Dataroaming langs de GR34

Van Guidel naar Port-Louis via het schiereiland Gâvres

Van april tot oktober

De streek rond Lorient bestaat uit gevarieerde landschappen. Je loopt langs zandstranden die populair zijn bij surfers en langs het strand liggen aardige badplaatsen: Guidel, Ploemeur met het Fort Bloqué, Larmor-Plage… Met uitzicht op de rede van Lorient, de citadel van Port-Louis en het eiland Groix op de achtergrond!

sentier-sur-la-cote-pays-de-lorient-teddy-verneuil.jpg
©VERNEUIL Teddy - LEZBROZ
Stadium
01 Stadium 01

Een dagje Guidel-Plage

Guidel-Plage is een leuke, kleine badplaats in Zuid-Bretagne. Vanuit Lorient kun je ernaartoe met bus of taxi. Eenmaal aangekomen, zie je daar 5 km strand. Waarom zou je niet neerploffen op de eerste de beste mooie plek? Daarna loop je naar de jachthaven in de monding van de Laïta. Dit is een van die beroemde Bretonse Ria’s, woest en bochtig, en een echt paradijs voor vogels. Je kunt een boottocht maken met Laïta Croisière en kennismaken met de flora en fauna. Ander goed idee: met paddle of kano/kajak de rivier stroomopwaarts volgen, een rustig gebied met riet en zandbanken. Je huurt ze bij Laïta Location. Ben je meer iemand voor het spannende werk? Ga dan eens wakeboarden bij Fun 56. Dat levert gegarandeerd een stoot adrenaline op!

Onze aanbiedingen

02 Stadium 02

Van Guidel naar Larmor-Plage

Vertrek: jachthaven van Guidel 
Aankomst: Port Maria in Larmor-Plage 

Warm je benen maar vast op, vandaag heb je een flinke etappe voor de boeg. Eerst loop je dicht langs de stranden van Guidel naar Ploemeur, door duinen en velden met bloemen. Fort Bloqué, op zijn rotseiland, kan zo op een ansichtkaart! Loop verder naar het Plage des Kaolins, met schitterend zilverwit zand. Je komt langs kleine haventjes, de een nog schattiger dan de ander: Courégant, Kerroc’h en Lomener… Als het stormt, is de dijk een echte spot! Daarna steek je door het natuurpark Kerguelen, met een rijke kustflora en -fauna. En dan ben je er, in Larmor-Plage. Tijd om een terras te zoeken, met uitzicht over de zee. Tenslotte heb je wel een glaasje verdiend!

Dé plek om te surfen 

Surfspot Kerguelen is een ideale plek voor allerlei takken van watersport: zeilen, suppen, windsurfen… Je kunt les krijgen bij Kerguelen Sport Océan. Je kunt ook kennismaken met de surfsport bij ESB, te vinden bij Fort Bloqué.

 

   Niveau geoefend

21 km – Ongeveer 4u30 lopen

Onze aanbiedingen

03 Stadium 03

Van Larmor-Plage naar Lanester

Vertrek: Port Maria, Larmor-Plage 
Aankomst: Auberge du Chemin de Fer, Lanester 

Larmor-Plage is een badplaats met heel veel charme: de boulevard langs de zee, villa’s uit het begin van de 20e eeuw… Als je langs de Anse de Toulhars loopt, krijg je een prachtig uitzicht op de citadel van Port-Louis en de rede van Lorient. Na de Pont of Digue de Kermélo kom je in het deel van Lorient waar vroeger een onderzeebootbasis gevestigd was. Nu is dit de hippe wijk van Lorient, met leuke winkels en cafés en bars met terrasjes. In een oude bunker is zelfs een concertzaal ingericht. Je vindt hier ook de Pôle Course au Large! Als je zin hebt, kun je zonder op de tijd te letten genieten van wat de “stad met de zes havens” genoemd wordt. Hier kun je voor vandaag je route laten stoppen (verkorte etappe van 7 km). Wil je nog verder, steek dan de Scorff over via de Pont des Indes. Aan de overkant ligt Lanester.

Hier kun je de zeilen hijsen! 

Trek een reddingsvest aan en kruip in de huid van een wedstrijdzeiler die de oceaan oversteekt. Vanaf de pontons van Lorient-onderzeebootbasis kun je aan boord van een zeilboot stappen en een tocht langs de rede van Lorient maken. Een must, als je eerst een bezoek gebracht hebt aan de Cité de la Voile Eric Tabarly.

   Niveau geoefend

15 km – Ongeveer 4 uur lopen

 

Onze aanbiedingen

04 Stadium 04

Van Lanester naar Port-Louis

Vertrek: Auberge du Chemin de Fer – Lanester 
Aankomst: Port de la Pointe, Port-Louis 

Vandaag kun je kiezen: een lange of een korte route. Ze beginnen allebei met een wandeling door het meest idyllische en onbedorven landschap tussen Kervignac (na de Pont du Bonhomme) en Locmiquélic. Je loopt langs de Blavet, door pittoreske dorpjes, langs moerassen en meertjes. De informatieborden helpen je om de trekvogels die hier verblijven, te herkennen. Bij de steiger in de haven van Pen-Mané in Locmiquélic kun je ofwel verdergaan langs de GR® 34, de bus nemen, of – nog leuker – de waterbus (vaart in de weekends) naar Port-Louis La Pointe. Dat scheelt toch even 6 km lopen! Ben je de vorige dag in Lorient geëindigd? Ook daar kun je oversteken naar Port-Louis La Pointe. Je kunt opstappen bij de vissershaven of in Lorient zelf, aan de Quai des Indes. Zo’n “vrije dag” is fijn als je wat minder sportieve ambities hebt.

“Slow boat” langs de rede van Lorient 

Ontdek de rede van Lorient vanaf het water. Je kunt in Locmiquélic aan boord stappen van de Key Largo, een hybride vaartuig voor maximaal 9 passagiers. Vanuit Lorient-La Base en vanuit Port-Louis organiseert Escal’Ouest ook ecologisch verantwoorde vaartochten met gids. En met Au Fil de l’Eau kun je met een Nederlandse zeiltjalk mee om de Blavet maritime te ontdekken.

   Niveau geoefend

22 km – Ongeveer 5u30 wandelen

Onze aanbiedingen

05 Stadium 05

Port-Louis en het schiereiland Gâvres

De overtocht van Port-Louis Locmalo et de kade van Gâvres duurt 6 minuten. De waterbus vaart meerdere keren per dag, zeven dagen per week. Een tocht rond het schiereiland Gâvres is heel goed wandelend te doen en is bijzonder de moeite waard. Aan de noordkant ligt de Petite Mer de Gâvres (“kleine zee”) die veel weg heeft van een lagune, aan de zuidkant liggen ongerepte duinen met daarachter de oceaan. Als je het kustpad volgt, kom je bij de Tumulus du Goërem. Op het meest westelijke punt snuif je de echte zeelucht op; daar ligt Fort Porh Puns, geopend in het weekend. En dwaal vooral door de smalle straatjes van het dorp, met de karakteristieke vissershuizen. Een betoverende wandeling!

Zweven boven het water 

Vliegen, durf je het aan? Het schiereiland Gâvres is een paradijs voor kitesurfers. Mooie gelegenheid dus om bij You Kite kennis te maken met deze sport, of om je vaardigheden te verbeteren. Bij PLS Voile kun je ook wingfoilen, een nieuwe, hippe tak van watersport. Ben je een visfanaat? Met Lorient Passion Pêche kun je vissen op baars en brasem.

   Gemakkelijk niveau

5 km – ongeveer 1u30 lopen

Onze aanbiedingen

06 Stadium 06

Het eiland Groix

Wil je nog wat langer genieten? Knoop er dan in het voor- of najaar een bezoek aan het eiland Groix aan vast. Vanaf de afvaart (Gare maritime) in Lorient duurt de oversteek 45 minuten. Dwars over het eiland en langs de kust lopen verschillende wandelroutes. Wandel bijvoorbeeld eens naar het bijzondere bolle strand van Les Sables Blancs, het karakteristieke dorpje Locmaria of de vuurtoren van de Pointe des Chats. Vanuit het dorp kun je ook naar de ongerepte kust lopen, naar Port Saint-Nicolas, een oude aanlandplek, en het Trou de l’Enfer. Als je helemaal rond het eiland wilt lopen, is dat ongeveer 27 km.

   Niveau van geoefend tot sportief

5 mogelijke routes

van 5,8 km tot 13,6 km
1u30 tot 5u lopen

Onze aanbiedingen

Klaar voor vertrek?

Onze tips om je het leven gemakkelijker te maken

Per trein komen

  • Aankomst: station Lorient
  • Vanuit Parijs: TGV-verbinding (minder dan drie uur)

Ter plekke bewegen

  • Neem vanzelfsprekend BreizhGo (OV in Bretagne): je eigen traject in de bus, op internet en op je mobiele telefoon
  • Itirando: zoek je wandeling op en alle informatie over de mogelijkheden om je te verplaatsen.

Laat je bagage vervoeren

Je tocht voorbereiden

Een restaurant kiezen

Goedkoop €
Betaalbaar€€
Hoogwaardig €€€
Culinair €€€€

GR®34, het meest ‘zilte’ van de Lange-Afstand-Wandelpaden

Je kunt er:

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten