ile-d-arz-emmanuel-berthier.jpg
©Emmanuel Berthier

De regionale natuurparken van Bretagne

Ken je ze, de natuurparken van Bretagne? De Golf van Morbihan, de moerassen van Brière, de streek Armorique en ook het Mer d’Iroise? Het zijn allemaal kwetsbare stukken natuur, waar het nodig is te waken over het evenwicht tussen menselijke activiteiten en de rijke biodiversiteit. Doorkruis die gebieden zonder je te haasten en geniet van de diversiteit aan landschappen: blauwgroen water, steile kliffen, uitgestrekte weiden met boomsingels, geniet van de dieren die er te vinden zijn: zeehonden, dolfijnen, trekvogels…

In één oogopslag

1. Het Parc Naturel Régional d’Armorique

Of je nu loopt, fietst, op een paard of een ezel zit of in een boot, Armorique is een geweldige streek om tochten te maken. In het natuurpark is 500 km aan routes uitgezet die je door heidegebieden en bossen leiden, langs holle wegen en kustwegen: er is altijd een route die aansluit bij wat je wilt en kunt. Ontdek de Mont d’Arrée, met de hoogste toppen van Bretagne, waar je rotsige pieken vindt naast gebieden met heide en gaspeldoorn. De eilanden in het Mer d’Iroise: Ouessant, Sein en Molène, met hun onvervalste eilandsfeer. Het schiereiland Crozon met zijn uiteenlopende landschappen: van dennenbossen, kleurige bloemen en charmante inhammen, goed voor het gevoel dat je in een andere wereld bent beland. Loop of rijd eens door het dal van de Aulne, of langs de kust bij Brest met zijn talloze, typisch Bretonse ría’s (Fraou, Camfrout, de baai van Kerouillé). Tijdens je tochten kom je langs verschillende bijzondere uitkijkpunten: bij de Cap de la Chèvre, de Ménez-Hom, het Belvédère de Landevennec of ook de Pointe du Bendy.

Parc Naturel Régional d’Armorique

2. Het Parc Naturel Marin d’Iroise

Dit park is het eerste Franse mariene natuurreservaat en heeft alles wat je je kunt wensen, met een bijzonder maritiem erfgoed en betoverende landschappen: duinen, kliffen, eilandengroepen, heide, rotsige zeebodems enz. Al met al een gebied van 3500 m² om te verkennen. Met een surfboard, surfplank of kajak kun je met vrienden of als gezin tochten maken rond de eilanden in het Mer d’Iroise. Als je geluk hebt, kom je een zeehond tegen of een school dolfijnen! Net als veel andere soorten andere zoogdieren die ook in zee leven, vinden zij hier een veilige plek.

Parc Naturel Marin d’Iroise

3. Het Parc Naturel Régional Golfe du Morbihan

De « Mor Bihan », Bretons voor kleine zee, heeft allerlei verrassingen te bieden: kleine rotsige inhammen bij de Golf van Morbihan, heerlijke zandstranden langs de Atlantische Oceaan en fraai coulisselandschap meer landinwaarts. Neem de tijd om rustig rond te dwalen door het binnenland, genietend van mooie oude gebouwen, of wandelend door landelijk gebied. Wil je Golf van Morbihan met zijn eilandjes op een originele manier ontdekken, stap dan in een kano of waag je aan de stand up paddle! Als je een bezoek brengt aan het park, vergeet dan niet een kijkje te nemen bij de Cairn de Gavrinis. Op deze plek, waar ook een dolmen te zien is met schitterende gravures op de binnenwanden, krijg je een prachtig beeld van het Neolithicum.

Parc Naturel Régional du Golfe du Morbihan

4. Het Parc Naturel Régional de Brière

Wandelaars, fietsers en ruiters: kom en ontdek de moerassen van Brière! Op het schiereiland Guérande zie je rietlanden en plassen, maar ook een landelijk coulisselandschap. Er is hier 700 km aan gemarkeerde paden aangelegd, verdeeld over 19 verschillende routes. Ze geven een prachtig beeld van de natuurlijke diversiteit van dit park. Wil je een bijzondere tocht maken, stap dan aan boord van een chaland, een zwarte platbodem die wordt voortbewogen met behulp van een stok. Deze boot brengt je op een uiterst plezierige manier door het uitgebreide stelsel van kanalen en draslanden ! Als je in de periode juni tot september het park wilt bezoeken, informeer dan eerst bij het Maison du Parc de Brière naar de waterstand in de moerassen.

Maison du Parc de Brière

Wat is een Parc Naturel Régional?

Een Parc Naturel Régional (PNR) is een regionaal natuurpark: een bijzonder en kwetsbaar gebied dat door de Franse overheid aangewezen is als beschermd gebied, om het economisch te ontwikkelen en om aan essentiële duurzaamheidseisen te voldoen. Samen met de gemeentes waarin het park gelegen is, zet men zich in voor natuurbeschermingsprojecten, voor de promotie van lokale kennis en vaardigheden, voor het verstevigen van de band met de streek en voor een duurzame bijdrage aan de lokale ontwikkeling op economisch en sociaal terrein.

Meer weten

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten