© Yvon Boelle
Historische en spirituele wandelingen in Bretagne In contact met jezelf en je omgeving komen

Historische en spirituele wandelingen in Bretagne

Trektocht, erfgoed en spiritualiteit: drie begrippen die duidelijk samengaan in Bretagne, een land van overvloed en religieuze rijkdom, dat doorkruist wordt door verschillende overbekende routes naar Compostella en andere bestemmingen. De Camino de Santiago, de pelgrimsroute naar Mont Saint-Michel of Le Tro Breizh: routes om te leren loslaten, om nieuwe energie op te doen, onderweg te zijn. Sommige wegen kunnen je veranderen. Stel dat je zo’n weg vond in Bretagne?!

De pelgrimsroutes naar Santiago de Compostella

5 vertrekpunten en 1500 km aan routes door Bretagne

De Bretonse pelgrimsroutes naar Compostella zijn duidelijk gemarkeerd en gaan bij voorkeur langs rustige wegen. Onderweg kom je langs bijzonder natuurlijk en religieus erfgoed: abdijen, kapellen en calvaries. De Association Bretonne des Amis de Saint-Jacques de Compostelle heeft veel werk verzet om deze pelgrimsroutes naar Galicië nieuw leven in te blazen. Op dit moment ligt er 1500 km aan routes in de regio. Er zijn vijf vertrekpunten: de Pointe Saint-Mathieu, Moguériec, Locquirec, de abdij van Beauport en Mont-Saint-Michel. Die startpunten vormen een globale indicatie, want je kunt natuurlijk ook ergens onderweg een van de routes oppakken.


De pelgrimsroutes naar Mont-Saint-Michel

In het spoor van een andere beroemde pelgrimage

Door de eeuwen heen kwamen duizenden pelgrims uit allerlei landen naar de Mont-Saint-Michel. Zo ontstonden de “Chemins montais” die samen een netwerk van routes vormen. De stichting Les Chemins de Saint-Michel probeert deze routes te traceren, ze in ere te herstellen en toegankelijk te maken voor het publiek. Daarbij wordt dezelfde werkwijze gevolgd als voor de pelgrimswegen naar Compostella. De pelgrimsroutes naar de Mont-Saint-Michel maken overigens deels gebruik van dezelfde wegen, maar dan in omgekeerde richting. Ze volgen langeafstandspaden (GR® en GRP), maar hebben hun eigen bewegwijzering en stellen altijd dezelfde beloning in het vooruitzicht: het silhouet van de abdij van Mont-Saint-Michel dat plotseling opdoemt.


De Tro Breiz

De Camino op z'n Bretons

Een route van 700 km, opnieuw geïntroduceerd door de vereniging “Les Chemins du Tro Breizh. Tijdens de jaarlijkse “Marche de l’été” wordt in één week zo’n 150 km van de route afgelegd. Natuurlijk kan ieder op eigen gelegenheid de tocht maken, het hele jaar door! Een originele manier om de steden van historische en religieuze betekenis aan te doen, net als de pelgrims vroeger deden. Ze bezochten 7 steden om de eerste bisschoppen van Bretagne te eren: Brieuc en Malo in de gelijknamige steden, Samson (Dol-de-Bretagne), Patern (Vannes), Corentin (Quimper), Pol Aurélien (Saint-Pol-de-Léon) en Tugdual (Tréguier). Maak kennis met de mooiste kathedralen van Bretagne!

Een complete gids om alles te weten over pelgrimages van vroeger: Le Guide du Tro Breiz, uitgeverij Coop Breizh; beschikbaar op de website van Coop Breizh (FR).

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Onze suggesties