le-peska-rennes-crdit-clmentine-guillois-15.jpg
©Clémentine Guillois

De beste restaurants om lokaal te eten!

Waar eet je goed én Bretons?

Lokaler dan dit krijg je het niet, en nog à la carte ook! Deze restaurants gaan helemaal voor de korte lijnen: producten van vissers, groentekwekers en boeren worden hier met zorg verwerkt in heerlijke en duurzame gerechten. Proef Bretagne: dat smaakt naar meer!

In één oogopslag

1. Kleine carbon footprint, groot plezier!

Empreinte in Vannes

Baptiste, chef-kok van L’Empreinte in Vannes, houdt van spontane ideeën. Zijn voorkeur gaat altijd uit naar « levende producten » die hij zelf uitzoekt. Zijn leveranciers wonen op hooguit 30 km afstand, of ze staan op de markt van Vannes (tweemaal per week). Achter zijn fornuizen besteedt Baptiste de ‘grootste zorg aan vlees, vis, groente en kruiden. En ‘s avonds doet hij er qua gedurfdheid nog een schepje bovenop. De kaart is minimalistisch en is elke week anders. De wijn wordt uitgekozen door Marine, en zij geeft de voorkeur aan biodynamische wijnen. Het kan niet anders of dat wordt delen en genieten!

Empreinte

Waar slapen?:

Bekijken/doen:


2. Bijzondere zeegerechten op z’n “bistro”

Peska

Heb je zin in vis, zonder toeters en bellen en voor een redelijke prijs? Dan moet je naar Le Peska, in de gezellige Rue Saint-Malo! Mul van de visafslag in Erquy, zeekarper uit Quiberon, wilde kokkels uit Roscoff… In deze « Bistro de curiosités marines » komen beslist bijzondere vondsten op tafel, afkomstig van duurzame kustvisserij. Op de kaart, die afhankelijk is van het aanbod en dus elke dag anders, vind je hele vis, visfilet en zeevruchtenschotels. Bij de vis wordt groente uit de streek rond Rennes geserveerd en een biologische, natuurlijke wijn.

Peska

Waar slapen?:

Bekijken/doen:

  • Een bezoek op zaterdagmorgen aan de Marché des Lices en aan Les Champs Libres: twee plekken in de stad die je niet mag missen!

3. Missie Zero waste, in Lorient

Le Code Ø (+ Le Pesk)

Dit nieuwe café-restaurant in Lorient, Code Ø, heeft zich tot doel gesteld geen afval te produceren. Het pand is gezellig ingericht met hergebruikte spullen. Er worden verschillende soorten koffie, sappen van seizoensvruchten en huisgemaakt gebak geserveerd. Rond lunchtijd kun je er ook « chique snacks » krijgen. Bruschetta, salades, vis en gratin worden bereid met producten uit de directe omgeving van Lorient. Van groenteafval tot de stoffen servetten, bij Code Ø wordt (bijna) alles hergebruikt. Heb je haast? Kies dan voor een meeneemgerecht, verpakt in een statiegeldpot! Een ander leuk adres in Lorient is Le Pesk. Hun concept: gemarineerde vis en ingemaakt vlees in een kom, een soort poke bowl op zijn Bretons.

Code ØPesk

Waar slapen?:

Bekijken/doen:

  • Een uitstapje naar La Base
  • Een uitstapje naar Port-Louis

4. Direct aan het water

Le Castel Ac’h

Het staat op de kaart geschreven. David Royer, de chef-kok van Le Castel Ac’h in Lilia-Plouguerneau, haalt zijn ingrediënten bij zijn buren (oesterkwekers), bij vissers die vissen in het Mer d’Iroise of het Kanaal, bij kwekers en boeren uit het departement Finistère… Maar dat niet alleen: hij noemt zijn leveranciers graag bij naam en toenaam! Hij werkt volgens het bistronomieconcept en in zijn gerechten krijgen zowel zeeproducten als vlees uit de regio een bevoorrechte plaats. Hier en daar gebruikt hij zeewier, dat is zijn handelsmerk geworden. Ook eetbare bloemen en kruiden, uit de tuin achter het restaurant, leveren een belangrijk aandeel. Je kunt er eten op het terras, bijna pal aan het water.

Le Castel Ac’h

Waar slapen?:

Bekijken/doen:

  • Een tocht naar de vuurtoren van Île Vierge
  • Een bezoek aan de enige biologische kwekerij van zeeoor ter wereld, France Haliotis

Oot Interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten