le-peska-rennes-crdit-clmentine-guillois-15.jpg
©Clémentine Guillois
De beste restaurants om lokaal te eten!Waar eet je goed én Bretons?

De beste restaurants om lokaal te eten!

Op de kaart van deze restaurants staan alleen 100% lokale gerechten. Ze houden de lijnen kort en met de producten van kwekers, boeren en vissers weten ze smakelijke en duurzame gerechten op tafel te zetten. Proef Bretagne… dat smaakt naar meer, zeker weten!

restaurant-le-castel-ach-plouguerneau-crdit-olivier-dany-17retouche.jpg
©OLYMPUS DIGITAL CAMERA|Olivier Dany

Een geringe CO2-voetafdruk en kookkunst met precisie in Vannes

L’Empreinte

Baptiste, chef-kok van L’Empreinte in Vannes, houdt van spontane ideeën. Zijn voorkeur gaat altijd uit naar “levende producten” die hij zelf uitzoekt. Zijn leveranciers wonen op hooguit 30 km afstand, of ze staan op de markt van Vannes (tweemaal per week). Achter zijn fornuizen besteedt Baptiste de ‘grootste zorg aan vlees, vis, groente en kruiden. En ‘s avonds doet hij er qua gedurfdheid nog een schepje bovenop. De kaart is minimalistisch en is elke week anders. De wijn wordt uitgekozen door Marine, en zij geeft de voorkeur aan biodynamische wijnen.

– L’Empreinte: Lunchmenu’s van dinsdag tot zaterdag, van €25 – €35; dinermenu’s op vrijdag- en zaterdagavond, van €40 -€50

L’Empreinte


“Curiositeiten uit zee”, een bistro in Rennes

Le Peska (+ Le Bercail)

Heb je zin in vis, zonder toeters en bellen en voor een redelijke prijs? Dan moet je naar Le Peska, in de gezellige Rue Saint-Malo! Mul van de visafslag in Erquy, zeekarper uit Quiberon, wilde kokkels uit Roscoff… In deze “Bistro de curiosités marines” komen beslist bijzondere vondsten op tafel, afkomstig van duurzame kustvisserij. Op de kaart, die afhankelijk is van het aanbod en dus elke dag anders, vind je hele vis, visfilet en zeevruchtenschotels. Bij de vis wordt groente uit de streek rond Rennes geserveerd en een biologische, natuurlijke wijn. Le Bercail, bij het Parc Thabor, heeft een net zo ontspannen sfeer. Het bistronomieconcept, met producten uit de omgeving, van het land en uit de zee, levert hier een creatieve en kleurrijke keuken op.

– Le Peska: menu voor €15 (vis van de dag en huisgemaakt dessert); schotel van €15 – €19; tapas (zeeproducten) vanaf €5

– Le Bercail: schotel €16; lunchformule €19 en €24; dinermenu’s €43 en €56

Le Peska Le Bercail


Missie Zero waste, in Lorient

Le Code Ø (+ Le Pesk)

Dit nieuwe café-restaurant in Lorient, Code Ø, heeft zich tot doel gesteld geen afval te produceren. Het pand is gezellig ingericht met hergebruikte spullen. Er worden verschillende soorten koffie, sappen van seizoensvruchten en huisgemaakt gebak geserveerd. Rond lunchtijd kun je er ook “chique snacks” krijgen. Bruschetta, salades, vis en gratin worden bereid met producten uit de directe omgeving van Lorient. Van groenteafval tot de stoffen servetten, bij Code Ø wordt (bijna) alles hergebruikt. Heb je haast? Kies dan voor een meeneemgerecht, verpakt in een statiegeldpot! Een ander leuk adres in Lorient is Le Pesk. Hun concept: gemarineerde vis en ingemaakt vlees in een kom, een soort poke bowl op zijn Bretons.

– Code Ø, dagschotel €9,50, bruschetta €8,50, salade €7,50 / zoetigheid vanaf €1,50

– Le Pesk, formule kom + dessert + koffie €15,40

Code Ø Pesk


Bretonse streekgerechten met een Oosters tintje in Saint-Malo

Le Texture

Makreel met sake, sushi van rode biet, runderwang met een wortelcrème met wasabi… Kevin Lépine, de chef-kok van Le Texture in Saint-Malo, geeft Bretonse gerechten van zee en land graag een Aziatisch accent. Le Texture, gelegen in de vesting van Saint-Malo, is tegelijk restaurant en wijnbar. De kaart wordt regelmatig vernieuwd en telt zeven basisgerechten van (zeer) lokale seizoensproducten, die je in verschillende combinaties kunt bestellen. In de wijnbar worden de natuurlijke rode en witte wijnen geserveerd met hartige en zoete hapjes. Wat is er extra? Je kunt de flessen ook kopen en meenemen, tegen wijnkeldertarief.

Formule 3 gangen €33; 5 gangen €44; 7 gangen €64€ / Hapjes €2 – €16

Texture


Bistronomie aan het water, in Plouguerneau

Le Castel Ac’h

Het staat op de kaart geschreven. David Royer, de chef-kok van Le Castel Ac’h in Lilia-Plouguerneau, haalt zijn ingrediënten bij zijn buren (oesterkwekers), bij vissers die vissen in het Mer d’Iroise of het Kanaal, bij kwekers en boeren uit het departement Finistère… Maar dat niet alleen: hij noemt zijn leveranciers graag bij naam en toenaam! Hij werkt volgens het bistronomieconcept en in zijn gerechten krijgen zowel zeeproducten als vlees uit de regio een bevoorrechte plaats. Hier en daar gebruikt hij zeewier, dat is zijn handelsmerk geworden. Ook eetbare bloemen en kruiden, uit de tuin achter het restaurant, leveren een belangrijk aandeel. Je kunt er eten op het terras, bijna pal aan het water.

Voorgerecht €11,50 – €15; “zee-en-landschotel” €22,50; dessert €7 / menu’s van €29 (2 gangen ) tot €63 (7 gangen)

Le Castel Ac’h

Oot Interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne