops georganiseerd, fotografen in residence uitgenodigd… Overigens is de tijd van de simpele kiekjes een gepasseerd station!

 

Overnachten:

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten