Culinair uitstapje

Smaak en karakter in het hart van Bretagne

Juli-augustus

Ontdek hoe twee typisch Bretonse producten uit het hart van Bretagne worden gemaakt: de andouille uit Guémené-sur-Scorff en het bier Coreff dat wordt gebrouwen in Carhaix. Bewonder in het bos van Huelgoat een grillige rotsformatie die zou zijn gevormd door niemand minder dan… de reus Gargantua!

Stadium
01 Stadium 01

11 uur – Leer de traditionele andouille de Guémené maken

Welkom in Guémené-sur-Scorff, met het predicaat Petite Cité de Caractère®, een karakteristiek stadje met middeleeuwse charme. Slenter door de straatjes met vakwerkhuizen, bekijk de grote stadsmuur, bezoek “Les Bains de la Reine”, (de Baden van de Koningin), het middeleeuwse adellijke badhuis… Een mooie wandeling terug in de tijd waarna je de beroemde andouilleworst gaat proeven, de trots van de bewoners van Guéméné.
Een paar stappen buiten het centrum ga je het Maison de l’Andouille binnen en kijk eens omhoog! Het hele plafond hangt vol met handgemaakte, boven beukenhout gerookte andouilles; daar hangen ze te drogen totdat ze worden gekookt. Sommige exemplaren hangen hier wel negen maanden. De familie Rivalan-Quidu produceert dit topproduct van de Bretonse ambachtelijke (varkens)vleeswaren met een welhaast heilig respect voor de traditie. Al vier generaties lang worden deze kennis en vaardigheden doorgegeven! En hoe komen die andouilles zo mooi rond? Vraag het je gastvrouwen en -heren… en koop er wat van.

Maandag t/m zaterdag van 9.00 – 12.30 uur en van 14.15 – 19.00 uur.
Gesloten op zon- en feestdagen. 

02 Stadium 02

Bij de lunch: Pays Pourleth à la carte

In een typisch Bretons pand in Langoëlan doet Atelier Bistrot de rijkdommen van de streek Pourleth eer aan. Geniet van de seizoensgroenten, het vlees van de veehouder om de hoek, lokale kruiden… Dit alles wordt creatief gecombineerd en bereid.

Prijs: €€ – €€€

Eten en drinken – tariefgroepen
Goedkoop €
Redelijk €€
Luxe €€€
Gastronomisch €€€€

03 Stadium 03

14.30 uur – Stap binnen bij brasserie Coreff in Carhaix

Je bent vast al ergens onderweg de paardenkop tegengekomen: het logo van Coreff staat soms op een uithangbord van een café of bij een festival. Terug naar de oorsprong van het bier Coreff: bezoek de ambachtelijke mini-brouwerij in Carhaix. In een museumachtige ruimte wordt de geschiedenis van de pionier der Bretonse bieren verteld. Je ontdekt er een paar geheimen van het brouwen: van het mengen van de granen tot en met het gistingsproces. Je zult er ook het motto van Coreff ervaren: “hier zijn we serieus bezig zonder onszelf al te serieus te nemen”! Misschien wil je aan het eind van je bezoek wel een schuimend biertje proeven?

Maandag t/m vrijdag van 9.00 – 12.30 uur en van 13.30 – 17.30 uur.
Rondleidingen in de brouwerij in juli en augustus van maandag t/m vrijdag om 11.00 en 15.00 uur.
Reserveren verplicht 

Lees ook:De top-5 van ambachtelijke microbrouwerijen, met proeverij

04 Stadium 04

17.00 uur – Maak een wandeling in het bos van Huelgoat

Sla vooral het bos van Huelgoat niet over met de grillige rotsformatie die volgens de legende zou zijn gevormd door niemand minder dan… de reus Gargantua! Laat de Roche Tremblante bewegen, bekijk de kookketel en ander keukengerei in het Ménage de la Vierge (Huishouden van de heilige Maagd)… Na deze wandeling heb je vast geen honger meer!


Aanvulling op het culinaire uitstapje

Onze shoppingtips

Honing 

Zoet, fruitig, sterk of kruidig… De natuurlijke honingsoorten van La Fontaine d’Airmeth geuren naar kastanjebossen, hellingen vol braamstruiken en lanen met acacia’s in de buurt van de biologische imkerij van Ploërdut waar de honing vandaan komt.

Jam

Eet je pannenkoeken, brood of kwark met een schepje jam van de Monts d’Arrée, Les 4 Saisons. Boordevol fruit worden de jams volgens traditie gekookt in kookketels zonder deksel.

Conserven

Varkenswangen in boerencider, terrine Roi Morvan (eendenpaté met appelaperitief), rillettes van Bretonse kwartels… De conservenfabriek Abbaye in Langonnet stopt het beste van de streek Centraal Bretagne in glazen potten.

OOK INTERESSANT

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten