monsieur-papier-plogoff-exterieurs.jpg
©Monsieur Papier

5 wandelingen langs de GR®34, met goede adressen om te eten

Wandelingen langs het Douanierspad, met ideeën om te eten net buiten de route

Afwijken van de GR®34, is dat idee wel eens bij je opgekomen? Dit keer op het menu: wandelen langs de Bretonse kust, met voor elke smaak een route. En als je maag begint te rammelen, als je nodig moet bijkomen van een steile klim of van een adembenemend panorama, dan zijn hier adresjes om te eten, in een strandstoel of op de bank: bovendien krijg je gegarandeerd verse producten en een schitterend decor voorgeschoteld. Sta je in de ontspanningsstand? Dan kun je nu op pad!

In één oogopslag

1. Iedereen op de brug, in La Roche-Bernard

Duur : 1u 45min
Afstand : 6.5 km

Iets meer dan anderhalf uur heb je nodig: je benen worden flink aan het werk gezet en al lopend ontdek je de charmes van de steile straten van dit karakteristieke stadje aan het water (Petite Cité de Caractère®). Je loopt over de bruggen en eronderdoor, langs het water en daarna op 40 m hoogte, je wandelt door de ongerepte natuur, klimt tegen de steile hellingen omhoog… Wie zei er dat de Vilaine of het leven hier saai is? In ieder geval niet als je je laat meenemen door de schoonheid van deze plek, met zijn prachtige gebouwen. Aan het einde van de haven gekomen, is het tijd om eens wat te eten en te drinken: op naar Sarah B, een voormalig depot gebouwd uit graniet, in 1800: met zo’n heerlijk beschaduwd terras, zo’n vrolijke, kleurige inrichting en gerechten die je doen watertanden, kan de dag niet meer stuk!

Topoguide La Bretagne… à pied® ref. RE10, is hier te vinden:

Topoguide


2. Wandelen aan het einde van de wereld, bij de Pointe du Raz

Duur : ongeveer 3u 20min               Afstand : 10 km

Het klopt, dit is zo’n plek in Bretagne waar iedereen geweest wil zijn, waar het in het hoogseizoen best druk is, maar het blijft een woeste, ongerepte plek die zo ingericht is dat de natuur behouden blijft. Op pad dus voor een wandeling vol verrassingen: de Chapelle de Lescoff, Bestrée, het kleinste haventje van Bretagne, en natuurlijk de beroemde rotspunt zelf! De spiegeling van het water en het steeds veranderende licht over de heide maken het tot een magische plek, en dan hebben we het nog niet eens gehad over de vuurtoren, de Phare de la Vieille, of de Pointe du Van, aan de overkant van de baai. Na de wandeling haast je je naar Monsieur Papier, een café-kantoorboekhandel met 1001 leuke dingen, voor een hapje eten, huisgemaakt, met uitzicht op de oceaan.

Topoguide L’Ouest Cornouaille…à pied® ref. P294, hier te vinden:

Topoguide

3. Circuit de la chapelle Saint-Ourzal: een uitnodiging om op reis te gaan

Duur : 3 uur
Afstand : 9 km

Dit is een van de mooiste etappes van de GR®34, volgens mensen die de route gewandeld hebben! Aan de ene kant de Iroisezee, aan de andere kant het groene gebied ten zuiden van Porspoder. De route leidt over de heide naar de Chapelle Saint-Ourzal, een plek om weg te dromen, een plek van legenden, niet ver van de megalieten die hier gewoon in het veld liggen. Vervolgens ga je naar de Pointe de Garchine, met een panorama van 180° over de zee. Tot slot leidt de route je langs de kust: Mazou, een haventje dat beschut ligt voor de wind van zee, nodigt al eeuwen uit om hier af te meren, en het is wel duidelijk waarom. Als het tijd is voor een hapje en een drankje ga je richting Le Chenal. Een boek…, gezellige banken om op te zitten, een keuken met verse, lokale producten, de zee op de achtergrond… Op zo’n plek afgemeerd wil je wel een eeuwigheid blijven liggen!

 

De wandeling is te vinden in Topoguide Le Pays d’Iroise… à pied® ref. P295, hier te vinden: Ook te koop in de 5 VVV’s van het Pays d’Iroise (Plougonvelin, Le Conquet, Plouarzel, Ploudalmézeau, Saint-Renan).

Toon de wandeling op de kaart « Randonnées & Balades » van deze toeristische bestemming

4. Paden door het groen en uitzicht over de Smaragdkust: de kust bij Saint-Briac-sur-Mer

Duur : 3u10 min               Afstand : 12.5 km

Een wonderlijke wandeling, in het spoor van de douaniers langs het kustpad, maar ook in het spoor van heel veel anderen: zeelieden, vakantiegangers uit de belle époque, kunstenaars – van Renoir tot Signac, allemaal kon ze de verleidingen van de Ría van Frémur, vertrekpunt van deze wandeling, niet weerstaan! Het pad loopt vlak langs beschutte stranden en volgt de diep ingesneden kustlijn. Van het schiereiland Nessay met zijn imposante kasteel tot Cap Fréhel, krijg je ene na het andere majestueuze panorama te zien. Langs keienwegen en door het bos beland je uiteindelijk bij de wat meer aardse heerlijkheden: de elegante bar Le Nessay, met een terras met uitzicht over de zee en een uitstekende service, en die je op de heenweg in het voorbijgaan zag, is nu voor jou. Voor een droom van een tea time, waarbij de tijd stilstaat!

Topoguide Le Pays de Saint-Malo…à pied® réf P351, is hier te vinden:

Topoguide


5. Hoogtepunten langs de baai, traplopen: Dahouët, op de grens van zee en land

Duur : 1u 30min
Afstand : 3.3 km

Vlak bij Le Val-André, rond het haventje van Dahouët, haalt de GR® alles uit de kast met een opeenstapeling van moois. De mooie huizen langs het estuarium, dat uitloopt op een rotsige kust. Het ene mooie uitzicht na het andere: vanaf de Chapelle Notre-Dame de la Garde is het panorama ronduit grandioos. Je overziet de hele Baai van Saint-Brieux. Om de batterij weer op te laden zet je koers naar La Voile, een pareltje aan de Quais des Terre Neuvas. Zeg maar eens wat het beste is aan dit pareltje: de inrichting, de zeer verzorgde keuken, de toegewijde bediening? Het is geluk waarvan je gewoon moet genieten.

Route ontleend aan de bundel Au Fil des Côtes d’Armor – balades en Côte de Penthièvre

Link naar de wandeling

 

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten