Les onze écluses d’Hédé-Bazouges et le canal d’Ille-et-RanceLes onze écluses d’Hédé-Bazouges et le canal d’Ille-et-Rance
©Les onze écluses d’Hédé-Bazouges et le canal d’Ille-et-Rance|BERTHIER Emmanuel

De 11 sluizen van Hédé-Bazouges en het Canal d’Ille-et-Rance

Landschappen die gevormd zijn door de natuur en de mens

Het kanaal Ille-et-Rance dat de oceaan met het Kanaal verbindt, loopt door het lieflijke en romantische land tussen Rennes en de monding van de Rance. Of je nu wandelt, fietst, of paardrijdt, je vindt er rustige weggetjes die langs sluizen en door lieflijke dorpjes voeren.

Ontdekken De 11 sluizen van Hédé-Bazouges en het Canal d’Ille-et-Rance

Hoe overbrug je voor de scheepvaart een hoogteverschil van 27 meter? Het antwoord ligt in een technisch hoogstandje: een serie van 11 sluizen op een traject van iets meer dan 2 km. Het is een bijzonder schouwspel, een konvooi van schepen dat deze scheepstrap passeert. Bij Hédé-Bazouges heb je een mooi uitzicht op een aantal sluizen op een rij. Wie meer wil weten over deze bijzondere plek en over sluizen in het algemeen, kan een bezoek brengen aan het Maison du Canal, een informatiecentrum dat is gehuisvest in een voormalige sluiswachterswoning. Een maquette en verschillende exposities geven een beeld van dit knappe staaltje van menselijk vernuft.

Wegen langs het water

Wandelend of fietsend langs de verschillende (fiets)routes die langs het kanaal lopen, passeer je aanlegplaatsen en bruggen vol bloemen. Op allerlei plaatsen lopen uitnodigende weggetjes vanaf het kanaal het binnenland in. Een wandelroute (Circuit de la Rigole de Boulet) die geschikt is voor het hele gezin laat je kennismaken met een aanvoerkanaal dat vroeger het grote kanaal van water voorzag: een historische en natuurlijke bezienswaardigheid. In Saint-Domineuc start een fietsroute die langs lemen huisjes en fraaie villa’s voert. Vanuit hetzelfde startpunt kun je ook per kajak naar Dinan varen of heerlijk ontspannen wat rondpeddelen.

Wist Je Dit?

Sluizen die nog volop in gebruik zijn!

In 1804 gaf Napoleon opdracht tot de aanleg van het kanaal Ille-et-Rance. Een groot aantal sluizen wordt, net als vroeger, nog altijd handmatig bediend en verschillende sluiswachterswoningen met fleurige tuintjes, worden nog steeds bewoond.

Deftige villa’s en charmante huizen

Ten zuiden van Dinard en Saint-Malo, aan weerszijden van de rivier de Rance, liggen fraaie « malouinières », rijke redershuizen omringd door prachtige tuinen en parken. Sommige daarvan, zoals het Domaine de Montmarin, zijn open voor publiek. Iets verder ligt Léhon, een stadje aan de oever van de Rance, dat niet voor niets het keurmerk « Petite Cité de Caractère » (karakteristiek stadje) bezit. Met zijn 12e-eeuwse kasteel, oude natuurstenen brug en een aan de heilige Magloire gewijde abdij vormt het het perfecte plaatje voor een ansichtkaart. Regelmatig worden in dit bijzondere stadje activiteiten georganiseerd. Jaarlijks rond half september zijn de sluizen van Hédé-Bazouges het decor voor een jazz-festival.

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten