grand-site-gavres-quiberon-5.jpg
©Emmanuel BERTHIER
Grand site Gâvres-QuiberonOngerepte duinen zover het oog reikt

Grand site Gâvres-Quiberon

Het duingebied van Gâvres-Quiberon, dat omringd lijkt door de Atlantische Oceaan, is het grootste duingebied van Bretagne. Dit ongerepte landschap, waar de oceaan een belangrijke stempel op drukt, is het thuis van een zeer bijzondere flora en fauna. Zuig je longen vol lucht en laat je blik dwalen naar de verre horizon…

Een oneindig landschap, gelegen tussen twee rotsmassieven

Een lange rij duinen strekt zich ononderbroken uit over 35 km, tussen twee rotsige kapen. De “Grand site Gâvres-Quiberon”, die zich uitstrekt van het ene schiereiland naar het ander, ademt een sfeer van oneindigheid. Met zijn oppervlakte van 2.500 ha is het het grootste natuurgebied van de Bretonse kust. Er zijn verschillende soorten duinen te vinden: “wandelende” duinen, die groeien en verdwijnen onder invloed van de wind en de getijden, “grijze” duinen, waar lage begroeiing overheerst en hooggelegen duinen, langs de Côte Sauvage van het schiereiland Quiberon. In de verte, over de hier alomtegenwoordige oceaan, zie je de omtrekken van het eiland Groix, of van Belle-Île-en-Mer. In het achterland zijn een aantal meren en poelen te vinden die hun eigen bijdrage leveren aan de ecologische rijkdom van dit gebied. Zo’n 700 plantensoorten geven het gebied een kleurenpracht met duizend nuances, zoals bescheiden soorten paars, het roze van het Engels gras, het geelgroen van de groenknolorchis, een zeldzame orchideeënsoort… Ruik je die geur van kerrie? Dat is de helichrysum stoechas of kerrieplant. Hoor je die hoge, rollende zang? Dat is de strandplevier die over het strand rent, vlak langs het water, wanneer de zee zich bij eb terugtrekt. Een schouwspel dat niet snel verveelt.

Een tocht langs de kust, wandelend of op de fiets

Bereid je er maar vast op voor, je komt ogen tekort hier langs de GR 34! Langs de zee heb je een geweldig uitzicht over de zandstranden die zich uitstrekken van Etel tot Plouharnel, over de gebroken kliffen van de Côte Sauvage van Quiberon, met hun geheimzinnige inhammen. Landinwaarts zie je dolmens, menhirs en andere megalitische monumenten. Wil je genieten van het duingebied zonder te lopen? Klim dan op de fiets en volg de “voie verte”, de rustige weg, zonder gemotoriseerd verkeer, met de aanduiding “La Littorale”. De route voert door typisch Bretonse gehuchtjes, zoals Saint-Barbe met zijn natuurstenen huizen en zijn charmante kerkje, slingert tussen de bunkers van Bégo door, leidt je over de smalle landtong van Penthièvre, de toegangspoort tot het schiereiland Quiberon. Voor de terugweg kun je aan boord stappen van de Tire-Bouchon (de lokale trein tussen Auray en Quiberon): een absoluut bijzondere ervaring!

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten