Dataroaming langs de GR34

Van de haven van Saint‑Brieuc naar Cap d’Erquy, via Pléneuf‑Val‑André

Van april tot oktober

We gaan naar een van de grootste baaien van de Bretonse noordkust, de Baai van Saint-Brieuc: kliffen met vergezichten, havens, ruime stranden en besloten inhammen: ontdek ze in panorama, van west naar oost. Vanaf het vasteland, vanaf het water, met vogels om je heen en stuifwater op je gezicht, en met het pure geluk tot besluit van je tocht!

randonnee-erquy-gr34-cloclem-39.jpg
©Clo & Clem
01 Stadium 01

Van de haven van Le Légué bij Saint-Brieuc, naar het Maison de la Baie in Hillion

Vertrek : Légué Port
Aankomst : Maison de la Baie

De Port du Légué heeft onmiskenbaar cachet, en hier in de haven begint het avontuur met een kop koffie! De wandeling leidt je over de kaden van de Légué, met om je heen statige redershuizen en lokale street-art. Bij de Pointe de Cesson en de zandbanken van het natuurreservaat wordt het landschap onherbergzamer. Met de voortdurend veranderende getijden veranderen ook het landschap en de kleuren. Bij de hutten onderaan de kliffen van de Grève du Valais, kun je jezelf voorstellen als een soort Robinson Crusoë, maar je moet weer verder, naar het oosten, naar de Grèves de Langueux en de zilte weiden daar. Op de Pointe d’Illemont moet je echt je verrekijker pakken: dit is kijken vanaf de eerste rang naar 112 verschillende soorten vogels die hier leven!

Het slot van een dag zonder haast…

De wandeling eindigt makkelijk én mooi, bij het kiezelstrand van Hillion: een bezoek aan het Maison de la Baie, een duik in zee voor de kinderen en als afsluiting genieten van de ondergaande zon.

   Niveau van geoefend tot niet-geoefend

16 km – Ongeveer 4 uren lopen

Onze aanbiedingen

02 Stadium 02

Van Hillion, Maison de la Baie, naar Pléneuf-Val-André, Dahouët

Vertrek : Maison de la Baie
Aankomst : Dahouët

Vanaf de hooggelegen Pointe des Guettes kijk je schitterend uit over de baai van Hillion en de mosselbanken. Daarna daalt de GR af naar de duinen van Bon Abri, onderdeel van een natuurreservaat. In die ongelooflijk rijke natuur krioelt het van leven! Dat sluit naadloos aan op de bouchots, de palen waarop mosselen ongestoord kunnen groeien – de geluksvogels. Kwekerij Mytilus biedt een rondleiding aan per myti’bus en in de Cabane de Mytilus kun je mosselen eten – tenzij je voor je mosselen met friet liever doorloopt naar de haven van Jospinet. Als de batterij weer is opgeladen, kom je topfit aan bij de haven van Dahouët, die verscholen ligt achter het grote strand van Val-André.

Eendagszeelui…

In Dahouët kun inschepen op La Pauline*, een traditioneel zeilschip waarmee je de Baai van Saint-Brieuc eens van een andere kant bekijkt. Als de bruinrode zeilen zijn gehesen, doorklieft de boeg plechtstatig de golven. Wel vooraf reserveren!

* reservering vooraf, al naar gelang de beschikbaarheid

  Niveau geoefend

23 km – Ongeveer 4,5 uren lopen

Onze aanbiedingen

03 Stadium 03

Van Pléneuf-Val-André, Dahouët, naar de haven van Erquy

Vertrek : Dahouët
Aankomst : Erquy

Vanaf de kaden van Dahouët, waar nog de herinnering rondwaart aan de tijd van de grote vaart op Newfoundland, klimt de route omhoog naar de kapel Notre-Dame-de-la-Garde, met een onvoorstelbaar mooi uitzicht over de baai. Selfies gemaakt en goedgekeurd? Dan ga je op weg naar het eilandje Verdelot, een vogelreservaat dat je te voet verkent. Maar dan? Dan zijn er altijd nog de luchten, de zee… en de droomstranden van Val-André. Een 6 km lang paradijs voor kitesurfers, strandzeilers en paragliders, en met de Cap d’Erquy op de achtergrond. Inderdaad, Erquy is ook het eindpunt. De beroemdste plaatselijke ster is de coquille Saint-Jacques, de sint-jakobsschelp. Alle reden dus voor een kennismaking bij de visafslag van Erquy. Heb je er nog geen genoeg van? Loop dan door naar de Cap d’Erquy en geniet van de vergezichten, tot aan Cap Fréhel toe!

Is de zeelucht je naar het hoofd gestegen?

Helemaal goed, want het verhaal kan een vervolg krijgen op zee! Gewoon, omdat het zo leuk is, kun je bij het Centre Nautique d’Erquy kennismaken met watersporten als suppen, kajakken, zeilen met zeilboot of catamaran. De Sainte-Jeanne*, een mooi traditioneel zeilschip, neemt je mee op een tocht door de baai. Je mag meehelpen, als je maar niet de fok verwart met de kluiver… Echte geluksvogels stappen aan boord van een zeilschip van Armor Navigation**, en zeilen naar de baai van Mont Saint-Michel.

*reservering vooraf, al naar gelang de beschikbaarheid
** Donderdag, van half juli tot half augustus

  Niveau van geoefend tot niet-geoefend

14 km – Ongeveer 3,5 uren lopen

Onze aanbiedingen

Stadium

Klaar voor vertrek?

Onze tips om je het leven gemakkelijker te maken

Per trein komen

  • Aankomst: station Saint-Brieuc
    • Vanaf Paris : 2h20 met de hogesnelheidslijn
  • Vertrek : Lamballe station
    • Naar Paris : ongeveer 2h05 met de hogesnelheidslijn

Ter plekke bewegen

  • Neem vanzelfsprekend BreizhGo (OV in Bretagne): je eigen traject in de bus, op internet en op je mobiele telefoon
  • Itirando (website): zoek je wandeling op en alle informatie over de mogelijkheden om je te verplaatsen.

Laat je bagage vervoeren

Je tocht voorbereiden

Een restaurant kiezen

Goedkoop €
Betaalbaar €€
Hoogwaardig €€€
Culinair €€€€

GR34, het meest ‘zilte’ van de Lange-Afstand-Wandelpaden

Je kunt er:

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten