les-monts-d-arree-4.jpg
©Emmanuel Berthier

De mooiste routes door het binnenland van Bretagne

4 routes om kennis te maken met de mysterieuze kant van de regio

Bij een trektocht door Bretagne denken de meeste mensen waarschijnlijk het eerst aan de kust en aan de vele verschillende kustpaden. Dat is begrijpelijk, maar er is zo veel meer… Wat als je voor de verandering nu eens een kijkje nam in het binnenland van Bretagne? Dromen in het groen, bijtanken in de bossen van Brocéliande, iets proeven van de serene rust van de Monts d’Arrée, een kijkje nemen bij het grootste meer van de regio, door de mooiste natuurgebieden trekken en de plaatsjes ontdekken die door de Fransen gekozen zijn als mooiste dorpen van Frankrijk… Dat kan met de vijf routes die we uitgekozen hebben en die dan ook echt de moeite waard zijn. Ga maar mee.

In één oogopslag

1. GR 341 – De « Tour du Lac de Guerlédan »

Proef de stilte en voel de ruimte rond het grootste meer van Bretagne

Afstand: 40 km
Duur:2 tot 3 dagen

Ga op pad langs een route die het hele jaar door toegankelijk is en die twee of drie dagen lang door de groene long van Bretagne voert, door het Forêt de Quénécan. Wandelen terwijl je van bovenaf welwillend wordt gadegeslagen door de vredige abdij van Bon Repos, als een klipgeit over de rotsen klauteren, over het strand lopen, je weg zoeken van stuwdam naar kreupelhoutbosjes… Aan het eind wacht nog een verrassing: Les Forges des Salles, de oudste houtgestookte ijzersmeltovens van Bretagne, al lang niet meer in gebruik. Bang dat het saai en vlak is, zo’n rondje om het meer? Er is genoeg gelegenheid om de kuiten aan het werk te zetten voor een flinke beklimming, vol plezierige verrassingen!

Volg de borden « Balise tracé rive nord » en « Balise tracé rive sud“

Rondwandeling Tour du Lac de Guerlédan

2. GRP© Tour de Brière (GR© de Pays)

Door het regionaal natuurpark Brière

Afstand: 68 km
Duur: 3 tot 4 dagen

Een land van water, veenmoerassen en legendes: welkom in de Brière, een veelzijdige en boeiende streek! Deze GR de Pays start in Herbignac. Op het programma staat een reis langs flora en fauna van de streek, een ware onderdompeling in de natuur. De route slingert rond het moeras, dat er ligt als een eiland in een stil en ongerept meer, en voert van Saint-Lyphard via het piepkleine haventje Tréhé naar het dorp Saint-Joachim, dat bestaat uit een reeks kleine eilandjes, omringd door kanalen. Vergeet niet een verrekijker mee te nemen, om zo nu en dan de bewoners van dit gebied eens nader te bestuderen: steltlopers, otters en koeien die hier vrij rondlopen!

Wandelgids van deze route


3. GRP© Vannes-Lanvaux (GR© de pays) – Korte variant: Tour du Pays de Questembert

Op pad naar een van de meest geliefde dorpen van de Fransen

Afstand: 90 km
Duur: 4 tot 5 dagen

De route door het glooiende landschap van het departement Morbihan voert door een ongerepte natuur, met heidelandschap, heuvels, weilanden en bossen. Bij helder weer kun je het water van de Golf van Morbihan zien. Ondertussen leidt de route langs de kapel van Sainte-Marguerite de Sulniac. Vervolgens gaat het omhoog naar La Vraie Croix, en volgt de route de kammen tot de rotsige top waarop Rochefort-en-Terre ligt: met zijn prachtige oude gebouwen niet voor niets een « Petite Cité de Caractère ». Een wandeling door de smalle straatjes, waar kunst en kunstnijverheid volop te vinden zijn, is een schitterende afsluiting van de tocht.

Rondwandeling Tour du Pays de Questembert

4. GRP© Tour de Brocéliande

Voor wandelaars die dol zijn op geschiedenis en verhalen

Afstand: 142 km
Duur: 6 tot 8 dagen

Loop Brocéliande binnen vanuit Montfort-sur-Meu, en het is alsof je een sprookje of een droomwereld binnenstapt. Lopen door het dal van de Serein, dat betekent binnengaan in een onzichtbare wereld van legenden. En in het zuiden, omringd door rotsen, water en bos, liggen de Forges de Paimpont, oude smeltovens die tegenwoordig een erkend industrieel monument zijn: je staat er oog in oog met het verleden. Van het dal van de Aff, waar koningin Guinevere haar liefde voor Lancelot bekende, voert de zorgvuldig geel-rood gemarkeerde route naar het kasteel van Trécesson, waar volgens de legende een wit wief ronddoolt. Daarna gaat de route terug naar Paimpont en de « Val sans Retour », het dal zonder uitweg. En nu maar hopen dat er voor jou wel een weg terug is…

Meer weten

 

Wist je dit?

De GR®-routes in Bretagne

De GR® 34 is natuurlijk schitterend, maar daardoor zou je zijn kleine broertjes die dwars door Bretagne slingeren, haast vergeten: de GR® 37 die van oost naar west loopt, van Vitré naar het schiereiland Crozon, en daarbij door het Forêt de Brocéliande komt, het kanaal van Nantes naar Brest volgt en de Monts d’Arrée doorkruist. Eveneens van oost naar west loopt de GR® 38, van Redon naar Douarnenez. De GR® 39 loopt van noord naar zuid, van Mont Saint-Michel naar Guérande, en volgt daarbij de loop van de Vilaine. De GR® de Pays des Monts d’Arrée loopt rond de Monts d’Arrée, het enige gebergte dat Bretagne rijk is.

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten