1-traverse-de-la-baie-boelle-yvon.jpg
©Procession de pelerin vers Mont Saint-Michel|Yvon Boelle
Historische en spirituele wandelingen in BretagneIn contact met jezelf en je omgeving komen

Historische en spirituele wandelingen in Bretagne

Trektocht, erfgoed en spiritualiteit: drie begrippen die duidelijk samengaan in Bretagne, een land van overvloed en religieuze rijkdom, dat doorkruist wordt door verschillende overbekende routes naar Compostella en andere bestemmingen. De Camino de Santiago, de pelgrimsroute naar Mont Saint-Michel of Le Tro Breizh: routes om te leren loslaten, om nieuwe energie op te doen, onderweg te zijn. Sommige wegen kunnen je veranderen. Stel dat je zo’n weg vond in Bretagne?!

De pelgrimsroutes naar Santiago de Compostella

5 vertrekpunten en 1500 km aan routes door Bretagne

De Bretonse pelgrimsroutes naar Compostella zijn duidelijk gemarkeerd en gaan bij voorkeur langs rustige wegen. Onderweg kom je langs bijzonder natuurlijk en religieus erfgoed: abdijen, kapellen en calvaries. De Association Bretonne des Amis de Saint-Jacques de Compostelle heeft veel werk verzet om deze pelgrimsroutes naar Galicië nieuw leven in te blazen. Op dit moment ligt er 1500 km aan routes in de regio. Er zijn vijf vertrekpunten: de Pointe Saint-Mathieu, Moguériec, Locquirec, de abdij van Beauport en Mont-Saint-Michel. Die startpunten vormen een globale indicatie, want je kunt natuurlijk ook ergens onderweg een van de routes oppakken.


De pelgrimsroutes naar Mont-Saint-Michel

In het spoor van een andere beroemde pelgrimage

Door de eeuwen heen kwamen duizenden pelgrims uit allerlei landen naar de Mont-Saint-Michel. Zo ontstonden de “Chemins montais” die samen een netwerk van routes vormen. De stichting Les Chemins de Saint-Michel probeert deze routes te traceren, ze in ere te herstellen en toegankelijk te maken voor het publiek. Daarbij wordt dezelfde werkwijze gevolgd als voor de pelgrimswegen naar Compostella. De pelgrimsroutes naar de Mont-Saint-Michel maken overigens deels gebruik van dezelfde wegen, maar dan in omgekeerde richting. Ze volgen langeafstandspaden (GR® en GRP), maar hebben hun eigen bewegwijzering en stellen altijd dezelfde beloning in het vooruitzicht: het silhouet van de abdij van Mont-Saint-Michel dat plotseling opdoemt.


De Tro Breiz

De Bretonse versie van de Compostella-pelgrimsroute

Wie de 1.500 kilometer van de Tro Breizh® heeft afgelegd, wacht het paradijs, volgens een oude Bretonse legende. In ieder geval is het een originele en inspirerende manier om een “Ronde van Bretagne” af te leggen, in het voetspoor van de heilige stichters van de streek.

Deze eeuwenoude route kan in één keer of in gedeelten afgelegd worden. Je loopt langs prachtige wegen, omringd door geschiedenis van Bretagne. Net als de middeleeuwse pelgrims houd je halt in de zeven steden die de herinnering aan de eerste bisschoppen van Bretagne levend houden: van Rennes tot Nantes, via Dol, Saint-Malo, Saint-Brieuc, Tréguier, Saint-Pol-de-Léon, Quimper en Vannes.

Het is een echte ronde en onderweg kun je de mooiste kathedralen van Bretagne bekijken. En al wandelend maak je ook een innerlijke reis en ontdek je jezelf. Je kunt de route op eigen gelegenheid lopen, door de permanente markering te volgen, beheerd door de stichting Mon Tro Breizh®. Het kan ook in groepsverband, in het kader van de “Marche de l’été”, georganiseerd door de stichting Les Chemins du Tro Breizh®. Die laatste biedt de mogelijkheid om in één week een deel van de route, zo’n 150 km, af te leggen. Elke zomer is dat een ander deel.

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten