Crozon_Escalade_Pen-Hir.jpg
©Louise Garin

De beste plekken om te klimmen in Bretagne

Klimmen in de Bretonse natuur

Klimmers opgelet! Klimmen in de natuur is een sport die erg in is. Leuk om eens te proberen in de vakantie! Klimgordel aan en je bent klaar om de mooiste plekken te ontdekken, goed voor een flinke dosis adrenaline… en schitterende uitzichten. Bretagne rocks!

In één oogopslag

1. Boven de Iroisezee

Bij de Pointe de Pen-Hir (29)

Trek je klimschoenen aan en je kunt gaan genieten van het formidabele uitzicht over de steile kliffen van de Pointe de Pen Hir, op het schiereiland Crozon. In de diepte slaat het water van de Iroisezee tegen de zandstenen rotswanden. Je kunt hier abseilen tot vlak boven het water, waarna je weer tot 70 m omhoog mag klimmen! Klimplek Pen Hir is geschikt voor alle niveaus en heeft meer dan 100 volledig uitgeruste routes. Daarnaast zijn er nog meer mogelijkheden in een gebied waar je vrij kunt klimmen. Balkjes, spleten, grepen: op allerlei manieren vind je houvast, ook bij de makkelijke routes. Het geluid van de golven, het opspattende zeewater en de zeewind, dat alles krijg je cadeau!

Rochablok


2. De steile rotsen

Île aux Pies (35 et 56)

Dit is een van de meest geliefde klimplekken in Bretagne. Je gaat naar Bains-sur-Oust (35), bij Redon, en daar vind je de kliffen van Île aux Pies. De granieten rotsen hier bereiken hoogtes tot 50 m. Afrique, Cabane, Dalle des Margouillats… ieder stukje kust heeft verschillende mogelijkheden, voor elk niveau. Ben je beginner? Dan kun je kiezen voor klimmen onder begeleiding van La Fédé. Ben je een ervaren klimmer? Dan ligt je uitdaging in Les Martiens, met de meest beruchte routes van deze plek! Vanaf de top heb je een schitterend uitzicht over de kloof en de eilandjes. Je kunt zelfs de vogels bekijken die hier hun leefgebied hebben. Bij Saint-Vincent-sur-Oust (56) kun je het avontuur aangaan bij Escapades Verticales, een combinatie van rotsklimmen met een boomparcours, touwbruggen en tokkelbanen… Sensatie gegarandeerd!

La Fédé

Escapades Verticales

3. met uitzicht over de baai van de Mont-Saint-Michel

Mont Dol (35)

Beklim de Mont-Dol, een hoogte die oprijst uit de moerassen en van waaraf je een fabuleus uitzicht hebt over de hele Baai van Mont-Saint-Michel. En hoe doen we dat? Niets is eenvoudiger, je klimt langs de steile rotsen, resten van vroegere steengroeven waar graniet gewonnen werd! Er zijn circa honderd klimroutes, met verschillende technische niveaus. Niet te hoog en te steil voor beginners, en de rotsen zelf zijn van uitstekende kwaliteit voor klimmers die wel een uitdaging aandurven. Heb je je klimgordel aangetrokken, dan klim je meer of minder steil omhoog, of zelfs langs overhangende rotswanden… En dat op een plek waar skeletresten van mammoeten en neushoorns en prehistorische werktuigen gevonden zijn. Je klimt dus ook door de geschiedenis!

Horizon sport nature

4. Klimmen over de rotsen, maar let op de getijden

Kerlouan (29)

Verspreid over een 6 km lang stuk kust liggen allerlei rotsformaties, gevormd door water en wind. Houd je van boulderen, dan moet je hier dus zijn! Kerlouan, op de noordelijke punt van Finistère, is dé plek in Bretagne voor deze discipline van de klimsport. Er zelfs elk jaar een festival, het Blokuhaka. Tegen een indrukwekkende achtergrond van wit zand en een blauwgroene zee kun je hier klimmen langs meer dan 2.000 routes, verdeeld over 9 zones. Bij Ménéham vind je de grootste concentratie. En dan de granieten rotsformaties van Le Crémiou: ze zijn niet al te hoog en daardoor geschikt voor beginners en/of klimmen met kinderen. Een goed advies: vergeet niet te kijken wanneer het hoog- en laagwater is: zo voorkom je dat je vast komt te zitten op een rots!

Festival Blokuhaka


5. een combinatie van klimmen, zwemmen en springen

« Coasteering » (22 et 29)

Klimmen, maar ook zwemmen, grotten ontdekken, vanaf de rotsen in de zee springen… Deze zomer moet je het coasteering eens testen! Hoe zeg je? Coasteering, dat is een soort canyoning langs de kust, goed voor een flinke dosis adrenaline! Deze activiteit kun je doen bij de hoge kliffen van Plouha (Côtes-d’Armor) of op het schiereiland Crozon (Finistère). Een surfpak van neopreen, een reddingsvest en een helm stevig op je hoofd… Zo volg je de kustlijn, vlak langs de rotsen, je gaat zeegrotten binnen, klimt langs rotswanden die hun grillige vormen danken aan het water… En eenmaal boven, waag je de sprong in de diepte! Diep ademhalen, je armen strak langs je lichaam, een stevige afzet, en joehoeeee, daar ga je!

Falaises d’Armor

Dizolo

In-Door

Ook in de stad kun je klimmen! Je kunt in overdekte hallen klimmen, bijvoorbeeld in The Roof in Rennes en in Brest, of in de klimhallen van Modjo en Block’Out in Rennes. Iedereen kan meedoen.

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten