brasserie-awen-vannes-rooftop-crdit-stphanie-biju-2.jpg
©Stéphanie Biju

Waar drink je het echte Made in Breizh-bier?

De top-5 van ambachtelijke microbrouwerijen, met proeverij

Tussen 6°C en 12°C, en in een passend glas natuurlijk! Blond, bruin, rood… Je vindt altijd een ambachtelijk Bretons bier dat bij je past. Je drinkt het in de brouwerij of aan de bar, en altijd in een gemoedelijke sfeer.

In één oogopslag

1. Een Brew Pub met zicht op de biervaten, in Vannes

Bij Brasserie Awen in Vannes wordt gebrouwen vanuit een zeer geïnspireerd idee, als je afgaat op de vertaling van de Keltische naam. Je bent hier in een echte pub, met fish & chips, met een tv die sportwedstrijden uitzendt, maar tegelijk ook in een kleine, ambachtelijke brouwerij. Met andere woorden, je kunt hier twee huisbieren drinken die het hele jaar door beschikbaar zijn, blond en pale ale, en daarnaast nog een seizoensbier, terwijl je ondertussen het productieproces bekijkt. In het restaurantgedeelte geeft een groot raam uitzicht op de brouwerij, de brouwketels en de opslagvaten. Als je bij de bar je glas hebt besteld, kun je naar het dakterras, met uitzicht over de Golf van Morbihan, kun je in een expositieruimte het hele proces bekijken!

Brasserie Awen


2. Een taveerne 2.0 in Quimper

Een echte taveerne, vertaald naar onze tijd. Bij La Baleine Déshydratée, te vinden in de wijk Locmaria in Quimper, heb je geen contant geld nodig, maar tap je je bier zelf, met een prepaid kaart. Je kunt kiezen uit 400 soorten, waaronder 40 eigen gebrouwen, nogal gedurfde bieren. Session (perzik-tijm) bijvoorbeeld, Berliner Weiss (framboos-perzik-piment), of Saison (mango, peper, vanille)… Je kunt zien hoe ze gebrouwen worden in de kleine brouwerij onder hetzelfde dak. Wat het extra leuk maakt? Het bier wordt op de milliliter nauwkeurig afgemeten, ideaal als je maar een klein beetje wilt, of wanneer je verschillende soorten wilt proeven. Je vindt La Baleine Déshydratée ook in Saint-Nazaire.

La Baleine Déshydratée

3. Een souterrain, tegenover de rede van Brest

Bij bier van kwaliteit past een brouwerij op een bijzondere locatie. In een voormalig militair souterrain, langs de Aulne maritime, tegenover de rede van Brest, worden de Terenez-bieren gebrouwen. Blond, bruin, wit en triple van « Bout du Monde », meerdere keren bekroond in Frankrijk en daarbuiten. Oordeel zelf in het proeflokaal van de Brasserie. Je kunt zelfs de limited edition van dat moment proeven: honingbier, kerstbier… Tijdens het seizoen zijn er rondleidingen in de brouwerij van de Brasserie du Bout de Monde. Wat geeft je bezoek extra kleur? Aankomen over het water: vanuit Brest kun je er komen aan boord van de Brestoâ of de Loch Monna.

Brasserie du Bout du Monde


4. De pionier van het Bretonse bier, in Carhaix

De eerbiedwaardige nestor van het Bretonse bier. Coreff (Bretons voor cervoise of gerstebier) wordt weliswaar in bijna alle cafés in de hele regio geschonken, maar het is leuk om het daar te drinken waar het gemaakt wordt. Deze ambachtelijke micro-brouwerij ontstond in 1985 in Morlaix en is tegenwoordig gevestigd in Carhaix. In L’Ambassad, het museum van de brouwerij, kun je een rondleiding krijgen. Je ziet het eigen karakter van Coreff, de kennis en vaardigheden die nodig zijn, maar ook de verbondenheid met Bretagne en de Bretonse cultuur. Het traject van de akker naar het biervat, de chemie van het brouwen, hoe bier geleverd wordt aan een groot festival als Les Vieilles Charrues, het komt allemaal aan bod. En na de rondleiding ga je natuurlijk langs de bar!

Brasserie Coreff


5. « Do it yourself » in Brest

Zelf je eigen bier brouwen? Volgens de experts van En bières inconnues in Brest is dat niet moeilijker dan een recept uit een kookboek volgen. De winkel/werkplaats-nieuwe stijl is gevestigd in het Atelier des Capucins en verzorgt kennismakingscursussen. Mouten, filtreren, gisten, ondergisting… al dat soort termen hebben geen geheimen meer voor je! En natuurlijk vertrek je na een maand met 18 L « do it yourself »-bier onder de arm. Vergeet ondertussen niet de bieren die hier gebrouwen worden te proeven. Ze dragen de namen van ontdekkingsreizigers, maar worden zoveel mogelijk gemaakt met lokaal geproduceerde ingrediënten. Hier vind je alles wat je nodig hebt als je in Bretagne bier wilt brouwen!

En bières inconnues

Overmatig alcoholgebruik schaadt de gezondheid. Drink met mate.

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten