© Clarom69 - Fotolia.com
Schiereiland Quiberon Een ruige kust en zandstranden
Bekijk de video

Schiereiland Quiberon

Het schiereiland Quiberon biedt een grote verscheidenheid aan landschappen, die je onmiddellijk zal bekoren. In het westen een spectaculaire ruige kust en in het oosten fijne zandstranden. Quiberon is een van de meest bekende badplaatsen en tevens de vertrekhaven voor Belle-île, Houat en Hoëdic.

Een ruige kust en zandstranden

Het schiereiland Quiberon

Ken je het Franse schiereiland Quiberon al? Deze prachtige plaats kenmerkt zich door ruige kusten en uitgestrekte zandstranden. Het is een heerlijke omgeving om even helemaal tot rust te komen en volledig van je vakantie te genieten. Het schiereiland biedt een mengeling van natuur en cultuur en er is volop ruimte om dingen te ondernemen. Ontdek sprookjesachtige dorpjes en neem actief deel aan één van de verrassende watersporten. Het klimaat is hier in het zuiden van Bretagne redelijk zacht en het is er dan ook vaak goed toeven.

Quiberon bezienswaardigheden

Op dit mooie schiereiland hoef je je geen moment te vervelen. Er is hier van alles te zien. De stranden van het schiereiland zijn al een ware bezienswaardigheid op zich. Een echte aanrader is ook Chateau Turpault. Dit bijzondere bouwwerk wordt ook wel het kasteel van de zee genoemd. Hoewel het er middeleeuws uitziet, is het pas in 1904 gebouwd voor en door een aannemer met de naam Turpault. Het staat op een bijzonder idyllische plaats op het eiland en wordt omgeven door een rotsachtige kust.

Fort Penthièvre is een militaire inrichting met een trieste geschiedenis. In de Tweede Wereldoorlog werden hier verzetsstrijders ver van de bewoonde wereld gevangen gehouden, gemarteld en gedood. Het hele jaar is is het fort open voor bezoek. De plaats leent zich perfect voor het nemen van foto’s, maar denk aan de trieste gebeurtenissen die hier plaatsvonden en toon respect.

Een rustig zandstrand of de ruige kust?

Het schiereiland van Quiberon is met haar dertig kilometer lange kust een zeer bekende toeristische trekpleister. Quiberon biedt een enorme variëteit aan landschappen. Hier vind je op een kleine oppervlakte rustige stranden, spectaculaire kliffen, groene gebieden en kleurrijke dorpjes. Op de weg die langs de ruige kust (de côte sauvage) loopt, zijn bovendien veel megalithische plekken te zien. Aan de stranden van Quiberon kun je tevens van de mooiste zonsondergangen genieten. Neem er eens een avondje de tijd voor, en kom geheel tot rust, terwijl de zon de hemel de meest onverwachte kleuren geeft en de stilte slechts wordt doorbroken door de golven!

Een actieve vakantiebestemming

Het schiereiland is een ideale bestemming voor liefhebbers van een actieve vakantie. In Quiberon worden veel watersportactiviteiten aangeboden: boottochten, vissen op zee, zeilen, strandzeilen, kajakken op zee, kitesurfen. Het schiereiland heeft enkele van de mooiste surfspots van Bretagne. Het douanepad (GR 34) loopt over het hele schiereiland en biedt schitterende uitzichten. Ook fietsroutes lopen kriskras over het hele schiereiland.

Steegjes en mooie boetiekjes

Laat je onderdompelen in de sfeer van de oude Bretonse dorpen! Iets van de kust af bieden de pittoreske dorpjes van het schiereiland uitzichten die op een ansichtkaart niet zouden misstaan. Smalle straatjes met witte huizen, blauwe luiken en bloeiende hortensia’s … Hier lijkt de tijd stil te staan. Je zult ongetwijfeld niet ongevoelig zijn voor de verleidingen van de mooie “Quiberonse” boetiekjes. De fijnproevers worden niet vergeten, zij kunnen terecht bij één van de vele goede restaurants waar zeevruchten of vis op het menu staan of bij de typische crêperies. Vergeet ook de Bretonse specialiteiten niet: niniches (suikerwaren), salidou (caramel met gezouten boter), “Quiberonse” koekjes, gerookte vis en de bekende sardientjes in blik.

Wist je dit?

Een middeleeuwse fantasie

Hoewel hij niet open is voor publiek, is het silhouet van de Château Turpault kenmerkend voor het schiereiland Quiberon. Torentjes, kantelen … Een gebouw uit de Middeleeuwen? Nee, de in 1904 gerealiseerde fantasie van een rijke industrieel.

Officiële website van Toerisme Bretagne