Benodet Biscuiterie Garrec Louise GarinBenodet Biscuiterie Garrec Louise Garin
©Benodet Biscuiterie Garrec Louise Garin|GARIN Louise

Achter de schermen van “Made in Breizh”

Banketbakkerij, conservenfabriek, zoutproductie, scheepsbouw… Bretonse bedrijven, zowel grote als ambachtelijke, zetten hun deuren open zodat je als bezoeker kunt meekijken.

In één oogopslag

1. Maison Brieuc: lekker knapperig ! 

Wat is dat geheime ingrediënt? Maison Brieuc, vlak bij Saint-Brieuc gebruikt een heel typisch Bretons ingrediënt om heerlijke koekjes mee te bakken. De kouign-amann die net uit de oven komt… de Bretonse specialiteit bij uitstek. Niemand kan deze lekkernij weerstaan. Tijdens de rondleiding door de koekjesfabriek worden alle geheimen over de Bretonse ingrediënten en het maken van deze heerlijkheden onthuld. En na de rondleiding is er natuurlijk tijd om te proeven. In één woord geweldig.

Maison Brieuc


2. Bezoek aan een zoutwerk in Guérande

Wie Guérande zegt, zegt zout. Dit zout is een van de belangrijkste producten in de Franse keuken. Het is zo beroemd dankzij de vakkennis van de paludiers, de mensen die het zout winnen. De zoutwerkers in dit moerasgebied van 2.000 ha groot staan in een eeuwenoude traditie. Ze winnen, zuiveren en zeven hun kostbare product, dat zijn ontstaan dankt aan oceaan en wind. Als je naar Terre de Sel gaat, een filiaal van de coöperatie « Les Salines de Guérande”, kun je een rondleiding volgen langs de zoutpannen.

Terre de sel


3. De kracht van algen en wieren in Roscoff

Rond Roscoff is Europa’s grootste concentratie aan algen en wieren te vinden, met meer dan 800 verschillende soorten, waarvan er 12 toegestaan zijn voor menselijke consumptie. Een goudmijn voor Algoplus, een onderneming die in 1993 is opgericht door Monique Poulet en Michel Perzinsky, twee mensen die verslingerd zijn aan de zee en die stellig overtuigd zijn van de waarde van algen als voedingsbron. In moderne recepten worden algen gebruikt in onder andere patés, soepen en mosterd. Tijdens een rondleiding met gids door de ambachtelijke conservenfabriek kom je alles te weten over het beroep van algenvisser en over de verwerking van wieren en algen. Natuurlijk staat er ook een proeverij op het programma.

Algoplus

4. Goed bewaard in blik, Conserverie la belle iloise

Conserverie la belle-iloise opende haar deuren in 1932 in Quiberon, voor de verwerking van vers aangevoerde vis uit de naastgelegen haven. Tegenwoordig worden, afhankelijk van het visseizoen, sardines, tonijn en makreel nog altijd met de hand verwerkt, op traditionele wijze. Dat is de beste manier om de smaak van de vis te behouden. Tijdens een rondleiding door het huidige bedrijf kun je de werknemers aan het werk zien. De rondleiding wordt afgesloten met een proeverij van de verschillende producten, die in circa 92 winkels verkocht worden.

la belle-iloise


5. Zeereuzen in Saint-Nazaire

De France en de Normandie, de giganten Queen Mary 2 en Harmony of the Seas… De mythische passagiersschepen en stuk voor stuk “made in Saint-Nazaire “. De scheepswerven Chantiers de l’Atlantique zijn eigenlijk een stad op zich. Kijk hoe het gigantische brugjuk de kolossale onderdelen van de schepen optilt. Zeer indrukwekkend. Gezien de grootte van de locatie begint de rondleiding per bus vanaf de basis voor onderzeeboten. De gids vertelt je alles over de innovatieve uitrustingen, de inspanningen die geleverd worden om het milieu te beschermen en te verbeteren en gedurende het laatste half uur kun je heel dicht bij de reusachtige boten op de werf komen. Onvergetelijk.

Saint-Nazaire renversante

Ook Interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten