Een kijkje achter de schermen van “Made in Breizh”
Een kijkje achter de schermen van “Made in Breizh”
Banketbakkerij, conservenfabriek, zoutproductie, scheepsbouw… Bretonse bedrijven, zowel grote als ambachtelijke, zetten hun deuren open zodat je als bezoeker kunt meekijken.
Bij een bezoek aan de Biscuiterie de Saint-Brieuc is er veel aandacht voor de banketbakkerstraditie met zijn geschiedenis en de waarden van dit bedrijf dat sterk verbonden is met de streek. De rondleiding wordt aangeboden door het Office de Tourisme van de Baai van Saint-Brieuc. Op ambachtelijke wijze worden in de Biscuiterie zo’n zestig verschillende soorten koek gemaakt. Roomboter en zout uit Guérande zijn de basisingrediënten voor de Bretonse palets en andere soorten gebak zoals de beroemde kouign amann. Daarnaast worden hier ook karamelspecialiteiten en confitures onder de naam Confibreizh gemaakt. Een meer dan smaakvol bezoek!
Wie Guérande zegt, zegt zout. Dit zout is een van de belangrijkste producten in de Franse keuken. Het is zo beroemd dankzij de vakkennis van de paludiers, de mensen die het zout winnen. De zoutwerkers in dit moerasgebied van 2.000 ha groot staan in een eeuwenoude traditie. Ze winnen, zuiveren en zeven hun kostbare product, dat zijn ontstaan dankt aan oceaan en wind. Als je naar Terre de Sel gaat, een filiaal van de coöperatie « Les Salines de Guérande”, kun je een rondleiding volgen langs de zoutpannen.
Rond Roscoff is Europa’s grootste concentratie aan algen en wieren te vinden, met meer dan 800 verschillende soorten, waarvan er 12 toegestaan zijn voor menselijke consumptie. Een goudmijn voor Algoplus, een onderneming die in 1993 is opgericht door Monique Poulet en Michel Perzinsky, twee mensen die verslingerd zijn aan de zee en die stellig overtuigd zijn van de waarde van algen als voedingsbron. In moderne recepten worden algen gebruikt in onder andere patés, soepen en mosterd. Tijdens een rondleiding met gids door de ambachtelijke conservenfabriek kom je alles te weten over het beroep van algenvisser en over de verwerking van wieren en algen. Natuurlijk staat er ook een proeverij op het programma.
Conserverie la belle-iloise opende haar deuren in 1932 in Quiberon, voor de verwerking van vers aangevoerde vis uit de naastgelegen haven. Tegenwoordig worden, afhankelijk van het visseizoen, sardines, tonijn en makreel nog altijd met de hand verwerkt, op traditionele wijze. Dat is de beste manier om de smaak van de vis te behouden. Tijdens een rondleiding door het huidige bedrijf kun je de werknemers aan het werk zien. De rondleiding wordt afgesloten met een proeverij van de verschillende producten, die in circa 80 winkels verkocht worden.
In Frankrijk, maar ook daarbuiten zijn ze bekend: de Normandie en de France, de Queen Mary2 en de Harmony of the Sea… Allemaal passagiersschepen die in Saint-Nazaire gebouwd zijn. Tijdens een bezoek aan de Chantiers de l’Atlantique kun je de enorme kranen aan het werk zien die scheepsonderdelen zo groot als een flatgebouw verplaatsen… Indrukwekkend! Andere zeereuzen die in deze stad gemaakt worden zijn de reusachtige windmolens die in zee geplaatst worden. In 2022 zullen er 80 windmolens staan in het windmolenpark voor de kust van Saint-Nazaire, het eerste in zijn soort dat in Frankrijk in bedrijf genomen wordt. Sinds februari 2019 is er een informatiecentrum (Centre de découverte de l’éolien en mer) waar je meer over deze technologie te weten kunt komen. Het is er leuk, je kunt er proefjes doen en je blijft je verbazen bij deze permanente, interactieve expositie.