ploerdut-alexandre-lamoureux.jpg
©Le Pays du Roi Morvan, site de la chapelle Sainte Barbe avec en contre bas la riviere l'Elle|LAMOUREUX Alexandre

5 onbekende plekken in Bretagne om van te gaan houden

Bretagne buiten de gebaande wegen

Maak kennis met het onbekende Bretagne! Misschien ligt het wat verscholen en achteraf, maar het laat zich graag ontdekken. Volg ons naar de groene long waar vijf pareltjes van natuur en erfgoed liggen te wachten.

In één oogopslag

1. Een parel van steen in een schrijn van groen

Le Faouët (Morbihan)

Op 40 km van Lorient, in de groene Far West, liggen schitterende architecturale schatten. In Le Faouët valt allereerst de 16de-eeuwse markthal in het centrum op. Op een kilometer afstand ligt de uitbundige Chapelle Saint-Fiacre, met het mooiste en oudste doksaal van Bretagne. Maar, mis vooral dat andere pareltje, de goed verscholen Chapelle Sainte-Barbe, niet. Het kerkje staat er al meer dan zes eeuwen, boven het dal van de Ellé. Het duikt zomaar op uit het niets en wordt steeds beter zichtbaar naarmate je dichterbij komt. Daal de majestueuze trappen af naar de bron, verken de paden in de omtrek: geniet van de rust die hier heerst, van de onbedorven geheimzinnigheid.

Waar te slapen

Le Faouët


2. Nieuwe energie opdoen in een betoverend bos

Huelgoat en het Forêt de Huelgoat (Finistère)

Brocéliande, maar dan net even anders? Dit is het Forêt de Huelgoat, in Finistère. Het krioelt er van leven en van legenden, en het hoeft niet afgunstig te kijken naar zijn beroemde tegenhanger Brocéliande! In het bos van Huelgoat kom je Gargantua tegen en koning Arthur, bij de Grotte du Diable en de Mare aux F’ées kabbelen onzichtbare watertjes, net als bij de Rivière d’Argent, waarvan de naam herinnert aan de vroegere zilvermijnen. Laat je betoveren door het Bretonse Fontainebleau, met woeste formaties van rotsen die in de loop van de eeuwen afgesleten zijn. Met één vingerbeweging kunt u zelfs de 137 ton zware Roche Tremblante in beweging zetten… Het dorp zelf, aan de rand van het bos, herbergt ook interessante schatten: een gezellig bibliotheek-café en een voormalige meisjesschool, die in de zomer onderdak biedt aan kunst en cultuur. Hier is alles te vinden om de verbinding met de natuur te beleven, energie op te doen: klaar voor verrassende ontdekkingen!

Waar te slapen

Forêt de Huelgoat

3. Plezierig avontuur bij een natuurlijke bezienswaardigheid

Île-aux-Pies bij Bains-sur-Oust (Ille-et-Vilaine)

Île aux Pies, op 10 km van La Gacilly, is een bonte verzameling van moerassen en eilandjes met vogelnamen en doet haast exotisch aan. Het is het rijk van de wilde vogels, hier is een zee aan licht en van hieruit is er een schitterend uitzicht op de kliffen die steil oprijzen uit de Oust. Deze parel aan het Kanaal van Nantes naar Brest is uniek stukje natuur: een beschermd en bijzonder gebied, een Bretonse hotspot voor klimmen en kajakken en een perfecte plek voor een groepsuitje. Fietsen, kanoën, via ferrata, strand, lekker nietsdoen en als toppunt een heerlijke crêpe: echt een avontuur op maat, en telkens weer anders!

Waar te slapen

Île aux Pies

4. Een Angkor Wat van graniet

Locuon, in Ploërdut (Morbihan)

Weer zo’n bijzondere kerk die gebouwd is in een steengroeve? Ja, maar dat is niet het hele verhaal. Ploërdut ligt op maar 16 km van Le Faouët, in Midden-Bretagne, en bezit een al even interessant erfgoed. Om de rest van het uitzonderlijke verhaal te ontdekken, gaan we richting Locuon. Dit dorp ligt ver van grote verkeersaders en het is onbekend. Het ligt op een plek waar al sinds de oudheid graniet gewonnen wordt: een voor West-Europa unieke steengroeve. Daar staat een adembenemend stukje bouwkunst, verscholen in het groen, met als hoogtepunt de kleine Chapelle Notre-Dame de la Fosse, die je bereikt via een indrukwekkende trap. Het kan niet anders of na een bezoek aan deze « Bretonse Angkor Wat », verfrissend als een koele zomerochtend, kom je naar buiten als een ander mens: een mens die tot rust gekomen is.

Waar te slapen

Ploërdut


5. De heide van Cojoux: een showroom van megalieten

Saint-Just (35)

De menhirs van Carnac kent iedereen natuurlijk. Maar wist je dat de tweede megalithische bezienswaardigheid van Bretagne 50 km ten zuiden van Rennes is te vinden? Saint-Just, gelegen in de Landes de Cojoux, was een heilige plaats die duizenden jaren lang bezocht werd door de neolithische mens. Op 100 m van de kerk stap je terug in de tijd, naar 5000 jaar voor onze jaartelling. De monumenten die hier liggen, zijn uniek in Europa. Om een goed beeld van de site te krijgen is een bezoek aan het Maison Mégalithes et Landes aan te raden. Een informatieve route van 7 km leidt langs een ware uitspatting van kleuren en materie: van het geel van de gaspeldoorn tot het paars van de heide, van het mauve van het schistgesteente tot ruïnes van duizenden jaren oud. Deze plek is ook bijzonder vanwege zijn flora en fauna. Het is een zeldzaam, droog heidelandschap waar de biodiversiteit behouden is gebleven. En dat mag je echt niet missen!

Waar te slapen

Saint-Just

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten