© Kristenpelou
Surf attitudeHet Bretagne van wetsuits, crests en tubes
Bekijk de video

Surf attitude

Wist je dat kitesurfen is uitgevonden aan het eind van de jaren ’80 in de Baai van Douarnenez? We willen maar zeggen dat Bretagne zich best mag profileren als een eersterangs bestemming voor boardsporters. Surfen en het leven eromheen is hier tot levenskunst verheven.

1. De beste surfspots

Met zijn 2.700 km kust heeft Bretagne een grote verscheidenheid aan spots en er is dus onder alle omstandigheden wel een plek waar je kunt surfen. Een lange, vrij holle, linksbrekende golf heb je bijvoorbeeld bij de Pointe de la Torche, in zuidelijk Finistère, dé Bretonse beach break. Aan de Côte Sauvage van Quiberon, in de Morbihan, zijn de golven doorgaans hoog, met daardoor in de winter vaak schitterende tubes, die echter alleen geschikt zijn voor zeer ervaren surfers. In noordelijk Finistère ligt het Plage du Dossen, erg in trek bij windsurfers. Short of long board, kite-surf, SUP… In heel Bretagne, van noord tot zuid, zijn er spots voor alle typen surfers en alle niveaus!


2. “Surf friendly” accommodaties

Bretagne heeft vlak bij de kust een uitgebreid aanbod aan “surf friendly” accommodaties. Zo heeft Camping de la Torche een plek waar je je materiaal kunt schoonspoelen. Camping La Plage de Goulien op het schiereiland Crozon biedt in samenwerking met de naastgelegen surfschool cursussen en huur van boards. Gîte Bigouden Backpacker, in Guilvinec, is het hele jaar door open en richt zich speciaal op beoefenaars van buitensporten, waaronder boardsporten. Als je in je eentje bent of met vrienden, kun je ook kiezen voor een surf-lodge of een surf-hostel. Zoals bijvoorbeeld CoRide, een ecologische groepsaccommodatie die gerund wordt door Caroline en Quentin, in Saint-Pierre-Quiberon. Het is een adres dat uitstekend bekend staat in de wereld van de surfers.


3. Hippe aftersurf-gelegenheden

Voor een ontspannen aftersurf zijn er op Australische en Californische conceptstores geïnspireerde gelegenheden als de ESB-shop & Café in Plouharnel (56) of Perroz Sea Side in Perros-Guirec (22). Na het surfen kun je hier bij een cafe latte, een smoothie of een bak vers fruit elkaar bijpraten over surfomstandigheden en materialen en ondertussen snuffelen tussen de laatste trends op het gebied van surfkleding en -materialen. Je vindt er bijzondere merken als Album en Deus Ex-Machina. ’s Avonds kun je voor livemuziek naar Le Coota in Erdeven (56), helemaal ingericht met kitezeilen, of naar het Café Local, een vaste ontmoetingsplek voor surfers, in Combrit (29).


4. Surfwear, de Bretonse merken

De surfcultuur in Bretagne gaat ook over stijl. Hoalen (Bretons voor zout) is een merk uit Finistère dat al meer dan 10 jaar de “salt water players” van passende kleding voorziet. Een casual kledinglijn voor dames en heren, met een tintje Californische “old school”. De merken Ocean Park en ESB hebben een collectie truien, sweatshirts, mutsen en andere accessoires voor jongens en meiden. Een aantal van de merken vind je ook in webshop Twenty-Nine.


5. Op kamp leren surfen

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Onze suggesties